Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak poznat přírodní zlato?

Od: totou* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, našel jsem pár kamenů, na kterých je místy zlatý povlak, vypadá jako kdyby ke kameni byl přilepený zlatý alobal, kameny byly z křemene a železné rudy, mám pocit že pravost zlata se dá určit pomocí kyseliny chlorovodíkové, pravému zlatu prý kyselina nic neudělá, jinak prý HCl se všemi kovy kromě ještě mědi myslím nějak reaguje, když jsem na "zlato" nanesl HCl tak to opravdu nic neudělalo, jen se okolí vyčistilo

je možné že sem opravdu našel kousek zlata?

Díky za odpověď, Totou ;)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sasdax*
hodnocení

0x

A nemůže to být tohle?

cs.wikipedia.org/...

cs.wikipedia.org/...

doplněno 03.09.10 21:47:

Spíše ten Chalkopyrit: upload.wikimedia.org/...

sebod*

Totou. Musím Tě zklamat. Našel jsi zlato. Ale kočičí.Jak píše Sasdax. Jedná se o některý ze sirníků. Nemá vůbec žádnou cenu *zed*

Ale je krásný *ua*. Můžeš ho najít v hojném počtu v uhlí. Pamatuji si, že jednou jako malá, jsem ho také objevila ve sklepě mezi uhlím. Nikomu jsem nic neřekla, celé dny jsem potají přehrabovala hromadu uhlí a vybíralo "zlato". Připadala jsem si strašně duležitá a těšila se, jak překvapím rodiče *hej*. No, na žádný burze mi to "zlato" nevykoupili. Ale ovlivnilo mě to natolik, že se šutry staly mým povoláním. *haha*

totou*
hodnocení

vypadá to dost podobně jako ten chalkopyrit, původně jsem měl za to že se pyrit a podobné sloučeniny vyskytují hlavně v uhlí, jinak spíš vzácně, a co to co sem psal o testu s HCl, slyšel jsem špatně v hodině chemie, nebo na tom něco je?

ale asi budu mít smůlu, no kdyby to bylo opravdu zlato tak by to pár stovek Kč hodilo *smich*

hanher*

Zlato lze poznat pomocí lučavky královské a prubířského kamene.

buss
hodnocení

0x

Dyť jsi si odpověděl - zlatý povlak. Houbec, říká se žlutý kov, kov žluté barvy,když nevím přesně co to je.

8976*
hodnocení

0x

Vezmi kus do kapsy a první zlatník ti určí zda ano nebo ne...pokud to byl křemen , tak možná...?

jabraka*
hodnocení

0x

Zlato to není zcela určitě,chalkopyrit také ne.Zlato se nevyskytuje jako povlak,ale jako šupinky až valounky mezi křemennými vrstvami.U nás se vyskytovalo na Otavě u Sušice,kde se občas pár šupinek dá najít v pobřežním štěrku.

Chalkopyrit je měděná ruda,má zbarvení modrozelené.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]