Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škola vs. mimoškolní aktivity

Od: lamia* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den.
Moje sedmnáctiletá dcera letos nastoupila do 3. ročníku SŠ. Z rozvrhu studia, který dostala 1. září se dověděla, že vždy v úterý budou mít praktické vyučování v době od 14 do 22 hod. Problém je v tom, že jsem dceru již v únoru zapsala do tanečních právě na úterní termín, který z důvodu vysokého zájmu uchazečů nelze změnit. Kromě mé dcery je na tento termín přihlášeno ještě pět dalších studentů z její třídy. Po vznesení námitky dotčených studentů škola k této skutečnosti přistupuje ve smyslu "to je váš problém". Ráda bych se Vás zeptala na dvě věci: Může škola svým laxním přístupem k řešení problémů takto bránit studentům v mimoškolních aktivitách? Mají rodiče možnost úspěšně vymáhat náhradu škody za neúčast na tanečním kurzu, byla-li jeho cena uhrazena již v únoru (tzn dávno před vydáním studijního plánu)?
Děkuji za odpovědi.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den, myslím, že na to škola právo má. Asi tak - škola by přeci měla být na prvním místě, pak jsou tedy až ty mimoškolní aktivity. Ona nemůže za to, že jste se v únoru rozhodli, že dcera bude od září navštěvovat taneční kurz a že jste už uhradili příslušný poplatek. To je Vaše osobní věc a opravdu jen a jen Váš problém. Asi s tím nic nenaděláte. Berte to tak - v zaměstnání by Váš zaměstnavatel snad přihlížel k tomu , že byste ráda navštěvovala řekněme dopolední kurzy angličtiny? Uvolňoval by Vás na to? Upravil by Vám kvůli tomu pracovní dobu? Nikoliv, že. Taktéž je to u té školy.

cocinkamichalka*
hodnocení

1x

Souhlasím s kolegyní nade mnou. Jediná možnost ještě je, že vy, jako rodiče všech těch žáků, kterých se to týká, půjdete za ředitelem, a zkusíte o tom vyjednávat. Nic jiného Vám poradit asi nemůžeme. Nebo to samé zkusit u pořadatele kurzů. Když je vás 5, mohli by udělat výjimku (nebo jim nabídněte, že si za přestup na jiný termín i zaplatíte).

Nevím, na jakou školu Vaše dcera chodí, ale u mého bratra je to třeba tak, že každé odpoledne má praxi jedna třída, samozřejmě, že nejvíc to štve tu třídu, která schytá ten pátek :) Ale tak to prostě je a vždycky musí být někdo nespokojený...

marenka*

S eulalií a cocikoumichalkou naprosto souhlasím. *palec*Praxe je důležitější než tanec, dodala bych. Víte, ono zrovna na praxi se může stát, že si Vaší dceru vyhlédne nějaký zaměstnavatel a nabídne jí po škole práci. V dnešní době to je velké + do začátku.

mil®
hodnocení

0x

Dobrý den. To není laxní přístup školy, to je danej rozvrh vyučovacích hodin kterej škola má. Doporučuju, abyste rodiče došli za ředitelem, případně za učitelem praktického vyučování a lidsky se domluvili. Úspěch nezaručuju, je to na škole, jak udělala rozrh vyučovacích hodin a tejdě se s ním už bude asi špatně hejbat. Přeju hodně štěstí. *palec*

lidus*
hodnocení

0x

Nenašla jsem v zákoně- ale dříve platilo, že mladší 18ti let nesmí mít praktickou výuku po 20h a nesmí být delší než 6h. Zkuste pohledat. O tom, že by praktická výuka byla na SŠ od 14-22h slyším prvně.

buss
hodnocení

0x

Tak to si musí vybrat, buď škola, nebo aktivity, ne? Zcela logické. Až bude v práci tak jak? Rozvrh je závazný. To jste nevěděli, že v té škole je výuka i v této době? Pokud by těch tanečníků byla většina, tak snad se domluvit, ale .. A na okraj, na SŠ nejsou studenti.

buss

ještě dodatek když už, a nejde tu praxi si s někým vyměnit?

lamia*
hodnocení

Děkuji Vám i všem ostatním za odpovědi i názory. Souhlasím s Vámi, že škola má přednost před mimoškolními aktivitami. Doposud však na této škole probíhalo vyučování (a to i praktické) max. do 17 hodin. Nebyli jsme nikterak upozorněni na skutečnost, že studenti budou "pracovat" do 22 hod. Další problém nastává i v tom, že žáci mají další den normální školu na 8 hod. SŠ je v Praze a pro pražáky to až takový problém není. Horší to mají "mimopražtí", kteří do školy dojíždějí z okolních měst. A těch je tam minimálně třetina. Dcera se takto dostane domů až asi ve 23.45 a do školy vstává v 5.45. Kde je nějaký čas na přípravu na vyučování, pokud pominu nedostatek spánku? Ano, vím, toto je zase problém studentů.

Při srovnávání pracovní doby s vyučovací, mám daný svůj turnus, kdy vím, kdy budu pracovní dobu končit třeba i půl roku napřed. Jeho případnou změnu pak musí schválit odbory, kde zaměstnanci můžou vznést vznést případné námitky. Netvrdím, že je to vždy účinné, ale ta možnost tady alespoň je.

Abych se však vrátila k danému tématu, všichni uvedení studenti si našli protějšky z jiných studijních skupin, kteří jsou ochotni z podobných důvodů termíny praxe vyměnit. Záleží teď na tom, zda tyto výměny škola povolí. Pokud máte zájem, budu Vás informovat.

S pozdravem Dagmar.

lidus*

jasně určitě budeme rádi za další informace. Zkuste pohledat zákon jak už jsem psala, mě se ta výuka do 22h pořád nějak nezdá, zvláště pokud další den je vyučování ráno.

lamia*
hodnocení

Právě na ty zákony koukám, ale je jich tolik... Všude se mluví jen o týdenním počtu hodin, co hledám jsem však zatím nenašla.

marenka*

Tam asi zákon porušen nebude. Délka směny mladistvého nesmí přesáhnout 8 hodin, což je dodrženo. *nevi*

lamia*
hodnocení

Tak jsem to konečně našla:

Vyhláška o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři č. 13/2005 Sb.

§ 13
Odborný výcvik
(1) Odborný výcvik spočívá v osvojování si základních dovedností, činností a návyků, zhotovení výrobků, ve výkonu služeb nebo ve výkonu prací, které mají materiální hodnotu.
(2) V odborném výcviku je v denní formě vzdělávání vyučovací jednotkou vyučovací den; v prvním ročníku nesmí být delší než 6 vyučovacích hodin.

(3) Dopolední vyučování ve vyučovacím dni v denní formě vzdělávání začíná nejdříve v 7 hodin a odpolední vyučování ve vyučovacím dni v denní formě vzdělávání končí nejpozději ve 20 hodin. V odůvodněných případech může ředitel školy v denní formě vzdělávání určit počátek dopoledního vyučování žáků druhých, třetích a čtvrtých ročníků od 6 hodin a konec odpoledního vyučování žáků třetích a čtvrtých ročníků ve 22 hodin. Týdenní rozvrh vyučování žáků se upraví tak, aby mezi koncem jednoho vyučovacího dne a začátkem následujícího dne měli odpočinek alespoň 12 hodin.
(4) Zpravidla po druhé hodině odborného výcviku konaného ve škole nebo ve školském zařízení se zařazuje přestávka v délce 15 až 25 minut.
(5) Pokud žáci konají odborný výcvik na pracovištích fyzických nebo právnických osob, mají přestávky shodně s jejich zaměstnanci v souladu s ustanovením zákoníku práce. Délka přestávek se nezapočítává do doby trvání vyučovacího dne.

Z toho vyplývá, že napadnutelná je pouze doba na odpočinek. No uvidíme, jak se škola postaví k výše uvedenému návrhu studentů. Ale nemají to ty děcka dnes jednoduché... :)

lidus*

lamia-dík, já to nikde nenašla, to jsou tedy změny od doby kdy jsem učila ale nemyslím si, že k lepšímu.

lamia*
hodnocení

Takže problém vyřešen. Dnes přišla dcera ze školy stím, že na praxi "nafasovali" skvělou kantorku, která jejich problém chápe a výměnu studentů u ředitele prosadí takže žádných nátlakových akcí nebude potřeba. Ještě jednou všem děkuji za odpovědi. Dagmar.

mil®

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]