Nejste přihlášen/a.
Mám lahev fenolu, ale je to takový jeden velký spečený kus krystalické látky, vyplňující jednolitě celou nádobu. Dočetl jsem se, že při 69°C taje. Šel by tedy nějak "odtavit", aby se dostal do manipulovatelné podoby? Resp. co s ním provést dál, po tom "odtavení"? Dík za pomoc.
Ne že bych se přimlouval za rehabilitaci fenolu,ale rozhodně nebude tak strašně nebezpečný.Osobně jsem s ním pracoval před mnoha lety,jednak se z něj vyráběla řada plastů,jako BAKELIT,UMAKART a prvotní černé gramofonové desky..Také licí pryskyřice.Tvořil řadu plastů fenolforaldehydové řady.Leckdo z něj má koupelnu z Umakartu.Kdysi se používal k desinfekci prostor v krizových infekčních prostorách - (fenol-kresol-)Jen je potřeba s ním pracovat opatrněji.Roztavit to nebude žádný problém,stačí sklenici ponořit do horké vody a počkat.Jinak se dobře rozpouští v lihu.
JABRAKA
Jabraka, díky za de-démonizování fenolu. Uznávám nebezpečnost (nicméně T+ zatím není), nicméně vzhledem k dobře těsnícímu uzávěru a uložení lahve v několika sáčcích na sobě toho ven zas tolik neunikne. To odtavení v horké vodě je dobrý nápad. Jinak myslím, že netřeba připomínat dřívější anti-septické používání fenolu ("karbolky") v nemocnicích.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.