Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopis ze školy o zanechání studia

Od: wjdbcjro odpovědí: 28 změna:
Dobrý den,
potřebuji poradit. Dnes mi přišel dopis ze školy o zanechani studia, v dopise je napsané že jsem ani na opakovane výzvy nešla do školy, ale o žádných vyzvach nevím. Neměly by prvně podle zákona poslat dopis o napomenutí? Měsíc jsem nebyla ve škole kvuly problémum které jsem za tu dobu vyřešila, týden teď mám ještě chřipku, ale už jsem chtěla jít další týden do školy. Prosím o všechny rady bez ohledu na mne. Existuje nějaká možnost se vrátit do školy ještě v tomto roce? Znamena ten dopis ze mně vyhodil na tvrdo? Mám šanci se tam vrátit, moc děkuji za každou radu.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Měsíc jste nebyla ve škole? A předpokládám, že to byl neomluvený měsíc...a nejednalo se tedy ani o zdravotní důvody.

Mám Vám říct, co bych udělal se zaměstnancem, který by měsíc (ne měsíc...den bez omluvy) nechodil do práce?

Ale když už jste po 5 týdnech chtěla do školy jít...To je od Vás hezké, to je skoro na udělení státního vyznamenání..

skeptic
hodnocení

2x

Pochopitelně ze všeho nejdříve zajít do školy a zeptat se " WTF" .

id
hodnocení

2x

že jsem ani na opakovane výzvy nešla do školy, ale o žádných vyzvach nevím. Neměly by prvně podle zákona poslat dopis o napomenutí?

Asi jsem natvrdlá. Který zákon nám ukládá, že musíme chodit do práce, školy a kdo nám má připomínat, že už se dlouho flákáme a že bychom se mohli přijít ukázat? Napomenutí si představuješ asi takto : ty ty ty Mařenko, nezlob a prosím, sem tam se ve škole ukaž. a nezapomeň omluvenku na každou zmeškanou hodinu.

Promiň, kéž by tě ředitel nevzal zpět a ty jsi musela opakovat ročník. Bylo by to pro tvé dobro.

hodnocení

1x
Pokud si nebyla měsíc ve škole a nedala si jim vědět proč tak se řediteli nediv že tě vyhazuje
Ještě by se dalo pochopit kdyby to bylo ze zdravotních dúvodú
Nezbyde ti nic jinýho než zajít za vedením školy pokorně se omluvit a pokusit se s nima nák domluvit třeba se najde naký lepší řešení než vyhazov

hodnocení

1x

Tak snad to budete řešit s ředitelem školy a vezmete si veškeré podklady, které ukáží na důvod (neschopenky od doktora).

Tady se ptát je zcestné.

jehd
Problém je v tom že nemám doložení od doktora nejsem nemocná krom té chřipky teď, jsem jen blbá, ale tu školu potřebuju dodělat jinak jsem v háji. Na jinou školu už nemám čas, nemohu se nechat živit rodičemi a ztratit další rok života. Potřebuju to do hodit tento rok. :(

rafm
hodnocení

1x

Zanechání studia je jediným dobrovolným způsobem ukončení studia ze strany studenta. To by byla definice.

Mužete sepsat odvolání: Ve vyjádření uveďte důvody, proč by vám studium nemělo být ukončeno. Všechny argumenty musíte ale řádně (náležitě) doložit. Mějte na paměti, že ex post nelze argumentovat něčím, co vám bylo známo...

Takže máte šanci ten váš kiks nějak vhodně ohovořit, samozřejmě i s lékařským potvrzením o té současné chřipce. Záleží na vašem studijním oddělení, pokud studujete vysokou školu, na řediteli a třídním - pokud studujete střední a nejvíce na třídním - pokud jste na základce (zná vás). A počítejte s tím, že s vámi zametou a bude na vás, jak se k tomu postavíte. Mládí rádo revoltuje a v tomto případě si dovolím důrazné varování před podobným postojem, neboť chyba je - ať výzvy došly nebo ne - na vaší straně. Měla jste docházet - a nedocházela. Co jste prošvihla v globále?

doplněno 08.12.19 13:08:

Pakliže jste dostala písemnou výzvu, měla byste se písemně odvolat. Mělo by to větší váhu. S tím doktorem to je škoda, že vám neléčil alespoň praktický doktor tu chřipku. Doktor nemůže napsat omluvenku, stálo by ho to čas, ale může vytisknout anamnézu, potvrdit že vás léčil, a od kdy do kdy. Zdravotní důvody jsou jako omluva pro školní absenci v pořádku.

Pokud se rozhodnete sepsat odvolání, tak zkusím poradit:

__________________________________________________________________________________________________

V záhlaví (nahoře vpravo) by měl název a adresa instituce, ze které vám přišel dopis, tj. vaše škola. Je-li tam jméno, zejména někoho koho znáte a patrně s ním i budete jednat, napište je do adresy jako první (Pan / paní...). Patří-li k tomu jménu titul/y, nezapomeňte je uvést.

O D V O L Á N Í

V odvolání nesmí chybět vaše jméno, datum a obor, na který se učíte. Při psaní dbejte na úpravu, přesné a jasné vyjadřování i na spisovnou češtinu. Vyjádřete svůj zájem o obor, dosavadní dobré výsledky. Důvod absence napište zdravotní, co nejblíže pravdě ale nezacházejte do podrobností.

Děkuji za kladné vyřízení odvolání.

V...(vaše město / obec nebo celá vaše adresa)...

Dne (datum)...

Váš podpis...

__________________________________________________________________________________________________

Každopádně utíkejte do školy, ať s odvoláním nebo bez. Držím palce, jde o zkoušku komunikace, někomu se omluvit musíte ihned - a vůbec vám tu zkoušku nezávidím*palec*. Podaří-li se vám se z problému vyhovořit / vypsat v odvolání, máte vyhráno - a možná na celý život. *palec*

doplněno 08.12.19 13:42:

*nevi* A ještě něco pro sebepoznání, pro čistou hlavu důležité - nepoznáze se v téhle skorodiagnóze? zena.aktualne.cz/...

*nevi*

tujd
Já už tento ročník opakuji, jsem ve 3. Ročníku na ucnovskem oboru. Učivo tedy znám, učím se dobře. Myslíte tedy že mám šanci? V pondělí tam samozřejmě hned zajedu. Nejbetai problém je to že důvod proč jsem nebyla ve škole nelze doložit doktorem, protože jsem u něj nebyla, konkrétně bych měla chodit k psychologovy, ale to je pro mně už nepředstavitelné, chodila jsem od 9 třídy, ale tento rok sem na sobě radši zapracovala sama a to ve výsledku dopadlo mnohem lépe a teď když uz bylo všechno dobrý mi přijde dopis. :(

Opravdu to dopadlo lépe - vyhazem ze školy. Bravo !

djrb
rafm
Děkuji vám, z celé téhle diskuze jste mi pomohl/a nejlépe. Ten dopis, ale nebyla výzva ale rovnou oznámení že jsem byla posouzena že jsem zanechala studia a přestávám být žákem školy. Díky vám jsem si porovnala v hlavě co musím udelat, hned v pondělí půjdu do školy se omluvit a zkusit nějak vyřešit, zvážit s nimi nějakou možnost abych dostudovala tento rok. A také zavolám psychologovi, ale jinému, ta ke které jsem chodila se nechová lidský a nepomohla mi. Ve škole slibim že celou absenci doložím od lékaře, a nebude to podvodem protože se opravdu potřebuji léčit, budu mluvit s psychologem a do školy nosit nějaké podklady. Teď jde jen o zvládnutí a překonání nervů, nebude to nic lehkého a doufám že to zvládnu. :(
A k Vaší poslední větě, ano tahle skorodiagnoza téměř sedí,akorát mě přitom provází vyloženě strach a přesně nevím z čeho, necítím se dobře mezi lidmi,úzkosti, deprese, proto potřebuji pomoc od odborníka už kvuly sobě... nevěděla jsem že něco takového existuje,ale rozhodně vím že nejsem líná a ani flakac za kterého mne všichni považují, těžko se to vysvětluje ostatním lidem. Po dlouhé době cítím útěchu a to díky vám. Jsem v situaci kdy potřebuji pomoct proto jsem v online poradne a ne číst co poslouchám že všech stran. Nejsem líná, jsem farmář a raní ptace jen mám nějaký blok doufám že nová psycholozka to pochopi.

lidus*
hodnocení

1x

Blá, blá, blá, přiznejte si, jste flákač. Nemocná jste nebyla, nehledala jste proč jít do školy ale zdůvodnila jste si proč tam nejít. Střední škola není o tom, že se tam chodí ve středu. Patrně vás v té škole již dobře znají, nevyhodili vás to vy jste zanechala studia. Možnost je, že splašíte nějakou neschopenku, potvrzení omluvného listu, ano, je to podvod ale mohlo by to projít a na základě toho, by vás mohla škola nechat dostudovat.

klera*
hodnocení

1x
Jediný, co mě napadá, když nevyjde ten rozhovor s vedením školy, zkusit zajít za psychologem, u kterýho jsi byla předtím, jestli by ti něco nepodepsal...Jestli jsi opravdu měla úzkosti a možná i deprese a nedokázala jsi kvůli tomu vyjít mezi lidi, úplně tě chápu a rozumím jak ti bylo. Ale nejít k tomu psychologovi byla chyba.
egg
Nepříjemné je že s psycholožkou už jsem toto jednou řešila, ona na své pacienty hulaka a není zrovna příjemná. Tak nevím s čím mám za ní přijít. A ještě prosím nevíte jak to je, dokud nevyřeším tu školu, musím být i tak mezitím uvedena na pracáku nebo ne? Nechci pak řešit ještě problém že si sama budu platit pojišťovně ,ale možná blba otázka ale ještě se v tomhle moc nevyznám. Děkuji za odpověď
lidus*

Klero a co tak práce? Znám jednu co dělala jeden ročník 2x, špatný obor a tak další a opět jeden ročník 2x atd..až dospěla do věku 21 let a matku to přestalo bavit. Prácí našla i se základním vzděláním jako prodavačka v jednom nejmenovaném obchodě a plat víc než slušný 24000 kč. Já jen doufám, že pochopila, že do práce se chodí každý den.

djiwb
Myslím, že status studenta končí poslední den měsíce, který následuje po měsíci ukončení studia.

111®
hodnocení

0x

když chceš radu, tak nejdříve na rovinu vybal kde jsi byla a co jsi dělala místo té školy, co nemohlo počkat...

fjwhr
Dobře, každý ted den jsem byla doba a každý teď den jsem se nutila a chtěla jít do školy a měla jsem strach. A když už jsem ho překonala a zacla víc chodit mezi lidi, a byla sem si už jistá že půjdu do školy tak jsem chytla chřipku a dnes mi přišel dopis. Každý den úplně stejný, nic příjemného ale stejně jsem se nedokopala do školy.
dolga*

A to vážně rodiče nepřišli na to, že se flakáš? Postav se k problému čelem a jdi do školy a domluv se..začni omluvou. Protože, pokud Tě třeba ve škole šikanovali, zkus promluvit s někým, kdo by v tom mohl něco udělat. Jenom si ale nevysvětluj, že požadavek, abys chodila do školy, je šikana. Tak hloupá snad nejsi.

Jinak samozřejmě, pokud to neuděláš, tak život nebude peříčko, zařadíš se po boků lemplů, kteří nedokázali mít aspon učnák, pro svoje flakání. Není to radostná vidina do budoucna. Je to jen na Tobě.

hodnocení

0x

No, jít do školy a promluvit s vedením je asi nejlepší možná rada.

Ovčem, když už se ptáte zde, nebylo byod věci dodat podrobnocti. O jakou školu jde, o jaký ročník,možná i podrobněji napsat, co je v tom dopise. "dopis o zanechání studia" můýe znamenat třeba text typu "když nechodíte, nechcete toho raději nechat", nebo taky !vaši déloetrvající nepřítomnost interpretujeme jako zanechání studia konklusivním jednáním". A k těm podrobnostem by patřilo taky nějaké vyjádření o Vašich důvodech.

jikr
hodnocení

0x

Milá tazatelko,

z odpovědí, které Ti byly dány asi dost cítíš soud a výčitky. Myslím, že je VELICE TVRDÁ doba na výkon. Ráda bych Ti tedy dala jiný pohled...trošku pohlazení. Dnešní školní systém je na nic. Kolik hodin dnes denně, 5x v týdnu, strávíš ve škole! Vypadá to tedy, že na ulici bys měla potkávat velice vzdělané lidi, téměř chodící počítače. Ale není tomu ani trošku tak, mnozí už neumíme ani 7x8. Zdá se tedy, že něco je ZÁSADNĚ špatně. Nedivím se, že má roku 2030 proběhnout revoluce školství, kdy učivo ZŠ se má zpolovičatět. Někdo moudrý si všiml, že děti se jen biflují na písemku, aby dané učivo do týdne zase zapomněly. Prý se školní osnovy zdaleka nestíhají. Učitelem dnes může být kdekdo, takže "špatný" učitel Vám dokáže znechutit vámi oblíbený předmět. Nebo neumí vyučovat. Výkon, výkon, výkon - to po nás společnost požaduje. Děti ve dvanácti letech jsou vyhořelé, v depresích, úzkostech. Dnešní školství SPOLEHLIVĚ ničí lásku ke vzdělání. Je mi líto a chápu, že v chození do školy nevidíš moc skutečný smysl. Musíš si sama vybudovat nějaký svůj vlastní "kostel", VÍRU, PROČ TO VŠE MÁ NĚJAKÝ SMYSL. Kéž by z Tebe vyrostl neprůměrný člověk, netopící se v konzumu a výkonu.

dolga*

Já bych to opravdu tak dramaticky neviděla. Učit kde kdo opravdu nemůže. Je to ani tak ne o škole, jako o výchově v rodině. Škola učí, rodina vychovává. Na to učitel ani nemá čas, vychovávat cca 30 žáků ve třídě, některé i nemocné - inkluze - na to si musí najít čas rodiče.

Jak je možné, že rodiče netuší, že dítě nechodí tak dlouho do školy, je tam vůbec nějaký zájem rodiny? Obvinujete školu, ale vliv rodiny na výchovu je v rodině. Tam se děti vychovávají k odpovědnosti, nejlépe vlastním příkladem. Takže nemáte pravdu a je zbytečné napadat lidi, kteří se od prvního dne dítěte v 1 třídě snaží, aby na konci vylezl ze školy vzdělaný žák, který se nepodepisuje třemi křížky a neslézá právě ze stromu. O tom je škola. Děti jsou vyhořelé, protože rodiče příliš umetají cestičky, nepřipravují je na to, že nebudou mít věčně rodiče za pozadím.

Ano, byly generace, které se právem cítily vyhořelé, protože i přes zjevné nadání se na školy at už střední nebo vysoké nedostaly, cesta životem byla daná jednou myšlenkou, společnost Ti dá práci a Ty drž usta. Dnes je to tak, že všichni máme zodpovědnost za SVŮJ život a to je na té svobodě to nejlepší. Že mi nikdo nebude říkat, že nesmím na školu, ale můžu tam chodit. Tak at si slečna této skutečnosti váží a Vy nehledejte mouchy tam, kde nejsou. Nelze takto smýšlet, budete se učit polovinu, protože jste zblbly milé děti A nejvíce pomocí internetu.

lipanek
hodnocení

0x

Myslím, že tohle by měli řešit RODIČE se školou.

Jak to, že dopis o ukončení došel a předcházející nedošly? Mě to zavání, nepíšete všechno. Je zde možnost nějaké ho zatajování, podvůdku atd..

Takže rodiče, škola a Vy. Vysvětlit a řešit aktivně, a hlavně mít nad sebou dozor. Nějakého mentora, jestli rodiče nefungují jak by měli.

id

Proč by měli za dospělou dceru školní průšvihy řešit rodiče? Je plnoletá, svéprávná, sama se rozhodla nechodit do školy, sama ať si problém vyřeší.

Pravděpodobně slečna měla ty samé problémy již vloni, proto opakuje ročník.

Nám na střední učitel říkal, že ve škole plnoletost neplatí, když si jeden kluk mínil psát omluvenky sám.

dolga*

Dospělí jsme, až když se živíme sami a převzali jsme odpovědnost za svůj život naplno. Dokud nás živí rodiče, tak hranice 18 let je dobrá na řidičák a podobně, ale rozhodně ne na to, abychom si dělali co chtěli, to opravdu ne. Slečna at se živí sama, pokud je plnoletá, pak at si dělá co chce, asi si neuvědomuje, že je velkým dlužníkem společnosti i rodičům, nebot někdo ji živil, školné platila společnost, společnost i rodina se o ni starala, to není zadarmo, jak si třeba myslí.

Takže pro ni nebude problém jít do práce, patrně zametat ulice bez vyššího vzdělání, najmout si byt, prát si, vařit si, uklízet, třeba se jí to bude líbit. Předpokládám, že po dobu absence ve škole byla s nějakým podobným mužským elementem, který se pro změnu vyhybá práci a oba mají pocit, že žijí naplno..To je přejde, až budou pracovat a místo pár hodin ve škole, budou denně trávit skoro 9 hodin v práci. A bude se od nich požadovat práce, ne koukání celé dny na facebook v mobilu. Neznám nikoho, koho by to uživilo, mimo informatiky. Což není její případ.

hodnocení

0x

To jsi nevěděla, že se musíš dopředu omluvit (teda rodiče Tě mají omluvit) a zpětně pak donést omluvenku? Zkus si sehnat od psychologa papír, že jsi měla být v klidu doma (tenhle postup máš schválený?).

dolga*

Zkus si sehnat od psychologa papír, že jsi měla být v klidu doma

--------------------------------------------------------------------------------------
Eliso, vážně si myslíte, že psycholog by riskoval odebrání diplomu, kvůli nevychované, líné a nezodpovědné holce? To nemůžete myslet vážně, nabádat mladé lidi k podvodům. Šokovala jste mně.

Slečna se musí naučit převzít odpovědnost za svoje činy. Bude to ona, kdo bude zametat ulice. Možnost je, že se jí to bude líbit víc, než se učit a chodit do školy. Protože to vypadá, že její problém spočívá v tom, že nechodí do školy skoro vůbec a proto také asi opakovala.

Tím ZKUS jsem myslela zjistit, jestli na to má nárok, ne si něco vymáhat nebo získávat podvodem. Nedá jí to - nemá na to nárok, dá jí to - má na to nárok (neumím si představit, jaké má problémy, vypadá to, že je v péči psychologa a když se po ní nesháněl, tak jsou třeba takto domluvení).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]