Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat obvod podstavy

Od: klarkaa* odpovědí: 8 změna:
Ahoj, poprosila bych Vás o pomoc s tímto příkladem. Odpověď je o=28 cm.. Ale nevím jak k tomu přišli, protože mi to nevychází. Prosim o vysvětlení.Vsem velice děkuji
Jak vypočítat obvod podstavy

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

3x

Objem podělíš výškou a dostaneš plochu podstavy P=392/8=49

Vidíš že podstava je čtvercová. Oba rozměry jsou značené a. Plocha podstavy P=a*a=49, z toho ti vyjde že a=7.

no a obvod čtverce O=4*a=4*7=28.

hodnocení

2x

No vy jste začal dobře. Předpokládám, že jako a jste označil stranu (čtvercové) základny a správně jste napsal a² = V:v. Kd vyyste pokračoval dál, dostal bystre a²= 392:85 = 49. A proč jste dál tuto rovnost dělil dvěma? Abyste dostal hodnotu a, musel byste ne dělit dvěma, ale spočítat druhou odmocninu, tedya = 7. (A tento výsledek byste znosobil čtyřmi a dostal buste to, co chcete.ú

doplněno 17.03.20 13:40:

Jiinak, už jsem tu viděl přeci jen i primitivnější příklady, ale i tak je tenhle dost jednoduchý.

hodnocení

2x

a na druhou = a krát a

kdežto

2a = a + a

Tedy v tom výpočtu je ta chyba, že tam nemůže být děleno 2

Správně to je:

a na druhou = V : o

a na druhou = 392 : 8

a na druhou = 49

a = odmocnina ze 49

a = 7 cm

o = 4 krát a

o = 4 krát 7 cm = 28 cm

krtek*

tazatelka vycházela ze staré matematické poučky*smich*

Jak vypočítat obvod podstavy #2

priklad1*
hodnocení

1x

Nejprimitivnější příklad jaký tady kdy byl. Trochu mě mátlo to pravidelný. No asi je myšleno čtvercová podstava. A věz, že při čtvercové podstavě je to 28 správně

krtek*
hodnocení

1x

Je to velmi jednuché...stačí jen správně upravit dle vzorce

klarkaa*
hodnocení

Dekujiii, chápu:))
priklad1*

Pokud se vcítím do myšlenkové postupu tazatelky, tak asi dospěla k závěru že výpočet umocněneho čísla je docela jednoduchý.

Mám a²

A vypočtu, že a = a² : 2 nebo taky a²/2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]