Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy na Vysoké škole

Od: kukla odpovědí: 8 změna:

Dobrý den. Jsem v prvním ročníku a prvním semestru Vysoké škole, kam jsem chtěla jít a byla jsem na začátku opravdu nadčená! Nikdy jsem se nemusela moc učit a učení mi šlo více méně samo. Samozřejmě nepatřím mezi génie, ale vím, že nejsem hloupá a na vysokou školu mám. Ale je zkouškové období a já se utápím v pocitu, že jsem k ničemu. Mám hotové 2 zkoušky ze 7, jeden předmět si musím zopakovat, a u ostatních mám pouze poslední pokusy. Nejhorší na tom je, že se opravdu učím, a hodně se učím, jdu tam s tím, že to přeci musím dát, ale vždycky dostanu takovou otázku, kterou totálně podělám. Vím, že na tom nejsem takhle sama, ale mám ze sebe hrozný pocit, trpím úzkostí a pocitem méněcennosti a mám pocit, že na to nemám. Uvažuji o změně školy, či oboru, ale bojím se, že šlápnu z menšího bahna do většího. Studovat mě vážně baví, miluji to, a chci studovat dále, ale bohužel to jaksi nejde. Jsem ve stresu, skoro nejím, už se vůbec neusmívám a nemohu spát. ( Kdyby náhodou si někdo myslel, že se mi nechce pracovat - mám brigádu a chodím tam dost často- a nad tím, jestli bych neměla jít radši pracovat a mít klidnou hlavu jsem také přemýšlela, ale chtěla bych stále studovat). Děkuji za rady..

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Možná je ta nejistota způsobená právě tím stresem. Je potřeba relaxovat, tedy lidově řečeno "občas vypnout". Třeba si poslechnout hudbu, nebo si zasportovat. .

Ten problém se zodpovězením otázek je možná v tom, že si nezkoušíte sama doma mluvit tak, jako byste to říkala u zkoušky (tedy když jste sama doma, tak si představovat, že jste u zkoušky). Můžete si to, co jste řekla i nahrát a pak si to několikrát poslechnout. Pokud si tu "řeč" nepřipravíte, tak pak se právě může stát, že na zkoušce nevíte, jak to říct (jak to formulovat). Proto je potřeba při přípravě na zkoušku popřemýšlet, co a jak říct a v jakém pořadí a vyzkoušet různé varianty a případně si to i sepsat.

hodnocení

0x

Kde jsi nabrala 7 zkoušek? Já mám 5 a jsem KO. Na každou zkoušku máš tři pokusy? Z prvního pokusu jsem nepřišla na to, co bys měla změnit při přípravě?

mám brigádu a chodím tam dost často

Při tom stíháš školu? Rozvrh máš asi nějakých 40 hodin za týden a na doma nekonečně úkolů, ne? To nemůžeš zvládat.

Zaměř se teď na to, abys měla dost kreditů na postup a pak to můžeš dohnat přes léto. Máš teď necelé tři týdny, tak se snaž:

1) mít ty kredity - na ty zkoušky se pořádně připrav

2) dodělat co nejvíc - vyplýtvej si všechny ty pokusy, ať nemáš pocit, že jsi mohla udělat víc

Být Tebou školu neměním, v nejhorším si zopakuješ víc předmětů. Neodcházej sama.

Nemůžeš usnout nebo se budíš? Já chodím spát ve 21 - usnu okamžitě. Budíka mám na 3, budím se třeba ve 2 - vstanu a jdu se učit. V podvědomí víš, že musíš něco dělat, takže se vyspíš a jen co jsi schopná pokračovat tak se vzbudíš, ne?

kukla
hodnocení

Zkoušek mám opravdu hodně - INT., TPN., MAT., FYZ., DKG., AJ., CHEM., TK. - vidíte, dokonce 8 ! Děkuju Vám, nejspíše to takhle zkusím ! Stíhám, bohužel musím. Nejsem v situaci, kdy si můžu dovolit nechodit na brigádu, a samozřejmě, že mám školu na prvním místě :)

tipuji podle předmětů nějakou strojní, nebo stavební fakultu? moje rada jako strojaře, nepodceňte to, snažte se co nejvíce zkoušek udělat ted a netahat si je dál, ono ty předměty navazují a jak vám uteče něco ted tak pak je problém dál, protože v dalších letech jsou zkoušky kde jsou potřeba ty znalosti z prváku. Počítejte hlavně kredity a pokud neuděláte více předmětů výuku jedna, tak asi ani nedopuručuji zapisovat si navazující dvojku toho předmětu, nebo se v tom potopíte, to je lepší školu protáhnout o rok. Ten prvák je bohužel velké síto, pak už to bylo volnější, ale zase těžší.

pavelll
hodnocení

0x

Po přečtení první věty doporučuji zaměřit se na tu brigádu, resp. zaměstnání obecně. Nezvládáte gramatiku základní školy, na VŠ nemáte co dělat a navíc se tam budete akorát trápit (a nakonec Vás stejně nejspíš vyhodí).

kukla
hodnocení

Věděla jsem, že někdo něco takového napíše :D text jsem si po sobě, upřímně, nepřečetla a hned dotaz vložila. Chyb jsem si všimla, to mi věřte :)

pavelll

A to je právě ono. Něco napíšu a publikuji, aniž bych si to po sobě přečetl - to lze tolerovat u ZŠ vzdělání. O to hůře, když je to k vlastnímu tématu, ve kterém se udivuji, že mi studium VŠ nejde tak, jak jsem si představovala.

Vím, že se to dnes nenosí, ale doporučuji alespoň malou dávku sebereflexe (nemůžu se divit, že mi něco nejde, když jsem evidentní flink, který něco zpracuje s chybami, o kterých však údajně moc dobře ví, přesto to publikuje a ještě je schopen se tím obhajovat).

hm*
hodnocení

0x

Je otázkou, zda se to neučíš jako básničky. To stačilo na základce a někdy i na střední, na VŠ je už obvykle potřeba tomu rozumět, pochopit to. Ovšem záleží to na oboru.

Na brigádu se vyprdni, alespoň o zkouškovém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]