Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přehrání týče

Od: itrdg odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, mám dotaz. Jestliže bych měla tyč dlouhou 4 metry, která by byla v metru. S jakým max zrychlením se může vlak metra pohybovat, aby se tyč nepřevrhla? Hmotnost týče je 2 kg.
Můj postup:
FG(h2-h1)=F(h2-h1)
mg=ma
a=g
Připadá mi to zvlastni, protože nezáleží na hmotnosti. Je to správně? h2 je výška v y nové složce při prevrhani (maximální) h1 je klidová výška tyce. Díky
doplněno 21.03.20 13:57: Omlouvám se za špatný nadpis, chtěla jsem napsat převrhani tyče.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Asi bude nejlepší najít ve Vašem někoho, kdo umí číst a někoho kdo umí psát a pověřit ho, aby sem to zadání opsali. Nebo ho zkusit vyfotit a fotku sem dát.

hodnocení

2x

No, zadání jako normálně blábol.

Ale čtyřmetrová tyč se v metru přepravovat nesmí, takže se nepřevrhne.

jipi

Aby se něco převrhlo, musí to stát. I kdyby tyč do metra propašoval, vozy nejsou tak vysoké.

hodnocení

0x

Já tomu mocnerozumím.

Najednu stranu mne nepřekvapuje, že výsledek nezleží nahmotnost, čekalbych, že důlležitá bude geometrie tělesa, ale nevím, co je F , a nevím ani,co je to tu h-čka; vlastně nerozumím vaší úvaze. Netvrdím, že je špatně, ale prostě jí nerozumím a taky bych čekal, že nějakou toli bude hrát podstava.

itrdg
hodnocení

Aby se tyč překlopila, tak musí být vykonána prace FG(h2-h1), kde h2 je výška těžiště tělesa v nejvyšším bode, tedy když bude na hranici preklopeni. Tyč by byla na hraně. h1 je výška těžiště, když je výška v klidu. Má úvaha je zálozena na tom, že metro při rozjíždění vyvine na tyč sílu F (setrvačná síla). Myšlenka je zálozena na tom že setrvačná síla musí být minimálně stejně velká jak tíhová aby se tyč prevrhla. Je to správně? Jestli by byla potřeba podstava tak podstava je ve tvaru obdélníku s délkou 30 cm a šířkou 10 cm, ale nevím jestli je to potreba. Je má úvaha správná? diky

Co má stabilita s prací? Sice vůbec nerozumím zadání (to asi nikdo) ale klasicky - stojící objekt se převrátí pokud výslednice akceleračního a tíhového zrychlení opustí podstavu tělesa.

itrdg
hodnocení

Jestliže se má tyč ze stabilní polohy dostat do vratke, tak musím vykonat nějakou práci a to W=Ep=mg∆h=FG(h2-h1) kde h2 a h1 jsou popsány v jiném komentáři. FG je tíhová síla. Asi jsme zadání napsala špatně. a to že tyč má ze stabilní polohy spadnout.

hodnocení

0x

Pořád tomu nerozumím. Co je G? nebo je FG označení pro setrvačnou sílu? Jaký má směr? A F je tíhová síla?Ta má předpokládám svislý směr? Práce je dráha krát síla. Kde tam vidíte tu dráhju h1-h2?

doplněno 21.03.20 19:48: Popravdě nechápu ani důvod do té požadované rovnosti práce, ale ani nechápu jak A jakou práci vlastně počítáte
itrdg
hodnocení

No dobře, zjevně se neumím vyjádřit, proto to zkusíme úplně jinak. Zadání: mám tyč která je v klidu ve vlaku, který je v klidu. S jakým minimálním zrychlením se vlak musí rozjíždět, aby tyč spadla? Tyč stojí na podstavě obdelníku. Zkuste prosím napsat postup,jak by to mohlo být, jednotlivé hodnoty, které potrebujete napište v písmenku. Šlo by to tak?

P.S W=mgh=FG(h2-h1) mgh je pot.energie a FG je tíhová sila.

Nezáleží kromě jiného i na průměru tyče? Tyč o průměru 10 cm spadne dříve než tyč o průměru 100 cm.

No, ona ta tyč taky může stát, ale i ležet. Leže napříč nebo podél vozu. Její stabilita záleží taky na vzdálenosti svislé těžnice od hrany překlápění, myslím.

Píšu to nahoře. Převrhne se, když výslednice akceleračního a tíhového zrychlení vedená z těžiště opustí podstavu.

(Pokud nezačne klouzat - pokud součinitel tření bude větší, než poměr akcelerační / gravitační zrychlení.)

itrdg
hodnocení

Tyč je v nejméně stabilní poloze. Tedy stojí svisle.

itrdg
hodnocení

Ano, pro výpočet napište písmenkem d. Tedy použijte všechny hodnty, které k výpočtu potřebujete a doplňte za hodnotu písmenko

hodnocení

0x

Obecně, záleží na dalších rozměrech předmětu, tedy záleží na tom, v jaké výšce od podlahy je těžiště předmětu a jak velká je plocha podstavy předmětu.

itrdg
hodnocení

Ano máte pravdu, prosím svoje tvrzení napište matematicky. Tedy postup, kde by bylo jasně vidět, že na pádu týče záleží na rozměrech tyce a na zrychlení vlaku. Díky

Zjednodušeně by to mělo být dle momentové rovnováhy k bodu spodní hrany podstavy.

Pro zjednoduseni:

šířka tělesa ... s

výška těžiště tělesa od podlahy ... h

hmotnost tělesa ... m

zrychlení ... a

síla působící na těleso v důsledku zrychlení (rovnoběžně s podlahou) ... F

F = a krát m

gravitační síla působící z těřiště ... Fg

Fg = m krát g

M1 = Fg krát s/2

M2 = F krát h

Je li M2 větší než M1, tak se těleso převrhne

Tedy je li a krát m krát h větší než m krát g krát s/2

což je a krát h větší než g krát s/2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]