Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní úkol posloupnosti

Od: kaha* odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

dostali jsme úkol do matematiky. Potřebovala bych s ním poradit. Moc děkuju všem!

Patří do k učivu Posloupnosti.

PŘ.:

Vojta si dal novoroční předsevzetí, že bude 8 týdnů posilovat. První týden udělá denně 5 sklapovaček, každý další týden udělá denně o 1 sklapovačku více než v předchozím týdnu. Kolik sklapovaček udělá Vojta za 8 týdnů celkem?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak: jdednáse o aritmetickouposloupnost.

Indexovaná jetpočtčm týdnů, tedy a1 je denní počet sklapovaček v prvním týdnu atd.

První šlen a1 = 5. Diference d=1. Dále potřebujeme (možná) vzorec pro n-tý člen a (hlavně) vzorec pro součet prvních k členů. Ty psát nebudu; Patří to k učivu "posloupnosti", pododdíl posloupnost aritmetiská, takže je znáte.

K vyřešení je třeba aplikovat vzoreček pro součet na k = 8. tedy spočítat součet prvních osmi členů posloupnosti.

Tím je hotovo? Pozor, není. Na co jsem zapomněl? (Výsledek je třeba znásobit sedmi; proč?)

hodnocení

0x

Je to příklad na aritmetickou posloupnost.

První člen posloupnosti je a1 = 5

Diference je d = 1

n = 8

Nejprve spočítat osmý člen posloupnosti a pak součet prvních osmi členů posloupnosti

a8 =?

s8 =?

(ty čísla v a1, a8, s8 jsou poloviční velikostí než je velikost písmena)

Vzorce pro aritmetickou posloupnost jsou např. v souboru, na který je tento odkaz

vzdelavacisluzby.cz/...

a8 = a1 + 7 krát d

a8 = 5 + 7 krát 1

a8 = 12

s8 = [8 krát (5+12) ] děleno 2

s8 = 136 děleno 2

s8 = 68

Za 8 týdnů udělá celkem 68 sklapovaček.

Trochu podobný je příklad 3 na straně 2 souboru, na který je další odkaz

realisticky.cz/...

doplněno 27.12.19 09:04:

Nepřečetl jsem si důkladně zadání, oprava je níž

4786 sklapovaček, viz výše.

Těch sklapovaček je opravdu 68 krát 7, ale to je 476...

Tak. Připletla se mi tam překlepem na desítkách neplatná osmička

Je to tak. Přehlídl jsem to slovo- denně.

První člen posloupnosti je a1 = 35, protože za 7 dní udělá 7 krát 5 sklapovaček

Diference je d = 7, prototože v následujícím týdnu udělá celkem o 7 sklapovaček víc

a8 = a1 + 7 krát d

a8 = 35 + 7 krát 7 = 84

s8 = [8 krát (35+84) ] děleno 2

s8 = 952 děleno 2

s8 = 476

Za 8 týdnů udělá celkem 476 sklapovaček.

..

Zdálo se mi to málo, že by za 8 týdnů udělal jenom 68 sklapovaček, ale nepřekontroloval jsem si to, protože jsem někam spěchal. Je rčení: práce kvapná málo platná

hodnocení

0x

OPRAVA:

První člen posloupnosti je a1 = 35, protože za 7 dní udělá 7 krát 5 sklapovaček

Diference je d = 7, prototože v následujícím týdnu udělá každý den o 1 sklapovačku víc, celkem o 7 sklapovaček víc

Týdnů je celkem 8, takže n = 8

a8 = a1 + 7 krát d

a8 = 35 + 7 krát 7 = 84

s8 = [8 krát (35+84) ] děleno 2

s8 = 952 děleno 2

s8 = 476

Za 8 týdnů udělá celkem 476 sklapovaček.

rv*
hodnocení

0x

Když sečteš první den s posledním, tak dostaneš to samé, jako druhý den s předposledním. A to platí i pro ostatní dny. Takže jaký je ten stejný součet? A kolik je těch dvojic?

A kolik je poslední (tedy padesátý šestý) den?den?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]