Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Literatura - metafora

Od: ondre* odpovědí: 7 změna:

Potřebuju pomov, měl bych v teto basni najít metaforu a personifikaci. Pesonifikaci mám ale nemám tu metaforu, prosím poradí mi někdo? :)

Pro pokoj svědomí za odpuštění hříchů

a bez omítky

z režného jen zdiva

Eliška Rejčka vdova po dvou králích

na Starém Brně kostel postavila

Překrásný je to chrám

i hříchy byly krásné

však také vytesali v kružbu nad okna

milostnou růži kameníci

jak si to přála zbožná královna

A celé město voní po kamenné růži

trolejbus píseň o Elišce zpívá

řečené Rejčka

co na Starém Brně

od dávných lásek v kryptě odpočívá

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

1x

Nejsem češtinář, ale může to být toto: Trolejbus zpívá.../ vrčení motoru podobné zpěvu/, Rejčka odpočívá.../ leží mrtvá, to je, jako když odpočívá/.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, "A celé město voní po kamenné růži." Vůně města (město) je přirovnána k vůni růže (k růži). Zdravím!

P.S. Snad se nepletu .

doplněno 23.03.20 21:12:

Nemáte zač.

ondre*
Děkuju, teď mám stejný názor jako vy. Takhle jsem to napsal. Děkuju.

hodnocení

0x

Jak říká @liska5, bude to "trolejbus zpívá". Metafora je obrazné pojmenování na základě jakékoli podobnosti (ale na rozdíl od přirovnání v ní není užito slovo "jako").

ondre*
Trojelejbus zpívá je personifikace to vím jistě, ale vůně města je matadora, děkuju máte pravdu

hodnocení

0x

Jako personifikaci bych určila ...město voni... a ...trolejbus zpívá...

Metaforu hledám dlouho, nakonec mi jako metafora připadají slova režné zdivo.

Sice se spojení režné zdivo používá ve stavebnictví pro neomítnuté zdivo, ale v podstatě bych to považovala právě za metaforu. Původní význam slov rež, režný je žito, žitný. Ale slovo režný se začalo používat i ve významu neušlechtilý, přírodní, neopracovaný, nevybílený (režná nit). Proto tam tu metaforu cítím.

Poznámka mimo dotaz. Nemyslím, že by se literáti při psaní veršů a jiných literárních děl zdržovali úvahami o metaforách, tropách atd. Buď to uměli a čtenáři romu rozuměli, nebo ne. Snaha to najít a pojmenovat mi připadá zbytečná a docela marná..

ondre*
Byl to můj první nápad, ale potom jsem si řekl že to bude blbost a napsal jsem sem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma metafora
Otázky na téma metafory

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]