Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kniha Vita Caroli

Od: lubo* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám mít připravený stručný referát o knížce Vita Caroli - vlastním životopise Karla IV. Nedokáži však odpovědět na otázku - Které okolnosti ovlivnily autorův život a tvorbu?

Děkuji moc za rady

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Vypiš si zásadní události v jeho životě. Přesun z Francie, vliv rodičů, sňatky, cesty, počiny...

host
hodnocení

2x

Přečíst asi šedesát stránek Vita Caroli vám jistě nedělá problém a tam najdete odpověď. Jestli chcete něco zajímavého, zkuste se podívat na kapitolu XI o jeho rozjímání v Toušeni blízko Káraného u Staré Boleslavi.. "dostavilo se nám silného přemítání o slovech evangelia.. atd..

dolga*
hodnocení

0x

Korunovace českým králem a založení univerzity Karlovy. Nepochybně také spousta zákonů a snaha stát se i dobrým Čechem. O tvorbě se moc mluvit nedá, nebyl to spisovatel, ale o jeho dílech, která po sobě zanechal, jako je už zmíněná univerzita a Karlův most. Řekla bych, že byl ve svých skutcích hluboce ovlivněn svou láskou k českému hlavnímu městu Evropy tehdy a pro její zvelebení věnoval mnoho svého času a prostředků. Takže láska k českému lidu a snaha být takovým králem, který by mnoho svému lidu dal - tak bych to shrnula já.

Karel čtvrtý byl osvícený panovník, jako byla Marie Terezie a poddaní mnoho získali. Jejich vláda byla mírumilovná s tím, že oba kladli velký důraz na vzdělání a například za vlády Marie Terezie, museli začít se vzdělávat všechny děti - chudé i bohaté. Takže se po čase přestali lidé podepisovat třemi křížky. Karel čtvrtý podpořil vysoké učení, nebot tehdy byli vzdělaní ponejvíce církevní hodnostáři a Karel měl v umyslu možnost univerzitního vzdělání umožnit i necírkevním studentům.

cisarkareliv

Když císař Karel IV., český král, vraceje se léta Páně 1362 z Německa přes Norimberk do své vlasti, přišel na pomezí v šumavských lesích, uslyšel, že ve vesnici Koutu nedaleko Domažlic žije mládenec od narození slepý, zbožný a ducha prorockého, po všem okolí ode všech velice vážený.

I zajel si Karel IV. do té vsi, a když přijel k chaloupce slepého mládence, sestoupil s koně a vešel do jizby, kdež zastal slepého mládence, an sedí za stolem.

"Pozdraven buď ctný mládenče!" oslovil ho panovník.

Mládenec mu poděkoval a řekl:

"Zdráv buď, císaři, muži svatý a králi náš!"

"Proč mne nazýváš svatým, mne člověka hříšného?" děl císař. "A kterak víš, že jsem císař? Jsi nevidomý, a nemohls míti žádné povědomosti o tom, že tě navštívím."

"Vpravdě jsi muž boží," odvětil slepý, "neboť to dokazuješ svými skutky. Také to dosvědčí chudý lid, jehož se ujímáš, svědčí o tom velebné chrámy, jež jsi vystavěl a stavíš. A všecku zemi zvelebuješ jako dobrotivý otec svého českého národa. Ty o něj, též o jeho jazyk pečuješ, kdežto prve nežli mine tři sta let, bude český jazyk ponížen a potupen."

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]