Nejste přihlášen/a.
Můžete mi prosím někdo poradit -koncovky slov-hlubokého ,posadí
ke slovesu -najít-nedokonavý tvar
předem dík
nejdříve to zkus sama. Ty koncovky bys měla zvládnout
nedokonavý tvar - řekni si STÁLE (a teď to sloveso). Např. jít - stále CHODIT.
Víš, tím že Ti tady rovnou napíšeme, jak je to správné, Ti moc nepomůžeme. Ano, budeš mít hotový domácí úkol. Ale v pondělí ve škole u zkoušení nebudeš nic vědět
Tak děkuju a ještě je to správně?
nacházet-ve 3.os.č.množ.,způsobu oznamovacího,času přítomného,v rodě činném-nacházejí
Sloveso nacházet, které se časuje podle vzoru sázet (sází - sázejí), má ve 3. osobě mn. čísla dvě koncovky - oni se nacházejí nebo oni se nachází.
Vzor sázet - oni sázejí, vzor trpět - oni trpí, takže správně je oni se nacházejí. Tyto vzory se rozlišují podle rozkazovacího způsobu: sázej - sázejí, trp - trpí (myšleno oni, tedy 3.os.mn.č.)
Nemáte pravdu, podívejte se do Pravidel českého pravopisu, že se užívají oba tvary - sází - sázejí, nachází - nacházejí. Jde o vývojové trendy v češtině. Rozkazovací způsob už neplatí pro zařazení ke vzoru.
annas, český jazyk mám moc ráda, ale vývojové trendy mě ubíjejí , nebo ubíjí ? Kolik takových různých trendů už bych si měla už za svůj život pamatovat.. ach jo.
karina
karino. To jsem ráda, že je někdo na tom jako já. Kdysi jsem byla na češtinu . Bavily mě její záludnosti. Dnes mi jde z toho hlava kolem - všechno je jinak
. Teda skoro všechno
Vývojové tendence v češtině . Je jich daleko víc.
Studenti běžně používají tvar nachází, sází. Stejně tak v minulém čase dochází ke sbližování sloves minout a tisknout., předložka z v 2. pádě, tvary mě místo mne atd.
Máte samozřejmě pravdu. Já se prostě těžko vzdávám toho, co jsem za skoro 50 let načetla v krásných knihách. Chápu, že s takovým přístupem bych mohla trvat na obrozeneckých výrazech jako čistonosoplena apod., ale mě ty znovelizované výrazy přesto vždycky zarazí, stejně jako nespisovné "sednul" ...
Souhlasím s Vámi, mně dlouho trvalo, než jsem se zbavila tvaru mne. Ty slovesné koncovky také nemusím.. Rovněž jsem si vychutnávala litgerární češtinu., měla ráda 2. pol. 19. st. a počátek století 20. Dnes se stačí podívat na internet a do různých diskuzí a máte po iluzi. Jsem překvapená, kolik vzniká nových slov, která nemají žádnou logiku původu ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.