Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Karbonizace dřeva

Od: oxidan* odpovědí: 2 změna:

Zdravím, rád bych vás poprosil o radu s karbonizací dřeva -

- když ukončím zahřívání a zkumavka (retortu se mi nepodařilo sehnat) chladne, začne se tím dovnitř nasávat vzduch a tím i kyslík - dá se nějak zabránit, aby vzniklé dřevné uhlí začalo hořet a nezbyl jen popel? Ještě jsem to nezkoušel.

- je lepší použít třísky (resp. nalámané špejle), nebo spíš jemné piliny?

- kolik gramů dřeva je potřeba použít, aby vzniklo množství dřevného dehtu obsahovalo dost methanolu pro jeho důkaz?

Dík za rady!

Oxidan

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Karbonizace dřeva se pioužívala u milířů.Tam se nejprve hromada dřevěných klád zapálila a pak přikryla drny s masnou hlínou.Tento kryt zabránil přístupu vzduchu a po určité době po vyhasnutí milíře vznikla hromada dřevěného uhlí.V malém je tento proces těžko uskutečnitelný.část dřeva shoří a je nutno produkt vyčistit.Průmyslově se v retortě dřevo ohřeje na určenou teplotu a oddestiluje terpentýn a těkavé produkty.V malém množství je nutno zabránit přístupu vzduchu,

JABRAKA.

oxidan*
hodnocení

Tak to mě napadá jen před začátkem doplnit obsah zkumavky (jak jsem psal, retorta je nedostupná) CO2 a po ukončení zahřívání napojit též na zdroj CO2. Jinak "no idea".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]