Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neschopnost soustředit se na učení

Od: moi odpovědí: 5 změna:
Ahoj. Co jsem nastoupila do prvního ročníku gymnázia, začaly problémy. Nikdy jsem se nemusela učit, abych měla vyborne výsledky. Na prijimacky jsem se taky nepripravovala a dostala jsem se mezi prvními. Nyní ale uciva znatelne přibylo a je třeba se učit nejlepe prubezne, každý den. Ja to nezvládám. Když už se k učení dokopu, nedokážu udržet pozornost. Ani chvíli. Rozptyluje me vsechno. Po chvilce se pristihnu, že přemýšlím nad necim uplne jinym. Když me něco nebaví, nacpat to do hlavy timhle stylem je vylozene martyrium. Nemáte nejake tipy, jak tohle překonat? Vidim ostatní taky, kteří s učením objemu nemají velke potíže a připadám si hloupe.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Možná by Vám pomohlo zkusit se učit po měnších časových intevalech, třeba i po 5 minutách. Tedy např. 5 minut intenzivního soustředění, pak třeba několik minut pauza a postupně intervaly prodlužovat, třeba na 15 minut učení a 15 minut pauzy.

michalverner
hodnocení

2x
Co je na tom složitého?Tak se hold musíte donutit.To co vy zažívá tisíce lidí ve školách i na pracovištích každý den.Co se to s tím lidstvem děje?Dříve to byla běžná věc že se někdo prostě nemůže na něco soustředit.Dnes se musí rozebírat proč to tak je,jak s tím bojovat a ještě lépe to označit diagnózou poruchy soustředění a vyhledat doktora.Je zvláštní že co tu tak čtu příspěvky tak platí,že čím vyžší vzdělání,tím větší problém se vyrovnat s běžným životním problémem.

kami*
hodnocení

2x
Na něco, co člověka nebaví, se dá velice špatně soustředit. Musíte si v tom najít něco zajímavého. Vnímat třeba nudnou matematiku jako zajímavou výzvu s mnoha tajemnými hlavolamy, které je zábavné luštit a objevovat. Stačí se do toho chtít ponořit a brzy to půjde dobře.
Mě ale při soustřeďování pomáhal i pohyb, lepší prokrvení celého těla i hlavy pomůže se snadněji soustředit. Já miluji jógu. Neříkám tím ale, že jsem najednou měla samé jedničky. Jen jsem se soustředila snadněji. Měla jsem větší chuť být lepší, než dříve.

liska5
hodnocení

1x

To je obecně problém dětí, kterým to na základce šlo, že na gymplu narazí a musí se začít učit. Pokles prospěchu téměř zákonitý. Většina se ale chytne a začne fungovat v novém režimu.

Možná Ti pomůže učit se tak, že si budeš poznatky kreslit / soustavy, svaly v anatomii,... místa do slepé mapy, nebo událost řadit na časovou přímku..."

Některé nepochopitelné kapitoly, že si znovu vypíšeš, aby Ti pomohlo to lepší grafické uspořádání.

Jsou lidi, co se lépe učí ve dvou. Jeden druhému vysvětluje učivo, tudíž si ho musel zapamatovat.

veronika008*
hodnocení

0x
Mě pomáhalo dělat si výpisky. Člověk se přitom také učí a zároveň psaní (= činnost) pomáhá s udržením pozornosti. Jinak se soustředěním je to jako s čímkoliv jiným.Co se trénuje, to se postupně zlepšuje. Nejdříve se budete soustředit 10min, pak už třeba půl hodiny, pak hodinu...
doplněno 24.01.20 20:49:

Klidně i výpisky z výpisků. Seřadit si informace jak právě mně logikou a návazností vyhovují.

doplněno 24.01.20 20:50:

První slovo: MNĚ. Ach jo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]