Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ahoj,
prosím, už nevím kudy kam s tímto příkladem. Potřebovala bych pomoc.
1) Drát z konstantanu (ro-0.5uOhm*m)má délku 4m a průměr 3mm. Mám vypočítat
a)elektrický odpor drátu, b) elektr.napětí,při kt. bude drátem protékat el.proud 35mA, c)elektrický náboj, který projde vodičem za 25 minut
2) .Měděný drát (4*10-3K-1) vinutí elektromotru má při teplotě t1=18°C odpor R1=42Ohm. Mám vypočítat jeho odpor R2 při provozní teplotě t2=50°C.
Prosím o pomoc.
Př. 1)
R = ró krát l/S
ró ... měrný odpor (hodnot pro konstantan je 0,5 mikrohmů krát metr což je 0,0000005 ohm krát metr)
l... délka (je 4 metry)
S .. průřez vodiče ( je pí krát r na druhou)
poloměr drátu je 1,5 mm = 0,0015 m
S = 3,14 krát 0,0015 na druhou = 0,00071 m čtverečních
R = (0,0000005 krát 4) děleno0,00071 = 0,0028 ohmů
vychází mně 0,0028 ohmů. Nevím, jestli je to správně
2) Změnu odporu při změně teploty vypočítáte podle vzorce R = R0 . (1 + α. delta t), slovně vyjádřeno odpor R se rovná počátečnímu odporu R0 (čteno er nula) krát závorka jedna plus teplotní součinitel odporu alfa krát delta t), kde velké řecké písmeno delta znamená rozdíl teplot, tedy mezi počáteční teplotou a novou teplotou.
Ve sbírce příkladů z fyziky, na kterou vás odkazoval rádce lopezz na straně 27 a také na 38. je vzoreček podobný RP = R20. ( 1 + α.Δt ) kde Δt = tP - t20
ale tam se používá jako počáteční odpor hodnota vyčtená z tabulek pro teplotu 20 °C. Vy prostě použijete vaše zadané hodnoty. Odpor při 18 °C a konečný odpor při provzoní teplotě 50 °C. Z nich vypočítáte rozdíl teplot, tedy delta t (čti delta té). Při výpočtu použijete váš zadaný koeficient alfa 4.10-3 a vypočítáte.
K př. 2)
Pro vypočítání je použit vzoreček z příkladu 9 ze stránky, na kterou je tento odkaz
---
to písmeno řecké abecedy (alfa) je teplotní součinitel odporu
Hodnota pro měď je 0,004 K na -1 (ta hodnota je i v zadání příkladu a je to uvedeno např. v tabulce na stránce, na kterou je dalšíodkaz)
Ve vzorci není R0, R1 ale R1 a R2 (ta 1 a 2 jsou poloviční velikostí)
---
R2 = R1 krát ( 1 + alfa krát delta t)
(alfa je řecké písmeno a delta je ten trojúhelníček)
delta t je rozdíl teplot , tedy 50 - 18 = 32
R1 je 420 ohmů
R2 = 420 krát (1 + 0,004 krát 32)
R2 = 420 krát 1,128 = 473,8 ohmů
př. 1b) vzoreček je takto
U = I krát R
Za R dosadit odpor v ohmech a za I dosadit proud v ampérech.
Nevím, ale jestli je ta hodnota odporu spočítaná dobře. Připadá mně to moc málo.
př. 1c)
I = Q/t takže Q = I krát t
Q je v Coulombech (značka C) a t je ve vteřinách, takže za t dosadit 25 krát 60, tedy 1500
I je v ampérech (značka A)
Za I dosadit hodnotu, která vyjde v př. 1b)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.