Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravděpodobnost

Od: kika2001 odpovědí: 3 změna:
Prosím poradíte mi někdo s cvičení e?
Díky

Pravděpodobnost

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

řešení a),b),c).d) je správně, řešení e) tam není

Poznámka, která není přímo k výpočtu - je zbytečný vyčíslovat pravděpodobnost tak přesně. Zvyklost je, vyčíslovat výsledky na dvě nebo tři desetinná místa.

doplněno 17.01.20 18:49:

Já jsem si to předtím nepřečetl celé, jen jsem přečetl : poradí mi někdo s cvičením

Proto jsem napsal, že e) tam není

Řešení e jsme spočítal, ale možná tam mám početní chybu, nekontroloval jsem to

Napsal jsem to tak, jak je to zadáváno na kalkulačce.

Např. když je kombinační číslo 5 nad 2, tak na kalkulačce je to 5 nCr 2

Příkady a) až e) jsou všechny možnosti, jak lze vybrat tří kuličky. Součet těch výsledků by měl být 1, protože celková pravděpodobnost je 1.

hodnocení

0x

Řešení zadání e) je takto:

Pod zlomkovou čárou taky 18 nad 3

Celkem je 6 možností výběru (vylosování)

buď 1 kulička červená a dvě kuličky modré nebo 1 kulička červená a dvě kuličky bílé

nebo 1 kulička bílá a dvě kuličky modré nebo 1 kulička bílá a dvě kuličky červené

nebo 1 kulička modrá a dvě kuličky bílé nebo 1 kulička modrá a dvě kuličky červené

Tedy 7 nCr 1 krát 6 nCr 2 + 7 nCr 1 krát 5 nCr 2 + 5 nCr 1 krát 6 nCr 2 + 5 nCr 1 krát 7 nCr 2

+ 6 nCr 1 krát 5 nCr 2 + 6 nCr 1 krát 7 nCr 2

= 105 + 70 + 75 + 105 + 60 + 126 = 541 možností

P = 541/ 816 = 0,663

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]