Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pythagorova věta délka ramen

Od: jhona odpovědí: 26 změna:
Ahoj promiňte ze zase otravují ale nevím si rady s prikladem Přiklad: vypočítejte délku ramen rovnoramenneho pravouhleho trojúhelníku ABC jestliže délka základny c=29 mm
Prosim o rady dekuji.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Přepona(=základna rovnoramen.pravoúh. trojúhelníka) je 29 mm. Obě ramena(=odvěsny, stejně dlouhé)-každá x mm. Pyth.věta pro tento trojúh.: 292=x2+x2

841=2x2

x2=420,5

x=20,5 mm

Každé z ramen je dlouhé 20,5 mm.

hodnocení

0x

Použijte Pythagorovu větu s tím, že odvěsny jsou stejné (trojúhelník je rovnooramenný), to jest b = c.

jhona
hodnocení

Takže mám počítat preponu podle vzorce c=a bna druhou?
Přesně tak.
priklad1*

Sice to vyjde, ale pro pořádek a=b

jhona
hodnocení

Takže je vysledek 41,2 mm?

111®
hodnocení

0x

ne vygoogli si to

jhona
hodnocení

Vyšlo mi to 41,2mm je to dobře?
111®

myslím že ne, je-li přepona 29, nemůžou být ramena větší, sakra vygoogli si správnej vzorec

jhona
hodnocení

Takže mám pocitat odvesnu podle vzorce
b=c-a na druhou?

jhona
hodnocení

Výsledek 41,2 mm. Je to spravne?

jhona
hodnocení

Nechápu jak to mám počítat když neznám ani jednu odvesnu.

111®
hodnocení

0x

znáš tento vzorec? odmocnina z přepony C se součet délky ramen trojúhelníka a protože jsou to ramena rovnoramnného trojúhelníka tak jsou steně dlouhá takže výsledek se vydělí 2. Ach jo co vás dnes učí...

Pythagorova věta délka ramen
jhona
hodnocení

A jaky je tedy vysledek takhle jsem to počítala a vyšlo mi 41,2 mm. Ale prý to není dobře.

ad @111: Neblbněte tazateli hlavu. Vaše odpověď je zmateční a váhám, jestli ji nemám nahlásit hako porušení pravidla o nesmyslné odpovědi.

jhona
hodnocení

Děkuji ale pořád nevím jestli je můj výsledek správný?
111®

klidně to nahlas jestli je to dobře

111®
hodnocení

0x

no tak to sakta rozděl na dvě strany ten výsledek to co jsi vypočítal je součet a+b
mětedy vychází že 29na druhou je 841, z toho polovina je 420,5 a z toho odmocnina = 20,50

jhona
hodnocení

Takže 20,6?

111®
hodnocení

0x

@kartaginec: ještě máš pocit o blbnutí hlavy? Dál neradím

Ty rady jsou špatně. Že je tazatel špatně pochopil, a tíky tomu mu to vyšlo (připližně a snad), za to nemohu já ani vy. A druhá, rozepsaná rada je lepší, sice výsledek je jiný než ten můj, ale počítáme s přiblyžnými čísly.

Jinak je fakt, že i má první rada byla špatně, za což se omlouvám.

hodnocení

0x

Tady se různě píší různé náznaky a občas nejasnosti, i já jsem se přepsa. Takže od začátku:

Návod: použijeme Pythagorovu větu s tím, že a = b (omlouvám se, prve jsem napsal a = c).

To znamená použijeme vzorec c²=a²+a², po úpravě c²=2a². Protože odmocnina ze dvou je 1,414, dostaneme po domocnění

c=1,414*a ; po dosazení za c = 29 a vydělení

a = 20,13

Výsledek je : délkakaždé z odvěsen je 20,13 cm. (po zaokrouhlení.)

To je přibližně polovina z toho, co uvádíte Vy, ovšem napsat "výsledek je..." není korektní odpověď, musíte napsat co to číslo znamená.

@kartaginec Počítáš to sice složitě,ale blbě.Jelikož √2 není přesně 1,414 tak ti výsledek vyšel nepřesně.Přestaň si hrát na hnidopicha a radši se zaměř na pravopisné chyby a překlepy.
A navíc ještě neumíš dělit.:)
To je ostuda,pane učiteli.*smich*

hodnocení

0x

délka ramene je b

b na druhou + b na druhou = 29 na druhou

2 krát b na druhou = 841

b na druhou = 420,5

b = odmocnina z 420,5

b = 20,5 mm

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]