Nejste přihlášen/a.
já to vysvětlím...ve světě je teď moderní být blbej a neučit děcka základní věci jako např. jak se poznávají ručičkový hodiny, takže umí poznat jen digitální...když jim pak člověk řekne právě např čtvrt na sedm, tak jsou z toho na větvi...v anglii už to došlo tak daleko, že studenti při zkouškách byly "tak vystresování" že si museli furt dopočítávat kolik jim zbývá času což bylo prej hrozný, takže jim všude vyměnily hodiny za digitální...to je co?
mám kamaráda a jednu dobu když se ho člověk zeptal kolik je hodin tak s ledovým klidem odpovídal např. "za 15min půl pátý"
čtvrt 15 minut
půl 30 minut
třičtvrtě 45minut
Čtvrt na osm je vždy čtvrt na tu danou hodinu, takže 7:00 a čtvrt na na osm je 7:15. Nevím jak to lépe vysvětlit.
Půl osmé je pochopitelně půlka 8mi hodin, takže 7:30
Třičtvrtě na 11 je opět na těch jedenáct, takže 10:45
Já to pochopil až v 9 třídě při výuce angličtiny a výuky hodin. Měli jsme dobrou učitelku. Odmalička jsem nosil digitálky a nyní v autě mi příjde přehlednější čumět na analogové, ale stále je čtu nejlépe jako digitálky. Čtvrt a třičtvrtě jsem se musel naučit k vůli staré generaci, ale málokdy se ptám na čas, když ho sám nosím na ruce.
"Já to pochopil až v 9 třídě"
Vždyť říkám - kam ten svět spěje? Mě to učili už v 1. třídě na základce jako základní znalost pro život (pro mě to nebylo těžké, hodiny mě učil dědeček podle velkých pendlovek v kuchyni už od nějakých 5 let - mimochodem - ty hodiny stále jdou naprosto přesně). Každý žák měl bílý papírový ciferník (cca 30 x 30 cm) s hnědými ručičkami. Učitelka řekla nějaký čas a my ho museli na tom ciferníku nastavit. Taky se to známkovalo.
to mají učit rodiče a ne školy...a proto je ten problém...rodiče si myslí, že je to naučí ve škole..a škola nemá důvod nebo povinnost, tudiž je to nikdo nenaučí a vzniká taková situace
Jenyku, ujišťuji Vás, že hodiny (analogické) se v 1. a 2. třídě ZŠ učí.
Ale v zemi, kdy Vám 50% lidí řekne, že ve škole se učí samý hlouposti a k ničemu to nebude, to prostě nemůže stačit.
Já se dřív divila, že lidi v USA nedovedou pochopit evropský systém udávání času po 12 hodině, tedy: 13, 14,15,16 atd. hodin. Takovým způsobem v USA udávají čas jenom vojáci, ale civilisti to naprosto nechápou, oni uvádějí pouze číslovky do 12, tedy stejné dopoledne i odpoledne, jenom mění to svoje AM (dopoledne) a PM (odpoledne).
V některých filmech z vojenského prostředí je sice uveden náš systém, ale pak u časového údaje musí být uvedeno: ZULU time (vojenský čas),. Přišlo mi to úsměvné.
Jak se zdá dneska je situace u nás ještě horší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.