Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Algebra příklady 2

Od: bruno odpovědí: 9 změna:

Potřeboval bych poradit s jednou rovnicí. To X mám vyjádřit jako X = -H / (G - 1)?

a ty podmínky?

To je ale blbost, protože dělení matic není, že?

Algebra příklady 2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Nejen že dělení maticí neexistuje ( jeho roli přebere násobení maticí inverzní) ,ale taky G-1 nedàvá smysl. G je matice a 1 je skalár. Je to třeba upravit.
Především matice G musí být čtvercová matice (řádu n). Roli jednotky pak bude hrát jednotková matice E typu n×n, která mána diagonále jedničky a jinde nuly. Rovvnici pak přepíšeme do podobby G*X + H = E*X.
doplněno 30.12.19 18:45: S tím už se dá počítat. Upravíme na tvar (G-E)*X =-H,což lze řešit, pokud A= G-E má inverzní mativi, dejme tomu B: X=-B*H. Matice X a H jsou stejného typu a mají n řádků.
bruno
hodnocení

Jenom matice G? Proč čtvercová? Jak a podle čeho tedy dosáhnu té podoby? Na pravé straně přibylo jenom jednotková matice E.

bruno
hodnocení

Sorry, ale nějak to nedávám. Zatím jsem pochopil ten začátek, kdy dostanu tvar (G-E)*X =-H. Další tvrzení jsem nepochopil. Abych tento tvar mohl řešit, musí něco platit?

No proč? aby šly matice vůbec násobit, musí mít matice G tolik sloupců, kolik má matice X řádků. Součin pak má tolik řádků, kolik jich měla matice G, ale zároveň stejně jako matice X. No a konečnou rovnici lze násobení inverzní maticí k té matice A.
bruno
hodnocení

Ano, už se v tom prodírám, (m,n) x (n,p), tak to tu mám v zápisech nějak napsaný u násobení. Takže já vypočítám ten rozdíl matic a dostanu matici A? Ted ta matice A musí mít inverní matici? A když ji nemá, tak nemá řešení? A dostanu pak X=-B*H a zase platí to s těmi řádky a sloupcemi. Vynásobím a dostanu matici X?

hodnocení

2x

To jste nedotáhl. Tak si to probereme. Jedna věc je, že takovéhle maticové rovnicebývají psány pro všechny mnaticečtvercové téhož typu a zvažme, co je nutné. Již jsme se dohodli, že je-li matice G typu mxn, musí být matice X typu nxk (tety musí mít tolik řádků – n –, kolim má matice G sloupců. To ale nestaží, ještě kje třeba, aby se matice G*X a X daly sečíst, tedy aby byly stejného typu. Matice X je , jak víme, typu nxk. Z definice součinu matic víme, že součin G*X matic typu (mxn) a typu (nxk) je typu (mxk) No a když to porovnáte, zjistíte, že m = n a matice G je čtvercová. Rovněž matice E je čtvercová (tak jsme ji zavedli) typu nxn, je i matice A = G–E čtvercová (jinak bny ostatně nemělo smysl ptát se, zda má matici inverzní). Tím se dostávámek rovnici (G–E)*X = –H.

Pokud je G–E regulárnní, to je má inverzní matici B = (G–E)-1, . je tato rovnice řešitelná prolibovolnou matici H (samozřejmě typu nxk) a řešení dostaneme vynásobením maticí B zleva:

X = –BH,

Kdyby tomu tak nebylo, stále by pro některá H řešení mohlo existovat (vzpoměňte si na příklad tuším 2 z předcozího zadání a na Gaussovu metodu) , ale rozhodně ne pro každé H.

doplněno 30.12.19 22:52:

Mimochodem tímto jsem vyčerpal počet povolenách odpovědí, takže na případnou další otázku již se neozvu. Leda bystre (vy nebo někdo jínýž) nějaké mé dobré odpocědi ohodnotil a zvýšil mi tak procento hodnocených odpovědí a tím počet povolených odpovědí na jednu otázku. Mimochodem tohle je příklad, který ukazuje, že ne vždy toto omezení eliminuje "plané odpovědi".

hodnocení

0x

Uvažujete dobře.

bruno
30.12.19 20:29
hodnocení

dík

bruno
hodnocení

ještě jedna věc, Především matice G musí být čtvercová matice (řádu n). Tzn. musí mít stejný počet řádků a sloupců? Proč? To nemůže být jakákoliv , např. G: (4,2) a X: (2,3) (ty násobit jdou)?

Když tedy mám napsat podmínky řešitelnosti, tak napíšu, že ty matice G a X se musí dát násobit, viz ty počty řádků a soupců. A dál, že ta matice A musí mít inverzní matici. Ještě něco?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]