Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapálení železa v kyslíku

Od: oxidan* odpovědí: 7 změna:

Už dlouho se snažím o zapálení žiletky nebo drátku v kyslíku a zatím se ještě nezadařilo. Už jsem zkoušel korkový váleček prostrčenou žiletkou, připevnění kousku Mg pásky na žiletku, použití rozžhaveného tenkého drátku, a všechno marné. Dokázal by někdo, komu to funguje, poradit, jak se to má provádět?

Díky, Oxidan

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

1x

Na ten pokus si vzpomínám ještě ze základní školy, Kousek tenkostěnné oceli nestačí jen nějak zahřát, musí být rozžhavený alespoň do červeného žáru (600 - 700oC). V kyslíkové atmosféře pak hezky shoří a zaprská.

jabraka*
hodnocení

0x

Směs pilin hořšíku a pilin železných se používá běžně v pyrotechnice.Ovšem iniciace musí být drastická,třeba chlorečnanen draselným.Pak se to podaří i zápalkou.

JABRAKA

oxidan*
hodnocení

Mně se právě jednalo o klasický (školní) pokus, kdy zahřátá žiletka / dráek shoří v baňce naplněné čistým kyslíkem. Problém je tedy jediný - jak tu žiletku zahřát tak, aby v kyslíku začala hořet.

jabraka*

Vše je závislé na teplotě.Tento proces se používá v praxi při řezání železných silných plechů.Autogenem se železo rozpálí na teplotu blízkou tavení ,pak se zastaví přívod acetylenu a nechá se působit proud čistého kyslíku.

kovospol.cz/...

JABRAKA

Trochu ste na omyle. Zmesou acethylenu alebo propánbutánu s kyslíkom sa rožeraví kov a následne sa cez iný ventil pridá veľké množstvo kyslíka. Ten kov sa musí neustále nahrievať.

oxidan*
hodnocení

0x

Pokud jde o hoření žiletky v kyslíku, stačí tedy silně zahřát v plameni Méker-kahanu do červena a okamžitě vnořit do baňky s kyslíkem? Bojím se toho, že při té manipulaci mezitím stačí žiletka vychladnout a nezačene hořet. Ještě mě napadá, natřít žiletku lepidlem a obalit v práškovém hořčíku, pak by asi neměl být problém žiletku zapálit. Jinak, uniká mi, že se tak často uvádí zapálení žiletky hořícím kouskem korku, když ten hořící korek ji dost pravděpodbně nezapálí. Je to příklad pokusu, který velmi často končí nezdarem.

jabraka*

Spíše bych žiletku připojil na vydatný proudový zdroj a tím ji ohřál až do bílého žáru.Asi by pak stačil i kyslík ze vzduchu.

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]