Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpovědnost nebo zodpovědnost

Od: kimm odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,
je správně slovo odpovědnost nebo zodpovědnost? Slýchám obojí, je v tom rozdíl?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

6x

Dobrý den, dle mého názoru tam je rozdíl. Odpovědný je člověk za něco, za někoho nebo někomu. Zodpovědnost může být vlastnost či schopnost člověka. Např. zodpovědný rodič si je vědom své odpovědnosti za své děti (nezodpovědný rodič nikoliv). Zdravím!

hodnocení

3x

Za výsledky týmu je odpovědný jeho vedoucí. Jsem zodpovědný, proto jsem byl jmenován vedoucím... Když za něco "odpovídáš" jsi odpovědný /za to!/. Když jsi "zodpovědný", jsi poctivý, pečlivý = vlastnost člověka, zodpovědnost ...//např. zodpovědný - nezodpovědný člověk //.

hodnocení

0x

Význam je stejný a možná se mohou použít slova obě. Podle mě je jediný rozdíl v tom, že Zodpovědnost není spisovné slovo.

doplněno 26.11.19 10:18:

Když za něco odpovídám je to odpovědnost. Zodpovědět mohu třeba Vaši otázku, takže zodpovědnost nemá smysl..

doplněno 26.11.19 13:15:

Tak ještě jinak -

na otázku bylo odpovězeno, ale otázka byla zodpovězena. Obráceně to nejde.

krtek*

tak to ani omylem... odpovídám na otázku a zodpovídám (ručím) za přidělené věci;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]