Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příprava mýdla

Od: oxidan* odpovědí: 6 změna:

Mám jednu otázku ohledně přípravy mýdla - ze sádla a roztoku hydroxidu sodného. Napadá mě, zda by se reakce neurychlila, kdybych do reakční směsi přidal přiměřené množství ethanolu. Vzhledem k tomu, že je v ethanolu rozpustné sádlo i hydroxid sodný (dokonce v množství 13,9 g / 100 ml ethanolu), tak by to tomu mohlo významně pomoci.

Dík za potvrzení / vyvrácení.

Oxidan

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Pro výrobu mýdel jsou výhodné právě tuky,obsahující vyšší mastné kyseliny,tedy palmovou,stearovou.Zrovna sádlo moc vhodné není.Dříve se mýdlo vařilo z loje,získaného z kostí.

JABRAKA

oxidan*
hodnocení

A co ostatní tuky, třeba Hera - byla by lepší?

jabraka*

Vhodnost je podle obsahu vyšších mastných kyselin

JB

oxidan*
hodnocení

A který tuk bych tedy měl nejlépe použít?

cesmina*
hodnocení

0x

Mýdla se vyrábějí dost často z olivového oleje,bambuckého másla,kokosového tuku,palmového tuku v různé kombinaci poměrů.Nebo čistě jenom z olivového oleje. Přidávají se do toho různé esence,koření,bylinky,případně potrvinářská barva.A pak ten hydroxid.

oxidan*
hodnocení

0x

Nejedná se mi o přípravu toaletního mýdla, ale o proces zmýdelnění tuku, tam má sádlo (dříve se doporučoval lůj) stačit. Spíš by mě zajímalo, zda lze reakci pomoci, když se smísí roztok NaOH v EtOH s roztokem sádla v EtOH. Normální postup, kdy se vaří směs tuku s vodným roztokem NaOH, mi přijde zdlouhavý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]