Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odborné učiliště

Od: rana odpovědí: 3 změna:

kdybych se chtěl přihlásit na odborné učiliště, když mám maturitu musím tam chodit celé tři roky, nebo bych měl zkrácené studium?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

1x

Záleží na příbuznosti oborů a na škole a také jak se zájemce o učební obor se školou (SOU) dohodne. Někde to jde, někde i naopak, z učebního oboru na maturitní do vyššího ročníku. Ptejte se přímo v SOU které vás zajímá.

doplněno 12.12.19 19:48:

Tedy chcete mít výuční list na určitý obor. Pokud máte maturitu ve stejném oboru s výučním listem, tak maturitní vysvědčení snad nahrazuje výuční list. To vám nejlépe řeknou ve vaší škole.

Pokud máte jiný obor, záleží na podobnosti, jestli se dá alespoň jeden ročník uznat. Například plynaři, kteří chtějí dělat servis plynových kotlů si dodělávají výuční list v oboru elektro, aby mohli pracovat na plynových zařízeních a současně i na elektrickém zařízení aby nemuseli chodit na servis dva - plynař a ještě elektromechanik.A tito plynaři v jednom učiliště mají o rok kratší vyučení, protože elektrotechnika se nedá naučit jako rekvalifikační kurz třeba na pekaře nebo malíře pokojů.

rana
hodnocení

Já jsem ale chtěl z soš na sou :D

lmgify
hodnocení

0x

Jestli máš maturitu (libovolný obor), tak libovolný učební obor můžeš dělat ve zkráceném studiu (tam se vyučují jen odborné předměty+dílny), trvajícím typicky 1 školní rok, tj. 7,5-8 měsíců + závěrečky.

Zákon

Otevírané obory

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]