Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škola mě ničí

Od: girl odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, poslední dobou to přestávám zvládat. Všechno to začalo po přestupu na střední školu, ale postupne to vygradovalo az do bodu, kdy pravidelne myslím na sebevraždu. Ve škole jsem neschopna udržet pozornost, všechno mi dlouho trvá, než to pochopim. V poslední době vylozene usinam v lavici, a to neprehanim. Oči se mi prostě zavírají samy od sebe, i když se s tim snažím bojovat. Nikdy jsem nic takového nezažila. V urcitych předmětech, jako je třeba chemie jsem zanedbala část uciva a ted nechápu absolutne nic, protože to na sebe navazuje. Nabalilo se toho už tolik, že mám pocit, že nemám šanci se to doučit. Na druhou stranu mam pocity marnosti z toho, že tyhle věci nikdy nevyužiju, takze nemam žádnou motivaci se učit. Hned když prijdu ze školy domu, musím si jit lehnout. Taky trpím nechutenstvím. Nesnidam, nesvacim, oběd nemam. Doma si něco málo vezmu, ale hlad nepocituju. Mám podvahu, takze bych to ráda řešila, ale nemám chuť na jakekoli jídlo. Když není škola, jím hodne a s chutí, a dokonce pravidelne cvičím, celkove mam větší radost ze života, takze souvislost tam urcite je. Mám pocit, že me škola nici, vyčerpává, způsobuje mi migreny a spatne psychicke stavy. Často brečím. Rada bych někoho pozadala o pomoc, ale nevím koho. Rodiče mi řeknou, že si vymýšlím, že předáním, že jsem jenom lina. Nevím, zda je psycholog správná volba. Jsem ze sebe tak zklamana a muj život postrádá smysl, jiskru, cokoli, co by me drželo nad vodou. Od sebevraždy me odrazuje jenom fakt, že bych ranila rodice a další lidi. Co mam delat? Odejít ze školy? Jít na nejake vyšetření? Mám pocit, že dlouho už to takhle nezvládnu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

@girl - Nevím, zda je psycholog správná volba.

V každém případě to volba je - někde začít musíte. Jen počítejte s tím, že si nemusíte "sednout" hned s prvním, kterého navštívíte.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Já bych asi začala u svého dorostového (či dětského) lékaře, a nechala bych si udělat celkové laboratorní vyšetření. Můžeš mít nedostatek nějakých minerálů, vitamínů, nebo špatnou funkci některého orgánu, málo či moc některých hormonů... A lékař by podle výsledků usoudil, co dál. Pokud ve škole "události" přerostly tvé možnosti, věřím, že tě to deptá a vyčerpává. Tvůj lékař by tě mohl nechat 1-2 týdny doma v klidu, aby se vidělo, zda se ti psychicky i fyzicky uleví. Pokud ano, asi by nebylo od věci vážně zauvažovat o ukončení studia (ne každý je studijní typ) a přejít na nějaké učiliště, kde bys učivo zvládala s radostí z výsledků. Na ten půlrok bys mohla jít někam na brigádu a od září nastoupit. Dnes je v módě studovat, a to za každou cenu. Ti méně zdatní ale zodpovědní pak mají psychické problémy. A přitom kvalifikovaný člověk s výučním listem je dnes na trhu práce daleko žádanější, než tzv. student za každou cenu. Ze školy musíš mít radost, jinak nemáš radost ani ze života. Ida

hodnocení

1x
Před lety můj syn přinesl básničku s tím, že se ji ale učit nebude, nezvládne. Souhlasila jsem s tím, že mu tedy tu básničku jen já přečtu. Když jsem ji četla asi podesáté, řekla jsem, že už ji číst nemusím, pamatuji si ji. Když možná podvacáté, syn mne prosil, ať už nečtu, radši mi ji řekne, už si ji pamatuje. Neučil se ji.
Pokud má člověk špatnou koncentraci, znamená to, že se naučí úplně totéž, co ten druhý, jen si to musí opakovat víckrát. Musí ale být trpělivý. A musí mít motivaci. Neřešila bych k čemu mi to bude, ale lze to vnímat jen jako zajímavý trénink paměti. Schválně po kolikátém přečtení si to zapamatuji, vytvořit z toho hru. Hrát si se svojí pamětí. Někdy se dá učení vypsat na kartičky, jindy barevné přehledné výpisky. Učila bych se nejdříve to, v čem jsem na tom nejhůř. I s nejvhodnějším způsobem učení by uměl pomoci psycholog (já jsem to zvládla sama, našla jsem, jak by mne učení víc bavilo). Vybrala jsem si ale třeba školu, kde chemie nebyla.
Na zvýšení koncentrace používám někdy cviky z jógy, které zklidní mysl. Cvičení obecně zlepší náladu i prokrvení mozku.
Pokud má na sebe člověk přehnaně vysoké nároky, pak si přestane věřit, nejde se soustředit a tak na sebe začne být ještě víc zlý a přísný. Je to začarovaný kruh. Takže okamžitě snížit nároky, smíte být pomalejší, trpělivá a hodná. Všímejte si i malých pokroků, ne toho, co se zase nepodařilo. Radujte se z toho dobrého.
Sebevražedné sklony vznikají tím, že jste na sebe zlá a přísná už dlouho, jste na to už zvyklá a tak si to už ani neuvědomujete. Sebevraždu lze přelstít tím, že si postupně budete tvořit svůj ideálnější svět - život, ve kterém Vás bude bavit žít.
Únava ve škole souvisí nejspíše s Vaším hladověním, v jídle je energie. Když ji máme málo, tělo postupně odebírá svou svalovou hmotu a pak bere zásoby z kostí, zubů, vlasů. To je riziko hladovění. To, že hlad necítíte neznamená, že se tělo nemůže vážně poškodit nedostatkem jídla. Není ani energie na soustředění se na práci a učení. Místo ničeho k jídlu bych zkusila alespoň jíst ovoce, ale i to je málo. Na téma "bez snídaně se hůře soustředime na práci" vznikalo dříve víc studií.

Mám podobnou otázku, ve škole to se mnou někdy až cukne, jak začínám usínat. Nedávno se mi tohle stalo čtyřikrát i ve stoje při praktikách v noci (najednou jsem začala rychle přešlapovat, že jsem málem spadla). Mé zápisky v sešitě klidně nějakou část hodiny k přečtení. Pořád se kroutím. Někdy se i zapomenu snažit, aby vyučující neviděl, že mám zavřené oči. Nosím si oběd i svačiny.

kola
hodnocení

0x

Bylo by dobře říci to rodičům. Jsou to tvoji nejbližší. Mohli by ti pomoci s tím psychologem, ten by tvou situaci rozebral, navedl by tě na nějaké správné řešení. Bude to asi stres a velká nechuť ke škole. Sebevraždou by si vyřešila jenom to, že by si byla už navěky v hrobě. Člověk musí žít, být silný a nic nevzdávat.

hodnocení

0x

I když se ke Tvému problému rodiče staví tak jak píšeš, zkus s nimi ještě jednou, vážně promluvit (nenech se odbýt) a požádat je, aby s Tebou zašli ke všeobecnému lékaři (popřípadě dětskému, pokud k němu ještě patříš). Ten nejlépe posoudí, jaké odborné vyšetření je pro Tebe nutné a vhodné. Pokud by jsi u nich tedy neuspěla, pak s můžeš obrátit na různé "linky důvery pro děti"třeba viz odkaz. A je jic více. Tam Ti mohou poradit na koho se obrátit a i odborně. Tvé problémy mohou souviset nejen s nervovým zatížením, které se takto projevuje, ale může to být způsobeno i některými jinými zdravotními problémy. Ale řeš to realisticky a bez úvah o sebepoškození, neřkuli sebevraždě. Život je dar a tak si jej važ. Vše je řešitelné a život stojí za to žít!

modralinka.cz/...

hodnocení

0x

Dobrý den. Určitě to začněte řešit s odborníkem - psycholog, možná i psychiatr, pokud se Vám v hlavě honí myšlenky na sebevraždu. Pokud máte problémy s jídlem a trpíte nechutenstvím pod vlivem stresu, měla byste to probrat se svým lékařem. Nikdo Vám nemůže pomoci, pokud o svých problémech budete mlčet a budete se jimi trápit jen Vy sama. Sama se s tím poprat nedokážete, takže to určitě začněte řešit tím, že se svěříte lékaři. Jinak z pohledu rodiče - může se stát, že problémy svých dětí někdy podceníme. Ale určitě si žádný rodič nepřeje, aby jeho dítě na tom bylo tak psychicky špatně, že by si sáhlo na život. Takže si s rodiči otevřeně o situaci ještě promluvte, řekněte co cítíte, jak se cítíte a že už to psychicky nezvládáte. Věřím, že rodiče se nad situací více zamyslí a nabídnou více opory a pochopení. Jinak co se učení týče - můžete využít doučování předmětů, třeba i požádat spolužáky, kteří jsou na tom v daných předmětech lépe než Vy. Jinak se snažte zlepšit si životosprávu a stravovací návyky. Ono to s psychikou opravdu hodně souvisí. Zkuste se zamyslet nad nějakým novým koníčkem, který by Vás bavil a přinesl Vám radost do života a třeba i nové přátele. Všechno má nějaké řešení, jen se nepoddávejte těm nejhorším myšlenkám!

jirkaqwe
hodnocení

0x

Zkusil bych nejdrív vitamíny Bkomplex (nedostatek muze zpusobovat unavu).

Mohlo by to borelioza (skvrna po kousnutí klištětem se nemusí objevit) nebo nedostatek nějakeho vitamínu homonu atd, pokud cítíte únavu. Anebo to vypadá to na depresi.

Obojí by se mělo léčit, vůlí se z toho nedostanete. Čím dřív s tím začnete, tím lepší jsou výsledky.

diky
hodnocení

0x

Hezký den,

nebojte, to zvládneme. Můžete mi prosím napsat na email: zdravehrave@gmail.com? Ráda si s Vámi popovídám a udělám maximum pro to, abych pomohla.

jitkazimmermann*
hodnocení

0x

ohrozenedite.cz/...

Jukni sem, odkazuje na místa, kde by si mohla najít pomoc nebo alespoň radu na koho se obrátit ve tvém okolí ... každopádně pomoc vyhledej :) ... já jí vyhledala až později, zvládlo se to, ale mohlo se to zvládnout už v mojich šestnácti a ne o deset let dýl :) ... Držím pěsti ať vše dopadne k tvé spokojenosti :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]