Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
často píšu zkratku viz. něco. Vím co to znamená, ale vlastně netuším, co které písmeno znamená. Jak tahle zkratka vznikla?
Díky
Dobrý den, je to, jak tu už bylo psáno, rozkazovací způsob slovesa vidět, není to zkratka. Častokrát vidím za tím slovíčkem tečku, lidé nevím, jak uvažují. V minulosti, myslím, byl povolen i tvar viď. Viď je slovensky, ale to je jedno.Je to stejné jako když povíš "dělej". V principu je to slovesný způsob, nikoliv zkratka. A tam se tečky nepíší. Podobný nešvar je "zda-li" nebo "zdali". Čeština je fakt jazyk hodně pěkný a dost složitý, kdo jej umí, je dobrý...
Kartaginec: Dobře, "viď" nebo "viďte" je citoslovce podle příručky pro JČ. Žil jsem pár let v Praze, tam toto bylo používáno hojně. Já pocházím z Moravy a žiji na Moravě a kdybych takové citoslovce použil tu, asi by mi bylo nakopáno do prdele.To je český vynález, na Moravě se toto vůbec nepoužívá, říká se to jinak. Ve starých knihách ovšem "viď" znamená "viz".
ad ondra:
" viď"je citoslovce, viz (sic!) inernetová jazyko/...
SSČ
viď, viďte citosl. vyj. očekávání souhlasu: pospícháš, viď?
SSJČ
viď, viďte citosl. vyjadřuje vyžadování souhlasu; že ano, pravda 2: přijdeš brzy, viď?; vy pospícháte, viďte?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.