Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, chtěl bych vás poprosit, zda byste mi nemohli s nečím pomoct do zeměpisu. Je to velmi rozsáhlé, ale nechcu od vás vše vyplněné, jenom jestli by mi někdo nemohl s něčím poradit, mám to na středu mít hotové a nemůžu se tam pohnout. Vůbec ničemu nerozumím a doma nemám mapku, protože mi ji odmítli ve škole půjčit. Mapka je 1:50000 a je to mapa Ostravska, Nízkých Jeseníků, Frýdku-Místku, Studénky a Hlučín. Měla by to být topografická mapa. Dále v práci jsou body C a D + A a B(to jsou města Hlučín a Šilheřovice) Kdyby někdo potřeboval práci úhlednou ve wordu, tak ji mám a můžu ji poslat emailem. Jen ho budu potřebovat. Předem moc děkuju všem, kdo by si na mě udělal čas.
1. Zjistěte nejvyšší a nejnižší místo ve vymezeném území. Určete alespoň přibližné nadmořské výšky těchto dvou míst. Jejich pozici
schematicky zakreslete do obrázku 1 podle jejich lokalizace v mapovém poli. Doplňte i další údaje v tabulce tentokrát pro celé M. P.:
Nevyšší místo: m n. m.
Nejnižší místo: m n. m.
Nejsevernější vrchol: m n. m.
Nejjižnější obec / sídlo:
Největší vodní plocha:
Nejvýznamnější vodní tok:
Největší souvislá lesní plocha:
Místo nejlepšího rozhledu:
Nejneschůdnější terén:
Nejdůležitější komunikace:
2. Dobře si prohlédněte celé mapové pole a pokuste se podle vlastního uvážení vybrat několik nejzajímavějších míst, která byste navštívili,
a pokuste se stručně zdůvodnit proč. Důvody mohou být rozmanité, stejně jako Vaše osobní zájmy.
...
...
...
...
...
3. Pokuste se přibližně určit azimut (pochodový úhel) modré spojnice ve směru C _ D za předpokladu, že mapa je orientována v linii sever _ jih. (poznámka autora: azimut = úhel mezi severem a směrem pochodu, počítaný ve směru hodinových ručiček) Do obrázku 2 sche-maticky znázorněte azimut linie C _ D a zároveň vyznačte azimut 900, azimut 270 , azimut 3500 od bodu X, který je umístěn v obrázku 3.
případné vysvětlení ...
...
...
...
...
4. Vypočtěte nejkratší vzdálenost po "silnici" mezi body A a B. Použijte odpichovátko, nebo nitkovou metodu. Určete, zda cílové místo (bod B) bude oproti místu A ve vyšší/nižší nadmořské výšce. A pokuste se alespoň přibližně obě místa nivelačně určit.
Vzdálenosti z míst A do místa B je: ... Nadmořská výška bodu A: ... Nadmořská výška bodu B: ...
Místo A bude oproti místu B: ...
5. V mapovém listu si vyberte největší vodní plochu nebo dostatečně zřetelně ohraničenou urbanizovanou plochu a pomocí průsvitného a milimetrového papíru přibližně vypočítejte plochu vybraného útvaru ve skutečnosti. Výsledek vyjádřete v km2 (m2) Vybranou plochu dostatečně názorným a schematickým způsoben lokalizujte do obrázku 4 s vysvětlením, zda jde o plochu vodní nebo urbanizovanou.
6. Do připravených souřadnic vytvořte profil terénu mezi body C a D. V případě, že výškové měřítko nebude dostatečně názorné, je možné profil výškově převýšit. Do profilu znázorněte všechny významné body, jimiž modrá linie prochází. Je nutné znázornit vodní a urbanizované plochy. Závěrem několika větami zhodnoťte trasu a posuďte její obtížnost.
7. V mapovém listu si zvolte dva body vzdálené přibližně 3 km. Předpokládejme, že jste mezi nimi podnikli dnes dopoledně velice příjemný výlet. Pokuste se nyní v několika větách popsat trasu tak, abych i já byl schopen jít zítra dopoledne stejnou cestou a získal také příjemné zážitky jako vy dnes ráno.
...
...
...
...
...
...
8. Vytvořte generalizaci vymezeného území. Generalizovaná mapa bude obsahovat komunikace (silnice sjízdné pro osobní automobil, železnice) a urbanizované území, které bude znázorněno šikmou šrafou. Pro generalizaci použijte přiložený průsvitný papír. Při odvození nové mapy (formou generalizace) je možné z časových důvodu vytvořit jen mapové pole.
9. Následujícím úkolem bude vytvoření mentální mapy světa. Do obrázku 4 vyplňte následující úkoly:
a. Červenou barvou vybarvěte 3 státy světa, které vás nejvíce okouzlují a ve kterých byste chtěli bydlet. Logicky za předpokladu, že neexistují žádná omezení, která Vám v tom brání. Pokuste se intenzitou barvy odlišit jejich posloupnost.
Stručné zdůvodnění: ...
b. Modrou barvou vybarvěte 3 státy světa, které vás nejvíce odpuzují a ve kterých byste bydlit nechtěli. Logicky za předpokladu, že neexistují žádná omezení, která Vám v tom brání. Pokuste se intenzitou barvy odlišit jejich posloupnost.
c. Černou barvou znázorněte stát, který by se na základě Vaší vůle stal trvalým bydlištěm vašeho úhlavního nepřítele.
(V případě nejasnosti stát označte a popište stranou.)
Predpokladam, ze mapove pole se tyka oblasti vyznacene ctyruhelnikem ABCD. Spravne?
Pokud ano, tak z Tveho zadani zname dva rohy ctyruhelniku. Hlucin a Silherovice. Jake jsou dalsi dva vrcholy ctyruhelniku?
Od presne vyznaceneho mapoveho pole se pak da dal odpichnout.
doplněno 13.09.10 21:34:Pokud se mapovym polem mysli cela mapka oblasti, kterou ovsem nemas k dispozici, pak vez, ze my tu mapku take k dispozici nemame. nevime, kde jsou body C a D. Nevime toho spoustu. Jake jsou hranice oblasti?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.