Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem. Píši s prosbou o pomoc. Máme vypočítat jeden příklad na objem a nevím si moc rady. Byl by tu někdo natolik hodný, že by mi s tím mohl pomoct?
Budu moc moc rád.
Přikládám příklad do přílohy.
Lze to spočítat použitím vzorce pro kulovou úseč
Tady je odkaz na soubor, kde je ten vzorec
průměr koule je 30 cm, tedy poloměr je 15 cm
Jelikož 1l je 1 dm3 (krychlový), je potřeba rozměry převést na dm
r = 1,5 dm
v = r - 0,3 (odečtení těch 3 cm, tedy 0,3 dm) = 1,2
Poloměr ró vypočítat pythagorovou větou, tedy
ró na druhou + 0,3 na druhou = r na druhou
ró na druhou + 0,3 na druhou = 1,5 na druhou
ró na druhou + 0,09 = 2,25
ró na druhou = 2,25 - 0,09 = 2,16
ró = odmocnina z 2,16 = 1,47 dm
Dosadit do toho vzorce
V = 3,14 krát 1,2 děleno 6 krát (3 krát 1,47 na druhou + 1,2 na druhou)
V = 3,14 krát 0,2 krát (6,48 + 1,44)
V = 4,97 dm3 = 4,97 l
Děkuji za vysvětlení. Mohu se však zeptat, proč mám uvedeno v e výsledcích, že by to mělo vyjít 5L? Nevím, jestli se jedná o chybný výsledek od zadavatele. Měl se vypočítat objem obsahu kotle.
Nevíte čím to je?
Spletl jsem dosazení, vymazal jsem chybnou část výpočtu a doplnil odpověď. Nyní je to správně.
4,97 l je zaokrouhleno 5 l
Moc a moc děkuji za pomoc. Moc mi to pomohlo a díky Vám tomu už rozumím. Moc díky za lidi jako jste vy a dobrovolně pomáháte. DÍKY !
kulová úseč. Nejdříve přepočti rozměry na decimetry, aby ti objem vyšel v litrech.
Průměr 30 cm=3dm, poloměr r=1,5 dm
Míra (3 cm pod okrajem kotlíku) r-v=3cm=0,3dm. z té vyjde míra V=1,2dm
Teď musíš spočítat poloměr s. Víš r-v=0,3 a poloměr koule je =1,5. Pythagorovou větou mi vyšlo, že s = 1,47
V a s dosadíš do vzorečku pro objem kulové úseče a jsi hotový, ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.