Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z čeho a jak se maturuje?

Od: michal* odpovědí: 9 změna:

Možná blbej dotaz.. Každej říká něco jiného, tohle se asi netýká toho o Státní Maturitě.. Zajímalo by mě jak se bude maturovat třeba z matematiky nebo českého jazyka? Teď mi někdo říkal že na matematiku dostanem "okruhy" což jsou nějaké otázky které se musíme naučit. To znamená že na matematiku to je vše, vše je v těch otázkách(látka kterou musíme zvládnout)?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Pokud to funguje tak jako v době kdy jsem maturoval já, tak je určitý počet otázek, témat, okruhů - je jedno jak to budeme nazývat. Pokud bys chtěl umět všechny "okruhy", musel by sis pamatovat veškeré učivo za všechny roky, strávené na škole. Ovšem tyto "okruhy" zaručují, že při maturitě nebudeš zkoušen namátkově z různých témat předmětu, ale pouze z jednoho. Třeba v případě zkoušky z literatury českého jazyka se Tě budou ptát buď na Škvoreckého nebo na Komenského, ale ne na oba. Je to trochu adrenalinový zážitek, pokud se naučíš polovinu "okruhů" a u matury se pak modlíš, aby sis vytáhl zrovna to, o čem aspoň něco víš.

pt®
hodnocení

2x

Michale, neboj se maturity, ať je státní nebo dosavadní. Pokud chodíš denně do školy a připravuješ se, není se čeho bát. Maturuje se obvykle ze čtyř předmětů. Je to mateřský jazyk, odborné předměty a matematika nebo cizí jazyk, dle výběru. Na každé škole vědí, z jakých předmětů se bude maturovat, proto dostanete asi 25 maturitních otázek z každého předmětu. Doma si na vypracuj odpovědi podle osnovy v bodech a převyprávěj si ty odpovědi, ať se ti vryjí do paměti.

U maturity si budeš tahat čísilko otázky, na kterou pak budeš odpovídat. Nejprve máš asi 15 minut na přípravu, v rohu místnosti, kde je zkušební komise a zkouší studenta, který byl před tebou. Až je dokončeno zkoušení studenta před komisí, tak si vezmeš poznámky, které sis stihl za těch 15 minut udělat a jdeš zase před zkoušející komisy ty. Je to jako na běžícím páse, neboj se. A až jste vyzkoušeni všichni a komise má výsledky, tak nastoupíte ve třídě vedle sebe a výsledky Vám oznámí.

Tak se uč, a až odmaturuješ, tak se ozvi, ať ti můžeme gratulovat. PT /stařenka/

eulalie*
hodnocení

2x

Dobrý den, Vy už budete maturovat dle systému "státních maturit". V českém jazyce to např. znamená, že musíte mít mimo jiné načtené knihy. Seznam knih, které jste přečetl, byste měl uvést u maturity ˇ(střední škola by Vám měla dát seznam doporučené literatury). A je dost možné, že byste měl dostat otázku týkající se té určité Vámi přečtené knihy. Otázku typu: "V které části knihy se hlavní hrdina Tenaten rozhodl něco udělat". Takže to bude znamenat, že ty knihy budete muset znát opravdu dost dobře. Maturitní písemná práce: má to být na 1 hodinu celkového času (to jest na přípravu, vymyšlení námětu i psaní budete mít jen 60 minut, nic více).

doplněno 09.09.10 15:12:

Myslím si, že systém maturit, který platil dosud, už je v současné době pasé. Raději se, Michale, zeptejte svých profesorů, na konkrétní předměty. Tuším, že matematika bude povinná (nevím ale přesně). Pak samozřejmě cizí jazyk (to bude asi taky chuťovka). A pak nějaký předmět dle Vašeho výběru.

nila*
hodnocení

0x

Michale zdá se mi,že v tom máš zmatek.Ke každému předmětu např. český jazyk dostanete danné otázky(okruhy),které se musíte naučit.To znamená,že všechny otázky,které u maturity budou dostanete dlouho dopředu,abyste se je zvládli naučit,ale pokud už jsi studentem maturitního ročníku,měl bys všechny podrobnosti už znát a pokud ještě ne vše se během studia jistě dozvíš:)

michal*
hodnocení

A ty "okruhy" dostanu ke všem maturitním předmětům? Jinak jsem druhém ročníku střední školy technického zaměření.. Sice brzo.. Ale zajímá mě to :)

hodnocení

0x

No, podstatné je něco vědět. Je úplně jedno, jaká platí pravidla. Za ty roky studia by neměl být problém se orientovat v kterémkoliv oboru studia. Okruhy smrdí šprtáním, které při změně jediné operace zmate šprta tak, že vypadne na rovnici 1 + 1 = x

michal*
hodnocení

Souhlasím že po studiu bych měl něco vědět.. Programování nebo angličtinu si člověk zapamatuje, ale kdo si v třetím ročníku pamatuje literuru z prvního ročníku? :D Díky za odpovědi.. :)

pt®

Michale, po přečtení knížky, si říkejte její obsah, nebo si jej napište. Je to, jako, když vyprávíte obsah filmu. Já popsala tuny papíru a tím sem si vštěpovala do paměti. Nebude to hrůza nebojte, jen se pravidelně připravujte. PT /stařenka/

michal*
hodnocení

Ano, přečtené knížky si pamatuju.. Navíc máme takový formulář podle čeho ji máme vypracovat - děj, jak se nám četla, atp :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]