Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pythagorova věta

Od: eds odpovědí: 17 změna:
Ahoj nevíte někdo jak vypočítat tento příklad? Předem moc děkuji vůbec nevím jak postupovat. Děkuji. Cv.8.
Pythagorova věta

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Spočítej si, jestli trojúhelník s odvěsnami 20 cm, má přeponu delší či kratší než průměr kmene stromu. Tedy 27 cm.
Pokud je přepona delší, půjde to uříznout, pokud je kratší, tak ne.

Pravoúhlý, rovnoramenný.

Ano, to jsem mohl taky napsat.

eds
hodnocení

Prosím o rady.

dominikbnp*
hodnocení

0x
Vem si střed kmenu, označ ho jako S. Vzdálenost odsud kamkoli na obvod je polovina průměru, tedy poloměr 13,5 cm. To se týká i libovolného vrcholu čtverce V. Polovina strany čtverce (označme ji a) tvoří odvěsny pravoúhlého trojúhelníku, jehož přepona je vzdálenost SV středu a vrcholu. Tedy z Pythagorovy věty a^2+a^2=13,5^2. Odtud 2a^2=182,25 a tedy a=9,546 cm. Tedy nejdelší možná strana čtverce je 2a=19,092 cm a čtverec se stranou 20 cm z toho už nevyřízneš.
01.12.19 17:52

*cert**cert*

@dominikbnp Nač to dělat jednoduše,když to jde složitě,že?*smich*

hodnocení

0x

K pžíkůadu b: pravidelný šestiúhelník se skládá ze šesti rovnostranných trojůhelníků se středem ve středu kružnice opsané, jejichž strany jsou rovny jejímu poloměru.

Vzorec pro obsah rovnostreanného trojúhelníka je dostatečně znám. Ostatně k jeho zjištění taky lze využít Pythagira:polovina základny a jedna přilehlá stgrana tv oří jednu odvěsnu pravoúhlého trojúhelníku a jeho přepon u. Pythadorem vypočteš výšku jako druhou odvěsnu.

hodnocení

0x

příklad a: Schod je vlastně pravoůhlý trojúhelník o stranách 32 cm a 14,5 cm. Zábradlí kopíruje jeho základnu, cožje přepona tohoto trojúhelníka a podle P.v. je rovna po zaokrouhlení 35 cm. (Pro kontrolu přepočítat!) No a tohle vynásobit šestnácti.

eds
hodnocení

Vyšlo mi ze prepona měří 28 cm. Je to správně?
eds
hodnocení

Prosím o váš výsledek.

Určitě ne. Přepona je nejdelší strana pravoúhlého trojúhelníka.

eds
hodnocení

Jaký je tedy výsledek? Vůbec to nechápu. Nebo jak to mám počítat? Moc prosím o radu předem děkuji.

No a co konkrétně nechápete? Můj výsledek jsem tam napsal, po vás jsem chtěl jen početní kontrolu, abyste se také účastnil Jeden schod má délku 32 cm, výšku 14,5 cm. Přepona pravoúhlého trojúhelníka s těmito odvěsnami mi vyšla 35 cm. To je tedy můj výslevek výpočtu "základny" jednoho schodu a již jsem ji uvedl. Zábradlí je nataženo podél šestnácti těch schodů, ten poslední se nepočítá, jeho základna je už pod horním patrem a tam už zábradlí není; takže 16*3b. Vážně tvám to mám ještě znásobit?

Pokud tomu nerozumíte, nakreslete si to, zapřemýšlejte a yeptejte se konkrétně, čemu nerozumíte.

eds
hodnocení

Nějaký jednoduchý postup?

Všechno jsou jednoduchý postupy. Není nic jednoduššího, než použití Pythagora. Na všechny tři příklady to použiješ. Jen pokaždý trošičku jinak. A všechny tři postupy tady máš napsaný.

hodnocení

0x

Střed kmenu a dva vrcholy čtvercového průřezu jsou vrcholy pravoúhlého trojúhelníka.

Délka obou odvěsen je poloměr kmenu, tedy polovina délky průměru.

27 děleno 2 je 13,5

Délky odvěsen jsou 13,5 cm a 13,5 cm

Pythagorovou větou spočítat délku přepony.

13,5 na druhou + 13,5 na druhou = 182,25 + 182,25 = 364,5

odmocnina z 364,5 je 19,09 cm

Tedy maximální možná délka strany čtvercového průřezu je 19,09 cm a průřez o délce strany 20 cm není možné vyříznout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kružnice opsaná

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]