Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
bratr v 6. třídě mě požádal o pomoc s následujícím příkladem:
Dva různě nastavené metronomy používané v hudební výchově k udržování rytmu byly současně spuštěny. První vydává zvukový signál po 3 sekundách a druhý po 7 sekundách. Kolikrát zazní společně zvukový signál mezi 1. a 2. minutou?
jelikož jsem dost unavený, nedokážu si poradit s odůvodněním. Koukal jsem, jestli na to nejsou výsledky a nebo jiný dotaz, ale tam tvrdili, že 5x, což se mi nezdá moc reálné. Omlouvám se za takovou blbost, ale třeba se někdo rád procvičí takhle na večer.
Zadání je divné, "mezi první a druhou minutou" chápu jako interval mezi koncem první a začátkem druhé minuty, a ten je nulový.
Nejmenší společný násobek je 21, takže společně zazní v 21., 42., 63., 84, 105, 126. (a tak dále) sekundě, z čehož prvních pět společných signálů zazní během první a druhé minuty...
To bude určitě správně, já asi akorát úplně špatně pochopil zadání, shodujete se s následující odpovědí, takže chyba byla v mém pochopení úlohy. Děkuji a omlouvám se. :D
Dobrý pokus. Dokonce i společný násobek je OK, jenže já mezi 60. a 120. vteřinu vidím jen 3
A není to fuk. Ať si napíše pořádně zadání. Pochopitelně mezi koncem první minuty a začátkem druhé minuty je nulový čas. Ovšem takhle debilně snad ani není možné zadání zadat a taky chápat. Myslím že nejbližší výklad je mezi koncem první a koncem druhé minuty. Ale je mi to úplně fuk jak si to kdo vyloží. Na společném násobku není co měnit.
Do 2 minut skutečně 5x. V 21, 42, 63, 84 a 105 vteřině. Pokud to ale má být mezi 1 a 2. minutou, tak 3x.
No jo, Hop má prvdu. Mezi 1. a 2. minutou k tomu ndojde ani 1. Buď je to špatné zadání, nebo je to chyták .
Pro "šesťáka" navrhuji nehledat v zadání "mouchy". Hledejme společné násobky čísel 3 a 7 mezi 60 a 120...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.