Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych poradit s jednou rovnicí. To X mám vyjádřit jako X = -H / (G - 1)?
a ty podmínky?
To je ale blbost, protože dělení matic není, že?
Jenom matice G? Proč čtvercová? Jak a podle čeho tedy dosáhnu té podoby? Na pravé straně přibylo jenom jednotková matice E.
Sorry, ale nějak to nedávám. Zatím jsem pochopil ten začátek, kdy dostanu tvar (G-E)*X =-H. Další tvrzení jsem nepochopil. Abych tento tvar mohl řešit, musí něco platit?
Ano, už se v tom prodírám, (m,n) x (n,p), tak to tu mám v zápisech nějak napsaný u násobení. Takže já vypočítám ten rozdíl matic a dostanu matici A? Ted ta matice A musí mít inverní matici? A když ji nemá, tak nemá řešení? A dostanu pak X=-B*H a zase platí to s těmi řádky a sloupcemi. Vynásobím a dostanu matici X?
To jste nedotáhl. Tak si to probereme. Jedna věc je, že takovéhle maticové rovnicebývají psány pro všechny mnaticečtvercové téhož typu a zvažme, co je nutné. Již jsme se dohodli, že je-li matice G typu mxn, musí být matice X typu nxk (tety musí mít tolik řádků – n –, kolim má matice G sloupců. To ale nestaží, ještě kje třeba, aby se matice G*X a X daly sečíst, tedy aby byly stejného typu. Matice X je , jak víme, typu nxk. Z definice součinu matic víme, že součin G*X matic typu (mxn) a typu (nxk) je typu (mxk) No a když to porovnáte, zjistíte, že m = n a matice G je čtvercová. Rovněž matice E je čtvercová (tak jsme ji zavedli) typu nxn, je i matice A = G–E čtvercová (jinak bny ostatně nemělo smysl ptát se, zda má matici inverzní). Tím se dostávámek rovnici (G–E)*X = –H.
Pokud je G–E regulárnní, to je má inverzní matici B = (G–E)-1, . je tato rovnice řešitelná prolibovolnou matici H (samozřejmě typu nxk) a řešení dostaneme vynásobením maticí B zleva:
X = –BH,
Kdyby tomu tak nebylo, stále by pro některá H řešení mohlo existovat (vzpoměňte si na příklad tuším 2 z předcozího zadání a na Gaussovu metodu) , ale rozhodně ne pro každé H.
Mimochodem tímto jsem vyčerpal počet povolenách odpovědí, takže na případnou další otázku již se neozvu. Leda bystre (vy nebo někdo jínýž) nějaké mé dobré odpocědi ohodnotil a zvýšil mi tak procento hodnocených odpovědí a tím počet povolených odpovědí na jednu otázku. Mimochodem tohle je příklad, který ukazuje, že ne vždy toto omezení eliminuje "plané odpovědi".
ještě jedna věc, Především matice G musí být čtvercová matice (řádu n). Tzn. musí mít stejný počet řádků a sloupců? Proč? To nemůže být jakákoliv , např. G: (4,2) a X: (2,3) (ty násobit jdou)?
Když tedy mám napsat podmínky řešitelnosti, tak napíšu, že ty matice G a X se musí dát násobit, viz ty počty řádků a soupců. A dál, že ta matice A musí mít inverzní matici. Ještě něco?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.