Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z nouze ctnost

Od: ghou odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
poradí mi někdo, co znamená věta Z nouze ctnost? Jak to chápete?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

situace, kdy někdo vydává za svoji přednost či zásluhu něco, k čemu byl donucen okolnostmi...

Abstinuješ prý od facebooku a od cigaret? Chacha, nenech se vysmát: děláš z nouze ctnost - došly ti totiž prachy a odpojili vám doma internet...

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, znamená to, že např. z něčeho negativního udělám něco pozitivního - obrátím to ve svůj prospěch. Také to může znamenat, že jsem chtěl např. něco úžasného i drahého (věc), ale nakonec se spokojím s věcí méně dokonalou a levnější. Zdravím!

hodnocení

2x

Protože nemůžu mít něco lepšího, spokojím se (nerad) s tím horším, ale tvářím se, že je to vlastně přesně to, co jsem chtěl.

hodnocení

0x

Když dostaneš kopačky, začneš si to dělat sám a všude vykládáš, jaký míváš skvělý sex.

figurek*
hodnocení

0x

nemám na novou Oktávii, tak všude vykládám, že jezdím ojetou, protože mi úplně stačí.

jenpostreh
hodnocení

0x

Před nějakými dvaceti lety mnoho lidí říkalo, že v autě prostě klimatizaci nechtějí. (je z toho zánět dutin...a já chlad nemusím, a stejně mám rád teplo...). Myslím, že velmi často dělali doslova z nouze ctnost, protože chtěli ušetřit pár tisíc a vydávali to za svoji přednost, nebo správný přístup atd. Myslím, že dnes by bylo normální auto bez klimatizace neprodejné.

Dalším příkladem ze života byl nástup GPS. Spousta lidí se k tomu stavěla odmítavě (a ušetřila nějaké kačky). Dnes můžeme s trohou nadsázky říci, že by člověk bez GPS ani netrefil z výletu domů.

Dalším příkladem je velikost monitoru. (Monitor k počítači 30"? To JÁ nepotřebuji!) Jako kdyby řekl že mu stačí dnešní výplata a kdyby mu někdo nabízel dvojnásobek tak to už je moc a to už nepotřebuje.

To vše je podle mne "z nouze ctnost".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]