Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je fyzika zajímavá?

Od: rrrt2 odpovědí: 24 změna:
Na fýzuli máme hroznou učitelku. A máme ve třídě vědeckýho šprta. Co ho na fyzice tolik baví a zajímá? Sice chápu, fyzika má nějaký praktický užití, ne že ne. Ale přece jenom oproti akčnější chemče je nudná. Co teda vědce na fyzice tolik zajímá? To jenom počítaj?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

2x

Zkuste si hrát s magnety a různými kovovými předměty a máte tu fyziku. Zkuste si hrát s lupou, zrcátky, baterkou nebo LED svítilnou, sviťte barevnými světýlky přes různě barevná skla, dělejte stín, atd. a opět tu máte fyziku.

Pusťte z okna ve vyšším patře nějaký předmět dolů a počítejte, za jak dlouho spadne, nebo se dívejte, že jablko opravdu nespadne daleko od stromu, že spadne přímo dolů a máte tu fyziku.

Plavete ve vodě? Co ještě plave a co klesá ke dnu? Zkuste si dát sněhovou kouli do tepla a dívejte se jak taje, podívejte se kolik vody zbyde z ledové kostky, zkuste bruslit a klouzat se po ledu a pak po betonu, atd. atd. to všechno je fyzika a ještě mnoho dalších a dalších běžných jevů kolem nás.

hodnocení

1x

Počítají, stejně jako chemici. Dělají pokusy, stejně jako chemici. Vlastně dělají spoustu jiných věcí, stejně jako chemici.

rv*
hodnocení

1x

Fyzika zkoumá, jak svět kolem nás funguje. A to je zajímavé vědět.

hm*
hodnocení

0x

Podobné otázky tu byly nedávno, tak se rozepisovat nebudu. Jen by mě zajímalo, jak jsi přišel na to, že chemie je "akčnější". Jak akčnější? Ty opravdu akční děje jsou fyzikální. I akčnost takového olea je prakticky nulová proti třeba výbuchu supernovy, který rozhází blízký vesmír.

doplněno 13.11.19 19:40:

Dobrá, výbuch supernovy třeba každý nevidí (ovšem lidi ho už na vlastní oči viděli, jak píše rv). A viděl jsi ty sám někdy třeba blesk? Normální letní bouřkový blesk? Připadá ti ve srovnání s colou a mentosem málo akční? Blesk už si pořídit můžeš, i když ne tak velký. Posloucháš někdy ty změny tlaku vzduchu šířící se jako vlnění, které lidi nazývají hudbou? Když se setmí, taky si někdy pustíš generátor elektromagnetického záření frekvence zhruba 4×1014 - 7×1014 Hz, lidově zvaného žárovka? Víš, proč je vidět přes sklo? Fyzika by ti řekla. Atd.

Mimochodem, zamyslel ses, proč vlastně ten mentos s colou dělá ty akční věci? Není on to spíš fyzikální efekt? Z poloviny ano; půl chemie, půl fyziky. :)

rrrt2
hodnocení

Přiznám se, musel jsem si supernovu vyhledat. Ale opět, to je to pro počtáře. Pro mě tedy ne. Někdo vypočítal nějakou existenci supernovy, ale viděl to někdy někdo opravdu a ne přes simulaci? A co teprv já? Takže pro mě je opravdu akčnější sledovat kolu s mentosem, než poslouchat zajímavosti a sledovat simulace. Sice to má také svou teorii, ale takovouhle akční praxi mohu vidět na vlastní oči.
rv*
Vyhledej si Krabí mlhovina a už máš supernovu, kterou lidé viděli.

Mimochodem - co říká chemie o Cole s Mentosem?

heisenberg
hodnocení

@hm Nemám rád, když takhle někdo tvrdí, že chemie je jen aplikovaná fyzika. Je to blbost. V tom případě by fyzika byla aplikovaná matematika a ta aplikovaná filozofie. A s tazatelem souhlasím, ikdyž bych nepoužíval slovo akčnější. Tam, kam fyzika nezasahuje a je hloupá, tam je chemie. Fyzika dokáže pochopit částice pouze obecně. Bez chemie a periodické tabulky by částicový fyzici byli v p... A reakce dietní coly s Mentos je CHEMICKÁ REAKCE. V životě jsem od svých kamarádů fyziků neslyšel, že by řešily kyselinu uhličitou, která tuto zábavu má na starosti. Takže nevím, kde je ta Vaše polovina od fyziky. Jenom ta vybraná elita - chemici dokážou pochopit hmotu kolem nás. Fyzici si vzali moc velké sousto, když chtěli popsat vše od vesmíru, až k částicím. A tak musela přispěchat mladší chemie.

Popište nám tu reakci ..

heisenberg
hodnocení

@ra252 Já tady nebudu zkoušen z chemie někým, kdo z ní propadl. Mám inženýrský titul z forenzní biologie a chemie, takže nevím, co si myslíš. A s tou fyzikou už běžte někam! Pokud tedy umíš něco jiného, než se ptát, jsem přesvědčen, že odpověď na tvoji otázku najdeš na internetu. Já naopak mám jinou otázku, co na tom internetu teda děláš?

Mimochodem - periodická tabulka je právě ta fyzika a ty částice, že ..

hm*

heisenberg: Někde jsem napsal, že chemie je jen aplikovaná fyzika? Ne. Tak nelži. A ohledně té coly a bonbónů: Jaký efekt by nastal, kdyby se uvolnil CO2 v kapalném skupenství? Žádný. A kdyby v pevném? Kleslo by trochu prachu na dno láhve. Fakt efekt k popukání. Rozhodující je to plynné skupenství. A jaký rozdíl je z chemického hlediska mezi plynným, kapalným a pevným CO2? Žádný. Takže závěr toho efektu má na starost fyzika, její skupenství, změna objemu, tlaku, rychlost proudění, setrvačnost, ...

heisenberg
hodnocení

@ra252 Roku 1869 - konečně vyřešena noční můra fyziků a chemiků. Konečně někdo pokládal dílky mozaiky a vznikla periodická tabulka chemikem pro vědu celkově. Samozřejmě, bude i ve fyzice, ale pro chemii to je základ.
heisenberg
hodnocení

@hm Ty mi tady nebudeš říkat lháři. Kluka blbnete, ta vaše přiblblá fyzika ho nudí. A to s tou aplikovanou fyzikou znám od té vaší verbeše. Nevím, jestli ty jsi prolezl střední, ale já se účastnil chemických olympiád. Snad vždycky tam byla otázka na skupenství. Protože skupenství je fyzikálně-chemická vlastnost. JDE TAM TOTIŽ O VAZBY MEZI ČÁSTICEMI. Pro tebe jsem to musel zdůraznit, chemie ti asi nešla.

Zato s češtinou jsme na štíru, že pane inženýre...

:-D

heisenbergu - s tou periodickou tabulkou jste to trefil. Chemik si všimnul závislosti, ale fyzik ví proč to tak je.

hodnocení

0x

Ta opravdová chemie je už víc fyzika ..

rrrt2
hodnocení

Jak to myslíte?

Rovnováhy, dynamika reakcí, katalyzátory, ...

sebod*
hodnocení

0x

Vnučka chodí do deváté třídy a fyziku miluje ze všech předmětů nejvíce. Velice brzy pochopila, že fyzika je vše kolem nás ;)

rrrt2
hodnocení

O tom nepochybuji. Ale stejně tak je na tom třeba ta chemie nebo přírodověda, ne?

break
hodnocení

0x
Nejsu fyzik, ale zajímám se o fyziku, protože úzce souvisí s technikou. Spalovací motor nebo cokoliv kolem elektřiny je čistá fyzika...třeba karburátor je nádherné příklad jak to funguje v praxi, stejně tak výfuk, kanálky a spalovací prostory v hlavě atd...stejně tak řešení závad. Prostě 150 let to funguje na stejným principu...

figurek*
hodnocení

0x

mě na fyzice nejvíce zajímalo vyrážení pojistek. Tím jsem úplně žil a akčnější školní disciplínu jsem nezažil. Kde se hrabe chemie. Byla to zábava sledovat učitele elektrotechniky, jak zmateně pobíhá a marně hledá příčinu, proč mu zase vypadly pojistky.

jabraka*
hodnocení

0x

Když vědec zabředne do všech otázek,které se kolem fyzikálních úkazů vynoří,roztočí se soukolí všeho okolo.Protože se začne ukazovat,jak všechno se vším úzce souvisí.Kolem základních částí hmoty souvisí chemické prvky,jejich vliv na dění a všechnu hmotu i energii.Bez matiky bychom byli ale vedle.Totéž je dnes i ve hvězdách,tam platí spousta fyzikálních i chemických zákonů,spojených matematickými vazbami.

V chemii si stačí představit,jaké jsou fyzikální síly ve spojení atomů a jen to,že vše kolem nás i v nás je složeno ze 14 částic a ty spolu spojují tři různé síly,že atom tvoří malé zrnko jádra , které soustře´duje 99 % hmoty a okolo víří elektronové oblaky ve vzdálenosti hvězd.Prázdný prostor mezi nimi nás nutí přemýšlet,že jsme složeni z ničeho.Síly,držící vše pohromadě ,jsou nesmírné.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]