Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vejška dle zájmu, nebo pracovní potřeby?

Od: andy86* odpovědí: 16 změna:

Ahoj, mám trochu dilema, chtěl bych v budoucnu nastoupit na vejšku, ale zatím nevím, které kritérium výběru je důležitější. Zda-li to, jestli dle toho, co by mě zajímalo a o čem nemám dostatek odborných znalostí, a nebo dle toho, jak se daný obor dá uplatnit v souladu s mým profesním zařazením.

Obecně to mám tak, že by mě zajímaly vědy humanitní, ale pracuji v ryze technickém oboru. A proto nevím, jestli do budoucna vyřešit i orientaci školy dle zájmu a tomu pak přizpůsobit i práci, která by nebyla ryze technická, ale spíše humanitně založená.

Za smysluplnou odpověď, pokud možno z praxe, děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek*
hodnocení

1x

vzhledem k tomu, že studuješ primárně proto, aby ses následně na základě toho uživil a byl platný na trhu práce je odpověď na otázku předem daná...bohužel...dneska se studuje kdejaká blbost, jen proto, aby měl dotyčný titul..a pak to tady tak vypadá...trh přesycen obory a absolventy, pro které není ve společnosti uplatnění ...ne nadarmo kolují na internetu vtipy na tohle téma...absolventi humanitních a podobných oborů končí v Mekáči a podobně:)

andy86*
hodnocení

Dík za odpověď. Ale co když si předsi jen člověk vybral zle povolání? Není i tohle přípustné? Že by ho srdce táhlo k jinému?

radis
hodnocení

1x

Takových co studovali k ničemu je spousta.

Doporučuji technické obory - lidí v těchto oborech je dlouhodobě až žalostný nedostatech a i velmi mizerný absolvent nebo jedinec se velmi dobře ve velké firmě uchytí.

Absolventu humanitních oborů je hodně a bude jich víc, v kombinací s tím, že ze strany firem a lidí není po těchto lidech téměř žádná poptávka není moc dobrá skutečnost pro absolventy.

andy86*
Dekuji, tato odpověď se zda jediná uspokojiva.

hodnocení

0x
Humanitní i technické vzdělání lze studovat kombinované či distancne (příklad informatika na SLU, OSU...). Můžete si udělat obojí po sobě. Případně jsou i lidé, kteří studují dva obory souběžně, a přibývá jich. Tady by šlo o dva zcela odlišné obory, tak třeba vystuduje jeden Bc a pak si udělejte při práci ten druhý, co máte jako hobby. V dnešní době mít více Bc nebo VS oborů není nic zvláštního
andy86*
hodnocení

Je mi 33, jsem ve středním managementu firmy a rozhodně se svými podnikatelskými aktivitami a péčí o dceru 2x týdně bych dvě VŠ rozhodně nedal, proto spíše studium kombinované. Dilema je, dle čeho si zvolit to, či ono rozhodující.

nick*

Dle čeho vybrat? Když to vezmu podle sebe, tak já si vybral obor, ve kterém pracuji a mám v něm nějaké zkušenosti. A jsem za to rád, je to velké ulehčení. Spoustu věcí znám, zúročím své zkušenosti, mám z čeho čerpat do seminárek, téma bakalářky mám taky jasné. Neumím si představit, že bych teď studoval něco mimo obor, bez zkušeností.

Třeba kolegyně si vybrala zemědělku, protože je snadná.. jenže o tom nemá ani páru a všechno se musí učit od nuly a všechno hledat. No moc to nedává.

Nikdo se pak ptát nebude, z čeho ten titul je, dělat lze i cokoliv jiného.

Takže si vyberte technický obor, o kterém máte přehled.

andy86*
hodnocení

A kdyz právě o technickém oboru přehled nemam, nezajímá mě to a raději bych se něco dozvěděl z něčeho, co neznám a láká mě to? Na co zjišťovat něco, o čem nějaké predporozumeni mám, a dokážu si to nějak vysvětlit, než něco, kde je zajem a touha. Docela slabý argument pro to, čerpat do seminarek něco z toho, v čem pracuji. A jenom proto, ze jsem 10 let tam kde jsem, tak to se z odborníka v oboru rozhodne nepovažuji a domnívám se, ze v pozici ve které jsem, jsem diky kolobehu vsech události.

hodnocení

0x

To musíte vědět vy, jaké máte od studia očekávání. Jestli se chcete dozvědět víc o něčem, co vás zajímá (ačkoli v praxi to bude třeba nepoužitelné), nebo jestli se chcete více vyprofilovat v tom oboru, ve kterém už pracujete a nějak své studium zúročit.

Já bych se na vašem místě vzdělávala v rámci toho oboru, ve kterém už pracuji a který bude mít uplatnění. Každé studium vyžaduje nějakou píli, sebezapření a čas a je dobré, když se to pak člověku zúročí i v pracovním životě. Absolventů humanitních oborů je všude plno a mají problém s uplatněním na trhu práce. Osobně bych počet humanitních oborů na školách výrazně zredukovala. Navíc ve 33 letech začínat studovat úplně jiný obor a pak hledat práci v novém (navíc nepoužitelném) oboru úplně od nuly, když už má člověk rodinu a není už zodpovědný jen sám za sebe - to mi nepřijde jako nejlepší nápad.

andy86*
hodnocení

A co když je mé posavadní působení jen šálením sama sebe a svého vnitřního já a třeba ta změna profese by jen prospěla, na úkor toho, že by to člověk studoval se zájmem a pak to i se zájmem praktikoval v zaměstnání? Třeba jsem se jen ocitnul na špatné lodi ve špatný čas a třeba vůbec nechci se ubírat životem tak, jak je to nyní.

Obor, ve kterém pracujete, byl podle vás šlápnutím vedle, a teď si myslíte, že když vystudujete něco úplně jiného, bude to všechno jinak? Co konkrétně vám na současné práci tak vadí? Práce je primárně od toho, aby člověka živila. Já nevím, co chcete s humanitním vzděláním dělat. Ti lidi, co vystudují humanitní obor, většinou ani v tom svém oboru nakonec nepracují. Je vzdělání v humanitním oboru podmínkou pro to, abyste mohl změnit zaměstnání?

Jsem stejně stará a přiznám se, že osobně by se mi nechtělo teď začínat studovat úplně jiný obor bez nějaké konkrétní vyhlídky na lepší pracovní uplatnění a sedět na přednášce s lidmi o půl generace mladšími než jsem já a učit se na zkoušky... už dávno jsem někde jinde. Myslím, že ten čas a energie se dá využít mnohem lépe.

Není pravda, že na VŠ jdou pouze maturanti. Dokonce i na prezenčním (denním) studiu bývají lidé mnohem starší a mají vyřizený individuální plán. Na dálkovém (kombinovaném) studiu je značné množství třicátníků,čtyřicátníků...pan je pořád mladík na studium

id
hodnocení

0x

Vám nejde poradit, vy už máte dávno jasno a chcete ať píšeme jen to, co chcete slyšet.

andy86*
Naopak, jasno prave nemam, jen bych rad vedet, který stimul je u Vás silnější.

vilik*
hodnocení

0x
Souhlasím s paní Dankou a panem Krtkem.
Je dost míst, kde vezmou pouze někoho s titulem, i kdyby to bylo z nějakého obskurního oboru. Naopak je dost míst, kde stačí i nižší vzdělání, ale člověk vystuduje proto, protože ho obor baví a chce mu víc rozumět.
Jestli už pracujete, asi druh činnosti vzhledem k profesním zkušenostem měnit nebudete. Teď si jen musíte uvědomit, jestli a jak vám samotný titul pomůže a jestli tedy chcete dál odborně růst, nebo si budete studovat v oboru vašeho soukromého zájmu jen tak pro radost. Ono to rozhodnutí může paradoxně ovlivnit váš budoucí úspěch ve studiu, protože učit se něco, co musím, není totéž, co se učím, protože chci.
andy86*
A to je možná ono. A možná bych i řekl, ze s ohledem na to, co bych chtěl studovat, bych se klidně od začátku vydal šlapat karieru od začátku, za cenu, ze bych byl v něčem, co by mě zajímalo, než někde, kam jsem se dostal svou trpelivou pokorou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]