Nejste přihlášen/a.
Gramaticky úplně správně. Dokonce lze v tomto případě použít tvary "čisticí" i "čistící".
@horak: To je pravda. Ovšem nevylučuje to možnost použití obou tvarů bez újmy na srozumitelnosti a významu.
@horak: Ovšem z toho souvětí je zřejmé, že čisticí vůz zároveň čistil. Takže použít lze skutečně oba tvary
Pokud se použije "čistící", tak už nemusím následně dodávat co prováděl. Pokud použiji "čisticí" tak v další části popisuji jeho činnost. U "čistícího" si ale můžu představit i multikáru s dělníky. Nemusím již ale sdělovat co prováděl.
U "čisticího" si představím ten oranžový stroj, ale potřebuji vědět, že provedl činnost.
Tak co? Přišel jsi radit nebo se hádat? Dobře víš, že mám také pravdu, ale musíš mít poslední slovo! Nestojíš mi za další diskuzi!
@satam to je přece jasné, policie hledá muže, a poznávací znamení je modrá Octavia s labradorem. Jestli je ten pes uvnitř auta, nebo je jen namalovaný, není upřesněno
A já snad svými připomínkami někomu vyvracím jeho názor nebo se hádám?
Dám ještě takový příklad :
Paní A, paní B
A : Tak jsem pověsila do předzahrádky bílý prádlo a jel kolem kropicí vůz
B : Takžes mohla prát znovu
A : Ne, on nekropil, ale seděl v něm Pepa z horního konce
-----
Alternativa s "kropícím" vozem je jasnější : A+B, ale v praxi by reakce byla A+B+A.
Jako vždy se ďábel skrývá v detailu...a oním detailem je tentokrát poslední písmeno celého dotazu.
Ale kdepak...zítra se nemusí do školy a vo tom to celé je. Robátka se nudí. "Je tam někde chyba, ale neví kde." Ano, ovšem.
Já si spíše myslím, že dostávají úkoly on-line a takových dotazů tu bude více. Názor mám, že bude dobré s dětmi spolupracovat i přes tuto poradnu a nějak je navádět na vyřešení. Ne každé děcko má po ruce rodiče, nebo někoho, kdo by poradil.
Tedy ne striktně odmítat pomoci řešit. Protože se sejde více různorodých odpovědí a názorů na danou věc a to děcko si to lépe objasní, vysvětlí, zapamatuje a vybere to správné řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.