Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké i/y zvolit?

Od: wehappyfew* odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

narazila jsem na větu, v níž mě záhadným způsobem zmátla i/y. Nemělo by být náhodou ve slovesu -potvrdily- měkké "i"? *zmateny*

- V dopoledních hodinách šlo pouze o spekulace, nyní je organizátoři oficiálně potvrdily. -

Prosím o rozetnutí, mozek mám teď přetížený. Díky. *zmateny*

doplněno 05.12.20 11:22:

Zdravím,

jsem tu opět se zádrhelem. Tato věta mě poněkud vyvedla z míry. Prosím, jaké i/y byste dali? Dle mého názoru se to vztahuje na slovo "postavy", čili by tam mělo být ypsilon. *zmateny*

...kde se kromě známých filmových hrdinů objevili ještě další postavy...

doplněno 05.12.20 11:23:

.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Mozek mám už také přetížený, ale napsala bych: "V dopoledních hodinách šlo pouze o spekulace, nyní je organizátoři oficiálně potvrdili."
Tvrdé -y- by bylo, kdyby věta zněla: V dopoledních hodinách šlo pouze o spekulace, nyní se potvrdily.

hop®
hodnocení

7x

Organizátoři potvrdili
Organizátorky potvrdily (ženy) - což tam není.
Ypsilon by tam mohlo být ve tvaru "nyní se spekulace oficiálně potvrdily"

sykorka*
hodnocení

5x

rozhodně má být postavy... objevily

figurek*
hodnocení

0x

ti organizátoři potvrdili. Měkké i

ti organizátoři a ty organizátorky potvrdili. Měkké i, protože mužský rod má v gramatice přednost

ty organizátorky potvrdily. Tvrdé y

wehappyfew*
hodnocení

0x

Zdravím,

jsem tu opět se zádrhelem. Tato věta mě poněkud vyvedla z míry. Prosím, jaké i/y byste dali? Dle mého názoru se přísudek týká jen "postav", čili by tam mělo být ypsilon. *zmateny* Nebo ne?

...kde se kromě známých filmových hrdinů objevili ještě další postavy...

Děkuji.

liska5

Pomáhej si:

Ti organizátoři potvrdili

Ty postavy pomáhaly

Tazatelka si asi není jistá jestli si má říct TI hrdinové nebo TY postavy. Tazatelka se musí naučit rozpoznat podmět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]