Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěl bych se vás zeptat, co mám dělat, když mě obor na střední škole nebaví. Jsem v prvním ročníku na střední průmyslové škole dopravní v Praze, do který mě přinutili rodiče jít jelikož si myslí, že to je jednoduchý obor a že to zvladne každý blbec podle nich. Nevím co mám dělat jestli přestopit nebo vydržet nekonečné 3 roky a pak si jít po svém nebo na vejšce studovat co chci, fakt vážně nevím ta doba, kterou bych tam musel vydržet je nekonečná a nekonečná.
Díky za odpověď.
Já si myslím, že tvůj problém musíš vyřešit se svými rodiči. Musíš se obrnit trpělivostí a klidně, bez emocí vysvětlit rodičům, jak to je a co chceš. Pokus se nedat vyprovokovat ke křiku a útěku s bouchnutím dveří. Pokus se mít argumendy a buď přesvědčivý. Hlavně, nebuď za hysteráka. V klidu a logicky trvej na svém. Požádej o pochopení. Budu ti držet palce.
Pokud nejsi spokojený už v 1. ročníku, je těžké uvažovat o následující VŠ. Pokud chceš pak na VŠ, znamená to připravovat se svědomitě a mít na střední škole dobré výsledky, aby Tě na tu VŠ pak vzali. Na VŠ se už jedná hodně o samostatnou práci, vlastní dobré myšlení a když bojuješ špatně už na střední, nevidím tu VŠ moc dobře.
Proč sis při výběru školy neřekl sám, co by Tě asi tak bavilo, na jakou jsi chtěl jít? Nemusel jsi snad rodiče poslouchat jako beránek. Mohl jsi teď dělat elektrotechnickou, veterinární, chemickou, nebo prostě takovou, ke které bys měl vztah a bavilo Tě to.
Pokud si Tví rodiče myslí, že dopravní škola je jednoduchá a zvládne ji každý blbec, jsou blbci sami. Vím to moc dobře. Vnuk odmalička miloval vlaky a nic jiného nechtěl dělat. Vystudoval SŠ dopravní, udělal si následně několikaměsíční kurs a nyní pracuje jako výpravčí. Je nadmíru spokojen, dělá, co dělat chtěl, do práce se pokaždé hrozně těší a umí o svém zaměstnání krásně vyprávět. Vyzkoušel si i při praxi různé profese - průvodčího, operátora /hlášení vlaků/, výhybkáře či signalistu. A všechno ho hrozně bavilo.
Ale každý člověk je jiný. Pokud jsi tam opravdu nešťastný, uvažovala bych o přestupu. Ale už si o tom nenechej žvanit od rodičů a vyber si to, co bys chtěl sám. Jaga.
Jak vidím z předchozích odpovědí, už ses na toto jednou ptal, pod jiným nickem. To se pořád ještě nemůžeš rozhodnout?
Nebudeš to mít asi v životě lehké.
Taky 1. ročník na střední průmyslová škola dopravní?
Co se tam děje, nebo je to nakažlivé a je to další tazatel,nebo stejný pod jiným jménem "jenjulexd"zd dne 9.2.2020? Viz poradte.cz/... :
V prváku se teprve rodí společenství (řekněme komunita) spolužáků, zatím jste každý osamělý a hledáte to, co jste měl po celou dobu základní školy. Vadí vám někteří spolužáci ale mezi nimi jsou nenápadně i vaši budoucí kamarádi a spolužáci v tom nejlepším slova smyslu.
Váš obor je poměrně široký a hlavně máte možnost uplatnění po celé republice i v evropském prostoru v nejrůznějších oblastech dopravy, ale k tomu teprve musíte dozrát a získat informace a poznatky o vašem oboru.
První dva roky jenom nacucáváte kdejaké informace a nevíte k čemu to je a co je důležité a co ne. Ale už od třetáku to je vážné, začnete mít představu, k čemu váš obor je a co můžete po škole se svým vzděláním dělat, co je pro vás důležité, na co se soustředit, aby to bylo pro vás užitečné.
Hlavně z hovorů mezi spolužáky zjistíte jak dobrý obor vlastně máte, co dělají jejich rodiče, známí, mají různé firmy, autodopravu, jezdí jako průvodčí, strojvůdci nebo vlakvedoucí ve vlaku, pracují v dopravních podnicích, v osobní nebo nákladní dopravě obecně a uděláte si představu o vašem vlastním uplatnění Pak vás to začne bavit.
Využijte váš čas už teď, hltejte to, co je pro vás zajímavé a užitečné, odborné předměty, jazyky (!), a hlavně sbírejte informace o praxi a uplatnění a pak si najdete i brigádu nebo praxi v oboru. Nebojte se,bude vás to bavit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.