Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ruština - jótované samohlásky

Od: studentka odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně jótované samohlásky, konkrétně mě zarazila výslovnost slova Меня.

Podle učebnice se toto slovo vyslovuje: "miňjá". V kapitole s výslovností se zase píše, že po souhlásce (v tomto případě H) se "j" nepoužívá, pouze měkká výslovnost. Proč není výslovnost "miňá"? Existuje v tomto případě výjimka nebo jsem to špatně pochopila?

Děkuji za pomoc.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Rusky mluvím už cca 50 let. Není to můj mateřský jazyk, ale občas ho potřebuji a používám.

K té výslovnosti: Odjakživa, co mluvím rusky, to slovo vyslovuji "meňá". A vyslovují ho tak i rodilí Rusové. To "j" je nesmyl, asi jako kdybys v češtině "ě" striktně chtěla vyslovovat "je". A zkus pak říci mně jako "mňje". Dobrý nesmysl, že?

A tu učebnici nevím, kdo psal, ale "miňjá" je totální nesmysl.

Miňá nás učila učitelka na základce. Její otec byl rus, takže bych jí to i věřil.

liska5
hodnocení

1x

Mám státnici z ruštiny. Vyslovila bych "miňá". Bez "j".

skeptic
hodnocení

0x

Podle mě to souvisí s neexistencí písmene "ň"v jiných jazycích. Výslovnost je zde. V jazycích, v nichž "j"čtou jako my (nikoliv tedy "džej"), se správná výslovnost termínu меня uvádí jako "minja". *nevi*

jota
hodnocení

0x

Je to miňá nebo miňjá - to je fakt úplně jedno. Ty tam slyšíš nějaký rozdíl?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]