Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obsah trojúhelníku

Od: ebent odpovědí: 6 změna:
Dobrý večer, jak mám prosím vypočítat obsha trojúhelníku abe?
Obsah trojúhelníku

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Plocha trojúhelníka ABE je polovina plochy kosočtverce ABCD. Zřetelně je to vidět, pokud je do náčrtu z bodu E nakreslena rovnoběžka se stranou DA.

u1... délka jedné úhlopříčky

u2 ... délka druhé úhlopříčky

v kosočtverci jsou uhlopříčky navzájem kolmé a stejné dlouhé, tedy u1 = u2

S = 1/2 krát (u1 krát u2)

Délka úhlopříčky je zadaná jako délka BD

/BD/ = 15 cm

S = 1/2 krát 15 krát 15 = 112,5

Polovina této plochy je 56,25

Tedy ploch trojúhelníka by měla být 56,25 cm čtverečního

Tady je odkaz na stránku, kde jsou vzorce pro kosočtverec

cs.wikipedia.org/...

doplněno 04.02.20 20:51:

Udělal jsem chybu. Úhlopříčky nejsou stejně dlouhé. Stejně dlouhé úhloppříčky jsou jen ve čtverci.

T thaletovi věty vyplývá, že bod F je průsečík úhlopříček. Tedy délka AF je polovina délky kratší úhlopříčky. Tedy délka kratší úhlopříčky je těch 12 cm a plocha kosočtverce je S = 1/2 krát 15 krát 12 cm, což je 90 cm čtverečních.

Plocha trojúhelníka je poloviční, takže 45 cm čtverečních.

Inu, je rčení, že - i mistr tesař se někdy utne. A já jsem jenom "tesař":)

Zdravím.

Úhlopříčky v kosočtverci se navzájem půlí, jsou na sebe kolmé, ale nejsou stejně dlouhé! Souhlasím, že obsah kosočtverce je u1 krát u2 děleno dvěma, ale to je 15krát12, tj. 90 cm2. Půlka je pak 45 cm2...

Udělal jsem chybu s délkou těch úhlopříček. Ve druhém "krkolomném" výpočtu mně vyšlo 45 cm čtverečních.

hodnocení

0x

Zkusil jsem to spočítat pomocí thaletovy věty atd..

Thaletova věta je popsaná např. na stránce, na kterou je tento odkaz

matematika.cz/...

Úsečka AF je kolmá na úsečku FD. Protože je to kosočtverec, tak délka AD je stejná jako délka AB a tedy délka DF je polovina délky DB. Délka DF je 7,5 cm.

Tangens úhlu FAD je 7,5 děleno 6 což je 1,25, takže úhel FAD je 51,34 stupňů.

Tangens úhlu FAB je stejný,tedy i úhel FAB je 51,34 stupňů.

51,34 plus 51,34 je 102,68 stupně

Po odečtení 90 stupňů je úhel pravoúhlého trojůhelníku (daného stranou kosočtverce a výškou kosočtverce) 12,68 stupně.

Délka strany kosočtverce je dle pythagorovi věty, tedy odmocnina z (6 na druhou plus 7,5 na druhou), což je 9,6 cm.

v ... výška kosočtverce

v děleno 9,6 je cos 12,68

v = 9,6 krát cos 12,68 = 0,976 krát 9,6 = 9,37 cm

Plocha trojúhelníka je

S = 1/2 krát 9,37 krát 9,6 = 45

Někde mám chybu, protože výsledkem je jiná hodnota než v tom předchozím výpočtu

hodnocení

0x

Zdravím.

Trojúhelník AED je pravoúhlý (bod E leží na kružnici s průměrem AD - Thaletova kružnice). Úhel AED= úhlu BAE (jsou to úhly střídavé a příslušné přímky jsou rovnoběžné-je to kosočtverec). Strana kosočtverce a je přeponou pravoúh. trojúhelníka AFD s odvěsnami 6 cm a 7,5 cm (to jsou poloviny úhlopříček kosočtverce) - k výpočtu strany a užít Pythagorovu větu.

Obsah kosočtverce (součin úhlopříček děleno dvěma) je 90 cm2. Do vzorce pro obsah kosočtverce (strana krát výška) dosadit za obsah a za stranu kosočtverce vypočtené údaje. Vypočítat neznámou výšku (což je odvěsna AE trojúhelníku ABE). Druhou odvěsnou je strana a kosočverce (AB). Obsah tohoto trojúhelníka (součin odvěsen děleno dvěma) vyjde opravdu 45 cm2...

mikys
hodnocení

0x
45 cm2. Nejjednoduseji vysvetleno: trojuhelniky ABD a ABE maji stejnou zakladnu a vysku, tudiz stejny obsah. A jelikoz AF je kolma na BD (Thaletova veta), je obsah roven 1/2 * 6 * 15= 45cm2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]