Nejste přihlášen/a.
Jedná se o poměr vylučovací, čárka tam tudíž být má.
Čárku před či píšeme, chceme-li naznačit protiklad, např. v nadpisu výrazně polemického článku: Silniční zákon – 12 bodů k bezpečí, či k šílenství? Odsun, či vyhnání? Podobně též Být, či nebýt?
Bez čárky. Také by šlo napsat "Být, nebýt?", kde čárka nahrazuje to "či".
Nejde o kontext, jde o Shakespeara. My to víme
A jak odůvodníš, že by tam měla být čárka? Nastuduj si Pravidla českého pravopisu a zjistíš, že před nebo, potažmo či se čárka nepíše.
Jazyk se vyvíjí. Já jsem chodil do základní školy před 50 lety a učili jsme se to tak, jak jsem napsal. A tak to i najdeš v Pravidlech českého pravopisu ze 60. let minulého století. Že je to dneska jinak, už jde trochu mimo mě, nejsem jazykoznalec.
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]
Kdyby to nebyl Hamlet, tak bych v podobné větě čárku zřejmě napsala. Doporučuje ji i jazyková poradna (druhý odstavec dole). Ale je to Hamlet, mnohokrát překládaný mnohokrát citovaný, vždy bez čárky. Snad jedině v případě, že by ta otázka znamenala něco - Být nebo nebýt, je to úplně jedno. Ale myslel to tak Shakespeare opravdu?
V jiných textech se čárka, napsaná i chybějící. před nebo skoro vždy odůvodní. Skoro vždy můžeme říct, že jsme to mysleli jen jako výčet a v opačném případě jako protiklad.
Kopírováno z internetové jazykové příručky:
Spojka či
Spojka či je spojce nebo v mnohém podobná. Také pomocí či spojujeme libovolně zaměnitelné eventuality, popř. výčet možností, a čárku nepíšeme: Rukavice na kolo či do posilovny. Okna mohou být zatemněna žaluziemi či roletami. Uvádíme přehled akcí, které klub pořádal či na kterých se podílel. Pokud máte zájem o ceník či se chcete dozvědět více o možnostech inzerce, kontaktujte naše marketingové oddělení.
Čárku před či píšeme, chceme-li naznačit protiklad, např. v nadpisu výrazně polemického článku: Silniční zákon – 12 bodů k bezpečí, či k šílenství? Odsun, či vyhnání? Podobně též Být, či nebýt? nebo Dlouho se rozhodovala, zda napsat, či nenapsat tento článek. Teprve soud stanoví, zda se dopustil zpronevěry, či šlo o podvod.
Děkuji za vyčerpávající odpověď, máme podobné myšlenkové pochody.
V tom Hamletovi mi to ale přijde jako do očí bijící rozpor, který je podtržen i v následujících větách po "být nebo nebýt". "Být nebo nebýt – to je otázka: je důstojnější zapřít se a snášet surovost osudu a jeho rány, anebo se vzepřít moři trápení a skoncovat to navždy?"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.