Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní úloha

Od: eud odpovědí: 19 změna:
Ahoj moc vás prosím o rady vůbec si nevím rady a touto slovní úlohou. Prosím poraďte mi protože se v tom úplně ztrácím. Předem moooocccc dekuji. Cvičení 8.
Slovní úloha

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdravím.

Pokud se jedná o slovní úlohu pro žáky 8. ročníku (neznají soustavy rovnic), tak navrhuji řešení pomocí rovnice o jedné neznámé:

počet třílůžk.pokojů... x

počet čtyřlůžk.pokojů... 45-x

počet pacientů v třílůžk.pokojích... 3x

počet pacientů ve čtyřlůžk.pokojích... 4(45-x)

celkem pacientů...160

rovnice: 3x+4(45-x)=160

(Pokojů vyjde 20 a 25...)

eud
hodnocení

Strašně moc vám děkuji jako jediný jste to dokázal skvěle vysvětlit díky vám už to chápu. Moc děkuji.

hodnocení

1x

3x + 4y = 160

x + y = 45

Další nápověda snad není třeba.

hodnocení

0x

No, kdyby všechny pokoje byly třílůžkové, vešlo by se do nich 135pacientů. Kam tedy lze umístit těch plonkových 25 pacientů?

eud
hodnocení

Děkuji ale vůbec nevím jak mám sestavit zápis.

TAk ho nesestavujte, takhle by to mělo taky jít.

Nicméně formální zápis Vám nabídl o minutu dřív @satam.

Zápis máš o kousek výš!

eud
hodnocení

Víte já jsem to myslela třeba takto.
Triluzkove...x(ale nevím jak mám sestavit rovnici)
Ctyrluzkove...x
Celkem pacientů...160
Celkem pokojů...45
Prosím poraďte.

Vždyť tu už půl hodiny máš rovnici sestavenou. A spočítat to snad není žádný problém. Nebo je?

eud
hodnocení

Tak mi prosím řekněte jak mám tu rovnici spočítat protože tohle jsme se ještě neucili. Ja jsem se vás jen chtěla zeptat co tam mám dosadit.

@eud: Sice skřípu zuby, ale použij tvůj zápis z 18:49 (bez toho v závorce), k tomu přidej mou soustavu rovnic z 18:25 a máš zápis hotový. K tomu doděláš výpočet té soustavy a je hotovo.

A neval nám tu klíny do hlavy, že jste se to ještě neučili, protože v tom případě by vám to nemohlo být "předhozeno" ke spočítání!

Jste se neučili počítat rovnice a máš takovýto úkol? Něco mi neštymuje.

Ale úloha by šla spočítat, či spíše odhádat jen tak na papíře.

@eud: A jen dodám: Do té soustavy rovnic nebudeš nic dosazovat. Máš z ní vypočítat x a y.

PS: Namísto x můžeš použít v první rovnici (60 - y) a máš k výpočtu jen jednu rovnici! Druhou se pak nemusíš zabývat.

Omlovám se za přehlédnutí. Namísto "60 - y" má být "45 - y".

eud
hodnocení

Moc moc vás prosím řekněte mi jak mám sestavit zápis a rovnici vůbec si nevím rady už rady nad tím přemýšlím hodinu. Prosím. Předem děkuji.

Já to vzdávám*plac*

Nejspíš trolling.

@satam - Máte můj hluboký obdiv. Já už bych to zabila *smich*

priklad1*
hodnocení

0x

Jaké rovnice?

Kdyby v každém pokoji byli 3 pacienti tak je to 135. Zbytek do 160 je 25 a to jsou čtyřlůžkové pokoje. A 25 zbytek do 45 je 20 a to jsou třílůžkové pokoje.

hodnocení

0x

Zdravím a ještě se vracím: K otázce "Proč rovnice?" Vzhledem k fotce části stránky sbírky příkladů uvedené v otázce usuzuji, že se jedná o učivo týkající se řešení slovních úloh pomocí rovnic. Proto navrhuji řešení pomocí rovnice. Kdyby dotazovatel/dotazovatelka chodil/a na 1.stupeň ZŠ, kreslil bych s ním/ní pokoje a plnil je pacienty...

Slovní úloha #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]