Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám špatné známky, i když se učím

Od: ice odpovědí: 8 změna:
Zdravím, jsem v 1. ročníku na střední škole a nikdy bych si nemyslel, že mám problémy s učením, až do pár měsíců na této škole. Ucitel oznámí písemku/zkoušení a já se na to učím hodinu až dvě hodiny (hlavně teorie), ale prostě mi to nejde do hlavy. (Je jedno, jestli to je čeština, fyzika, občanka nebo právo, prostě mi to nikdy nejde do hlavy). Z pisemky dostanu 3, 4 nebo 5 (záleží na předmětu), coz pro mě není žádná sláva na to, jak dlouho jsem se to sprtal. Ostatní spolužáci mají 1 a 2, kdyz se jim zeptám, jak dlouho se to učili, často odpoví, že se na to učili půl hodiny, nebo ze se na to koukali před hodinou, nebo ze se to vůbec neucili... nechapu! To jsem opravdu tak blbej? Můj obor je ohledně podnikání.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Možná je problém v tom "šprtání". Na střední škole nejde o to se učivo naučit, ale porozumět mu.

Zkus změnit svůj styl učení a možná zkusit, jestli vyučující mají konzultační hodiny (většinou ano). Pak si stanov priority - jsou předměty maturitní, důležité a nedůležité (koho zajímá čtyřka z občanky?)

A v neposlední řadě - přinejmenším v prváku je propad prospěchu normální. Pokud na tu střední máš, postupně se to bude jen zlepšovat.

host

jetho: zlatá slova - porozumět,

Pochopit tak, aby tomu člověk porozuměl tak, aby byl schopen to sám vlastními slovy vysvětlit sám sobě nebo někomu jinému, sám vypočítat a dále použít při dalším navazujícím učivu. Prostě to naučené umět používat. Naučení zpaměti je jen jako básnička.

Pokud je to technicky zaměřené, tak šprtání je nežádoucí, tedy na pětku bezmilosti.

Je potřeba učivu porozumět, aby dané téma šlo dále aplikovat do nějaké další tvorby. Šprtání je tedy bezcené.

ladycat*

Na SŠ jsme měli jednu učitelku, která šprtání požadovala. Psali jsme písemky, kde jsme museli vypsat od slova do slova dané učivo. Při té vzpomínce je mi špatně doteď.

hodnocení

0x

Jestli "jste blbej" nebo ne, to musíte vědět sám.

Ale každopádně vemte v úvahu fakt, že někdo prostě má jen na ZŠ, někdo má na učňák, někdo na SŠ a část (objektivně nevelká) má i na VŠ. To je prostě zcela neoddiskutovatelný fakt.

Jedna věc je učit se, druhá věc (a daleko podstatnější) je věc pochopit.

Může tedy klidně být pravda, že na SŠ prostě "nemáte", koneckonců na tom není nic tak hrozného, nejste jediný v republice.

Na druhé straně, asi tedy nepropadáte..a tak se to časem může zlepšit (nebo zhoršit). Po pár měsících bych ještě nedělal závěry.

111®
hodnocení

0x

na učení je několik metod, třeba si dělat výpisky, nebo si při čtení podtrh nout to podstatné, pak sek tomu vrátit za další je dobré vědět že je nutno opakovat, najděte si graf učení, nebo zapomínání...za 2 hodiny zapomenete 75% toho co jste si přečetl.. takže opakovat a zase zapomenete 75% z toho co jste si přečetl podruhé atd. takže 4 opakování by měly donést výsledek...mladí se neumí učit...a pedagogové jm neumí vysvětlit jak se učit, nebo si ladí řeknou že je to blbost a kašlou na návod...

a abych nezapoměl. Máme dva typy paměti, neuronovou=krátkodobou a bílkovinovou=dlouhodobou, která se vytváří právě opakováním a cvičením dané látky..

finman
hodnocení

0x

Zkusils Feynmanovu metodu učení

nasregion.cz/...

ladycat*
hodnocení

0x

Podle Vašeho písemného projevu usuzuji, že blbý nejste. Psal sem kluk z učňáku s mnohem horším písemným projevem.

Ve Vašem věku jsem prožívala to samé co Vy. Můj případ nedopadl dobře - neustálá šikana během celé SŠ, bídné známky, psych. problémy. Část té šikany se týkala mých špatných známek - označování učiteli za hlupáka a lenocha.

Radím Vám tedy pořádně si rozmyslet, zda chcete tuto SŠ dostudovat. Rozmyslete si, jaké povolání byste chtěl dělat. Proberte to s rodiči sa s někým starším, se spolužáky asi ne.

Studovala som obor podobný Vašemu. Nikdy jsem v něm nepracovala a byl mi naprosto zbytečný, možná i omezující.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]