Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravěpodobnost - sjednocení jevů

Od: kika2001 odpovědí: 2 změna:

Dobrý den mám dotaz.

Nechápu jak poznám z příkladů, že mám použít P(A∪B∪C) = A+B+c

Takhle jsme to počítali u příkladu:

V bedně je 49 výrobků, 6 je vadných.Vybereme náhodně 6 výrobků. Jaká je pravěpodobost, že alespon 4 jsou dobré?

A nebo kdy mám použít P(A∪B)= P(A) + P(B) - P(A∩B)

To jsem použili u příkladu:

V osudí je 100 lístků čísly od 1 do 100. S jakou pravěpodobností vytáhneme s číslem dělitelných dvěma nebo pěti?

Prosím vysvětlíte mi někdo jaký je v tom rozdíl? Nejde to třeba poznat z toho, že tam mám alespon a to nebo? Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ten příklad s těmi lístky lze spočítat takto:

Pokud je vytažen jen jeden lístek ze 100, tak možností, jak ho vytáhnout, je samozřejmě 100.

Počet čísel dělitelných jen dvěma je 40 (v každé desítce jsou to čísla, kde cifra na místě jednotek je 2, 4, 6 nebo 8)

Počet čísel dělitelných jen 5 je 50 (v každé desítce jsou to čísla s ciframi 5 a 0)

Čísla dělitelná 10 jsou současně dělitelná i dvěma a pěti. Počet čísel dělitelných deseti je 10.

Celkem čísel je 40 + 50 - 10 což je 70

10 je potřeba odečíst, protože jinak by tam těch deset čísel bylo započítaných dvakrát

Ta 10, to je právě ten průnik jevů (současně dělitelnost 2 i 5)

Výsledek je P = 70/100 = 0,7

doplněno 10.02.20 11:43:

Oprava:

Počet čísel dělitelných jen dvěma je 50 (v každé desítce jsou to čísla, kde cifra na místě jednotek je 0,2, 4, 6 nebo 8)
Počet čísel dělitelných jen 5 je 20 (v každé desítce jsou to čísla s ciframi 5 a 0)

Celkem čísel je 50 + 20 - 10 což je 60

Výsledek je P = 60/100 = 0,6

hodnocení

0x

Pro porozumění tomuto druhu příkaldů je potřeba počítat nejprve s menšími čísli. Např. s 10.

čísla dělitelná dvěma jsou 2,4,6,8, 10

tedy P(A) = 5/10

čísla dělitelná pěti jsou 5,10

tedy P(B) = 2/10

číslo děliutelná 2 i 5 je 10

Tedy P(A∩B) = 1/10

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]