Nejste přihlášen/a.
K pžíkůadu b: pravidelný šestiúhelník se skládá ze šesti rovnostranných trojůhelníků se středem ve středu kružnice opsané, jejichž strany jsou rovny jejímu poloměru.
Vzorec pro obsah rovnostreanného trojúhelníka je dostatečně znám. Ostatně k jeho zjištění taky lze využít Pythagira:polovina základny a jedna přilehlá stgrana tv oří jednu odvěsnu pravoúhlého trojúhelníku a jeho přepon u. Pythadorem vypočteš výšku jako druhou odvěsnu.
příklad a: Schod je vlastně pravoůhlý trojúhelník o stranách 32 cm a 14,5 cm. Zábradlí kopíruje jeho základnu, cožje přepona tohoto trojúhelníka a podle P.v. je rovna po zaokrouhlení 35 cm. (Pro kontrolu přepočítat!) No a tohle vynásobit šestnácti.
No a co konkrétně nechápete? Můj výsledek jsem tam napsal, po vás jsem chtěl jen početní kontrolu, abyste se také účastnil Jeden schod má délku 32 cm, výšku 14,5 cm. Přepona pravoúhlého trojúhelníka s těmito odvěsnami mi vyšla 35 cm. To je tedy můj výslevek výpočtu "základny" jednoho schodu a již jsem ji uvedl. Zábradlí je nataženo podél šestnácti těch schodů, ten poslední se nepočítá, jeho základna je už pod horním patrem a tam už zábradlí není; takže 16*3b. Vážně tvám to mám ještě znásobit?
Pokud tomu nerozumíte, nakreslete si to, zapřemýšlejte a yeptejte se konkrétně, čemu nerozumíte.
Střed kmenu a dva vrcholy čtvercového průřezu jsou vrcholy pravoúhlého trojúhelníka.
Délka obou odvěsen je poloměr kmenu, tedy polovina délky průměru.
27 děleno 2 je 13,5
Délky odvěsen jsou 13,5 cm a 13,5 cm
Pythagorovou větou spočítat délku přepony.
13,5 na druhou + 13,5 na druhou = 182,25 + 182,25 = 364,5
odmocnina z 364,5 je 19,09 cm
Tedy maximální možná délka strany čtvercového průřezu je 19,09 cm a průřez o délce strany 20 cm není možné vyříznout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.