Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad do matematiky

Od: ab* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, jak spočítám, když si každý 0,71428 den sním rohlík, kolik jich sním za rok?

jinými slovy kolik sním rohlíků za rok když si dám jeden každý pracovní den?

365/5 - to to asi nebude, ale nenapadá mě proč.

můj jediný postup který mě napadl byl takto: 365/7 * (5/7)*5

nebo 365/7 * (5/7)*7

upřímně si nevím s takto banálním příkladem rady,

budu rád za každou radu

díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Protože do pracovních dní se nepočítají ani svátky, nelze jednoduše spočítat, protože počet pracovních dní v roce není konstantní, mění se každý rok. Já bych doporučil sehnat plánovací kalendář, ve kterém najdete přímo počet pracovních dní v jednotlivých měsících, čtrvtletích a za celý rok. Počet pracovních dní v roce pak je zároveň počet těch rohlíků.

Pokud se jedná o matematické zadání, je třeba je upřesnit.

Ale do určitého roku byl počet pracovních dnů konstantní a proto když svátek připadl na některý den pondělí až pátek tak byly pracovní soboty a nebo neděle.

Nyní už je počet pracovních dnů v roce variabilní - to znamená, že každý rok má jiný počet prac, dnů ( např rok 2019 má 251 pracovních dnů, rok 2018 měl 250 prac. dnů ).

hodnocení

0x
Pokud sníš rohlík za necelé 3/4 dne pak logicky sníš za 2 dny skoro 2 a půl rohlíku. Proto to nebude 365 ale víc.
doplněno 30.11.19 17:43: Blbost... Já pochopil že. Sníš rohlík za 0.7
**dne špatně jsem přečetl zadání.

host
hodnocení

0x

Tak se rozhodněte, jestli sníte jeden rohlík pokaždé po uplynutí 17,14272 hodin (což je vašich 0,71428 dne), nebo ho sníte jeden za den, tedy za 24 hodin. Je vám jasné, že některé dny budete mít rohlíky dva, udělejte si tabulku a pár výpočtů a pak se rozhodněte, jak je tedy chcete jíst. A pak si to ještě zkomplikujte vaší hladovkou v So a Ne a pak bude opět cyklus pokračovat.

hodnocení

0x

JAk říká host, asi by bylo opravdu vhoddné ujasnit si zadání. Začal bych dotazem, zda jste tento příklad někde našel nebo jste si ho vymyslel. Jinak. podle toho, co jste uvedl jako alternativu, to vypadá, že jste chtel každý týden sníst 5 rohlíků, což dává prúměrně 5/7 rohlíků na den, apřeformuloval jste si to jako jeden rohlík každý pracovní den. To jsou ovšem de fakto tři různá zadání.

Začnu tím, že se budu pták,kolik sníte rohlýků za rok, když sníte jeden rohlík každá pracovní den. Jak jste byl upozorněn, to není ani tak moc matematická úloha a jediné řešení, které mne napadá, je, doplnit rok, o který vám jde, vzít si plánovací kalendář a tam pracovní dny spočítat.

Dobře, pojďme na formulaci "pět rohlíků týdně". Ku podivu ani tady to není tak jednoznačné, jak se zdá na první pohled. Rok má 52 celých týdnů + jeden až dva (v přestupném roce) dny samostatné. Takže pak sníte 55*5 rohlíků a podle vlastního rozhodnutí .

No anebo prostě budu vycházet z toho, že skutečně tazatel sníkaždý den 0,71428 rohlíku. Jak konkrétně to realizuje, je jeho věc jen bych tady jen upozornil, že tonení přesně 5/7 a aninemůže být, azaokrouhlení pěti sedmin by mělo bát 0,71429, ale teď se nebudu zabývat původem tohoto čísla a řeknu, že za nepřestupný rok sní tazatel 0,71428*365 rohlíků a v roce přestupném 0,71428*366.

Ale stejně my mne zajímal původ této úlohy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]