Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám studovat chemii nebo fyziku?

Od: filip26 odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, jsem v sextě - posledním ročníku 6ti letého gymnázia. Potřebuji se tedy rozhodnout nad vysokou školou. Rozhodují se mezi fyzikou (MFF UK, možná FJFI ČVUT) a chemií (Přf UK, možná VŠCHT). Kdybych si vybral fyziku, tak tu teoretickou či astro. U chemie organickou.
Mým problémem je, že jsem nerozhodný a navíc nedosahuji žádných výborných výsledků v matematice. Na vysvědčení jedničky a dvojky, přibližně střídavě. A co si budeme, pro fyziku je matematika sůl. U chemie bych řekl, že zase tolik ne. Kdyžtak mě opravte. Nejlépe mi z těchto předmětů jde chemie a navíc bych si jako fyzik moc nevěřil. Naopak v chemii ano.
Potřeboval bych poradit, co si vybrat. Myslíte, že bych zvládl studium fyziky? Přece jenom ale je zajímavější zjišťovat záhady kosmu, než sledovat baňky. Na druhou stranu, si myslím, že fyzika jede v takovém mainstreamu teorie všeho. Zatímco v chemii se žádný velký obor či myšlenka nerozjela, takže bych řekl, že budu mít více volnosti a výběru. A poslední věcí je taková ješitnost. Od malinká chci být držitelem Nobelovy ceny. Už asi od 11 jsem si zapisovat kdo a za co dostal Nobelovku. Věřil bych si, že to zvládnu jako chemik. Ne jako fyzik. Asi mám ve fyzice málo sebevědomí a v chemii moc.
Diky za jakoukoliv radu do budoucího studia a povolání?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

klera*
hodnocení

1x

Vyjmenoval jsi spoustu kladů u chemie a spoustu negativ u fyziky. Vypadá to, že chceš spíš na chemii. :) Někdo tě přesvědčuje o fyzice?

Jinak jedničky, dvojky z matematiky na gymplu jsou dobrý (navíc gympl bývá většinou v tomhle ohledu těžší než ostatní střední školy). Nehledě na to, že matematika na vejšce je o něčem jiným než na střední. Já jsem taky nebyla nejlepší v matematice a na vejšce mi to šlo (paradoxně) mnohem líp. Ale to asi záleží individuálně na co máš hlavu. To jsem ti asi moc nepomohla viď...

Za mě je chemie možná užitečnější pro lidstvo (a velká šance na nobelovku)- vývoj léků, materiálu k transplantaci, materiálu šetrného k životnímu prostedí. Bude v tom hodně peněz, pokud půjdeš do těch léčiv. Můžeš zachraňovat životy.

Na druhou stranu s fyzikou opravdu budeš moct dosáhnout "do výšin". Je to v podstatě taková filosofie.

No, za mě, pokud se cítíš v nějakém oboru líp, jdi do toho. A jako fyzika není jenom o poznávání kosmu, chemie není jenom o zkumavkách.

Jinak ti nic nebrání změnit školu v průběhu studia, kdyby sis to rozmyslel.

veronika008*
hodnocení

1x

Dle toho, co píšete, máte vlohy a předpoklady spíše pro chemii. Volila bych tedy to, co Vám půjde dobře.

doplněno 24.11.19 00:52:

I píšete, že byste si jako fyzik nevěřil.

Tak nechtějte být "farářem" ani "doktorem" a buďte tím chemikem ;) (Snad mi rozumíte).

jabraka*
hodnocení

0x

Za prvé,není rozhodující,klterý z těchto dvou oborů budeš studovat.Z praxe vím,že při studiu se obě funkce značně prolínají.Nelze studovat chemii a nemít znalosti z fyziky.A obráceně.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]