Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nedávno jsme měli ve škole biologickou olympiádu, ve které jsem skončila jako první. Postupuji tedy do okresního kola, tudíž musím také udělat vstupní úkol. Jenže nevím, jak přesně by měl vypadat. Sice píšou, co má obsahovat, ale i tak, si nedokážu o tom moc udělat obrázek. Nemá tady někdo prosím zkušenosti?
Podobné olympiády bývají také trochu soutěžemi mezi školami. On sice zaslouženě vyhraje nějaký žák, ale ředitel a pedagogové té školy se rádi pochlubí, že to právě na jejich škole je tak zdatný vyučující biologie (matematiky, chemie...), že dokázal žáka připravit až k okresnímu (krajskému) vítězství.
Proto hledej pomoc u svého učitele biologie. Jistě už se soutěžilo loni a předloni. Jistě má možnost se někde zeptat, pokud to náhodou neví. Je i v jeho zájmu, abys byla v pohodě a školu reprezentovala co nejlépe.
Z dosavadních informací jsem pochopila, že skutečné zadání úkolu teprve přijde. Ale snad by soutěžící předem mohli vědět, jestli budou mít na vypracování dva týdny, dva dny, nebo dvě hodiny. A právě toto nejsnáze zodpoví někdo z učitelů tvé školy.
Vstupní úkoly se dají najít na stránkách biologické olympiády, stejně jako studijní texty. Dole potom píší data obvodních i okresních kol, takže do data obvodního kola to musíte stihnout.
Nevím sice, jak to vypadá na jiných školách, ale například u můj profesor biologie mi říkal, že bych měla biologickou olympiádu přenechat ostatním a nezabývat se tím, zato profesorka, co má u nás na starost tuto olympiádu(mě neučí) mě zase nutila, že to musím udělat co nejdříve, aby mi mohla poradit se zlepšováním...
připiš co má úkol obsahovat.
Já jsem se neptal na formu elaborátu, ale na téma, o čem by měl být. Nechce se mi věřit, že kdo vyhraje bioolympiádu, nemá žádný nápad. Já už bych jich měl vymyšlených nejméně deset.
Ty očekáváš, že tvůj úkol uděláme místo tebe, že?
písemná podoba, kancelářský papír A4, očíslované stránky , doplněk může být i elektronická verze ve formátech powerpoint nebo word
Musí obsahovat titulní stranu, kde je uvedeno :
a) název, soutěže, soutěžní kategorie, okresní kolo - vstupní úkol
b) název zpracovaného úkolu
c) příjmení a jméno žáka, adresa školy, třída, školní rok
Na dalších listech :
- stanovený cíl úkolu, pomůcky
- stručný popis postupu práce ( doporučený postup neopisuj doslova, napiš, jaký byl tvůj skutečný postup)
- vypracování podle zadání. Vhodné jsou i nákresy a fotografie
- stručný závěr
- zdroje informací
Jak už jsem psala, vím že vstupní úkol, je dejme tomu vysvětlený tím, co musí obsahovat, avšak já i přesto, si moc nevím rady, jak to přesně má vypadat.
Proč pak bych očekávala, že by jste udělali úkol za mne?! Pokud jsi správně četl mou ´´otázku´´ , věděl by jsi, že hledám někoho kdo má zkušenosti. Nikde jsem nenapsala, zda bych chtěla, aby jste mi něco vypracovali, doplnili, poradili v zadání, řekli rovnou odpověď a podobně. Otázala jsem se pouze na vzhled či podání. Nikde jsem ani neuvedla téma, tak jak by mi to mohl někdo vypracovat?
figurek - já bych se tazatelky zastala. pokud ji čeká okresní kolo soutěže, tak se bude jednat o žákyni základní školy (nebo nižšího stupně víceletého gymplu). pokud si neví rady s písemným zpracováním úkolu, tak se tomu vůbec nedivím, ve svém věku ještě nemusí mít zkušenosti nebo její zkušenosti mohou být omezené na to, co po nich požaduje jejich základka, což se může od požadovaného výstupu lišit. mmch ne každá základka tyhle "vědecké práce" své děti učí.
zrovna tak samotná účast na biologické olympiádě nemusí znamenat, že dítě je zažraný botanik, který má vše v malíčku. třeba kluk na základce se těhle soutěží účastní prakticky jenom tehdy, pokud ho tam učitel doporučí (a ano, i přesto některé z nich ve školním kole vyhraje). dcera na střední zase pochopila, že když se účastní, přidává jí do body k dobru, když se rozhoduje, kdo vyjede na zahraniční stáž, například. třeba školní kolo biologické olympiády taky vyhrála, ale kdybych se jí zeptala, jak to bude v krajském kole, nejsjpíš by pokrčila rameny. ví, že v té době bude mimo republiku, takže víc neřeší. stejně tak nevěděla, když vyhrála školní kolo ekologické olympiády, ale tam další kolo bylo v týmu, takže měla možnost načerpat informace od zkušenějších spolusoutěžících.
na místě zakladatelky bych svoje otázky probrala s učitelem, který na škole školní kolo biologické olympiády organizoval, měl by být nápomocný a potřebné věci vysvětlit.
Ahoj,
mám stejný problém, musím jej dělat taky . Postoupit v biologické olympiádě se mi však nějakým nedopatřením již dvakrát povedlo, tak bych možná mohla dát i nějakou použitelnou radu
Pokud máte mít vstupní úkol, patříte do kat. C nebo D, obě kategorie mají stejné zadání.
Z možností si můžete vybrat ten úkol, který se Vám líbí nejvíce. Má zadání, které začnete nějak postupně plnit. Většinou to bývá nejaké pozorování něčeho, co se musí udělat předem. Doporučuji udělat si z toho pořádné poznámky, neboť to později při zapisování celé práce může zapříčinit chaos. Pokud to děláte v počítači, jednoduše se zapíšou pomůcky, atd, co je v zadání, většinou to tam je napsané. Do pozorování nebo závěru také často chtějí vkládat tabulky a poté alespoň trochu vysvětlit, co bylo výsledkem pozorování, na co jste přišla. Také se tam dají doplnit fotky nebo obrázky(pokud ne vlastní, vždy se zdroji!)
Opravdu Vás však chápu, není to jednoduché, jak by se dalo říct. S takovýmto úkolem je spousta práce a to jak při pozorování, tak při psaní celkové práce, kterou odevzdáte. Je to spousta rozhodování a přemýšlení, kdo to nedělá, nepochopí Každé psaní takovéto práce je najednou jako byste to nikdy nedělala, nejste si jistá, nevíte coby, chápu...
V nejhorším případě se vždy dá zeptat rodičů, nebo učitele na biologii, ti se většinou pokusí pomoci
Rozhodně však doporučuji nevykašlat se na to, ať Vám to bude připadat těžké, nezvládnutelné a nemožné, nevzdávejte to, nakonec to půjde Pokud Vaše práce bude kvalitní, komise obvodního kola to ocení vysokým počtem bodů, které Vám mohou pomoci se dostat i do dalšího kola. Ale pamatujte, pokud se Vám bude zdát, že Vaše práce je nezdařilá, nebo že oproti ostaním nemáte šanci, vězte, že ostatní jsou na tom úplně stejně jako Vy. Je to na Vás
Přeji hodně štěstí při plnění úkolu i dalším kole olympiády, věřím Vám, že jej dokážete napsat a povede se Vám
Ps. omlouvám se za vykání, jen jsem nevěděla, jak jinak to napsat, aby to nebylo příliš...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.