Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám v úmyslu zkusit orientační zkoušku na přítomnost fosforu v organické látce, ale mám zájem na tom, aby zkouška byla pozitivní, proto by mě zajímalo, jaký vzorek potraviny pro zkoušku nejlépe vzít.
Důkaz: zahřívejte ve zkumavce 0,2g vzorku a 2 g CaO. Jakmile je směs rozžhavena, zkumavku ponořte do kádinky s 10 ml destilované vody. Zahřátá zkumavka ve vodě popraská a její obsah se vysype do kádinky. Ke směsi ve zkumavce přidejte asi 8 kapek koncentrované HNO3, směs ještě rozetřete tyčinkou a zfiltrujte. K filtrátu přidejte 1 cm3 nasyceného roztoku molybdenanu amonného, 10 kapek roztoku benzidinu a 10 kapek 10% roztoku octanu sodného. Byl-li přítomen v organické látce fosfor, roztok se modře zabarví.
nejběžnější metoda stanovení fosforu spočívá ve vzniku barevného produktu zvaného molybdenová modř. Kyselý mineralizát vzorku obsahující kyselinu fosforečnou jako jedinou sloučeninu fosforu se uvede do reakce s přebytkem molybdenanových iontů. Přitom vzniká kyselina molybdátofosforečná H3[P(Mo3O10)4]a její redukcí pak molybdenová modř, tj. směs heteropolykyselin pětimocného a šestimocného molybdenu. Absorbanci, která je úměrná koncentraci fosforu, lze měřit v širokém rozmezí ovšem optickými metodami.Zbarvení totiž podle koncentrace kyseliny fosforečné nemusí být až tak výrazné a může se překrývat nečistotami.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.