Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řez písma

Od: jaja* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

jaký řez písma použít pro dvojtečku v případě, že je předchozí pojem (plní funkci nadpisu, předchází výčtu vlastností) vytučněný? Má být dvojtečka také tučně, nebo obyčejným písmem jako následný text?

Př. Akrylová barva: určená pro vnitřní prostory, ředitelná vodou, ...

Děkuji! J.

doplněno 19.11.19 12:11:

Dobře, děkuji, mně se tato podoba také nelíbí, ale nesmím ji změnit. Jde mi čistě o typografickou záležitost, má/nemá být dvojtečka ve stejném řezu jako předcházející výraz?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

V uvedeném případě se nejedná o nadpis. Za tučným písmem pokračujte ve větě bez dvojtečky. Nebo volte jinou variantu. Ze slov Akrylátová barva udělejte nadpis a na dalším řádku začněte novou větou popisovat vlastnosti. Věta může začínat slovy Je určená... Další nadpis může být třeba Olejová barva a pod tím opět její využití. Tuto variantu bych volila v případě, že pod každým nadpisem budou alespoň dva řádky textu.

doplněno 19.11.19 13:45:

Když už bych tam tu dvojtečku opravdu musela napsat, psala bych ji tučně. V tom případě bych se přiklonila k názoru, že je součástí důležité informace. Ale nevede mě k tomu typografická odbornost, jen jakási logická úvaha.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, vzhledem k tomu, že za nadpisem se nemá psát tečka (u otázky může být otazník či pro důraz napsat vykřičník), tak bych do nadpisu nepsal ani tu dvojtečku. Ovšem, nejsem si jistý, že Váš příklad je nadpis. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]