Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komolý jehlan

Od: terizie odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, jak mám vypočítat povrch?
S1 jako obsah obdélníku a S2 také a obsah pláště jako 4× obsah lichobezniku?
Ale abych mohl vypočítat obsah obdélníku potřebuji vědět i stranu b. Jak to zjistím? Díky

Komolý jehlan

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

0x

Strany nebudou lichoběžníky, ale obdelníky.

Nemůžeš mít 9cm výšku a zároveň 9cm stranu lichoběžníku. Projdi si ještě jednou zadání.

Jestli těch 9cm není hloubka a šikmá strana je přepona v pravoúhlém trojúhelníku o odvěsnách 9 a 4,5 cm

lmgify

Proto jsem psal, ať se v zadání podívá, kam patří těch druhých 9cm.

hodnocení

0x

Pokud není délka strany b zadaná, tak to nelze spočítat.

Povrch toho tělesa je součet povrchů podstav + povrchů dvou bočních stěn (lichoběžníkových) + povrchů těch dalších dvou bočních stěn (na náčrtu vypadají jako čtverce)

hodnocení

0x

Trochu odfláknutá yadání, už jenom to, že szmbolz s1, s2, sp jsou jen tak nastřelené a čtenář si musí domzslet, co je co. No ale budiž, ovšem okotování je opravdu nejasné. Pokud ale na royměrz yapomenu,ta obecná vyjádření jsou O.K. To, že některé boční styrany vypadají jako čtvercxe, jde zase na vrub odbytého náčřrtku, boky komolého jehlanu musí být lichpběžnéky, i kdyb y vypadaly jako elipsy. (Náč matikář nám říkal,,že geometrie je umění dělat správné závěry ze špatnách obrázků.) Číselny výpočet ale neporadím protože jsem ty rozměry také nedešifroval.

Leda by 9 byla výška zanesená duplicitně. Pak již je jen otázka,jesrli 14 je dolní nebo horní hrana. ( Předpokládám, že jde o pravidelný čtyřboký komolý jehlan.)
lmgify

Jenže on to není komolý jehlan, ale pravidelný prostorový lichoběžník (nevím, jestli to má nějaké jméno).

"Pravidelný prostorový lichoběžník" neexistuje. Asi myslíte hranol, jehož podstavou je lichoběžník (a zde není v tzv. základní poloze).

lmgify

Ano, myslel jsem hranol. Pořád jsem měl v hlavě kvádr (ty mají obdelníkové podstavy) a nemohl jsem si vzpomenout na ten název s obecnější podstavou.

hodnocení

0x

Nemohu než znovu konstatovat, že zadání je,, mírně řečeno,odfláknuté. Mimo jiné tazatel píše: Ale abych mohl vypočítat obsah obdélníku potřebuji vědět i stranu b. Ovšem předtím v zadání mluví o dvou obdélnících S1 aS2 (anižby řekl, který je který, a co je b, také není jasné. @Imgify se stále domnívá, že těleso z problému není komolý jehlan, ale jakýsi hranol na ležato, ta obou koncích skosený. Jistě, vzhledem k stylu zadání může mít i pravdu. Na druhou stranu tazatel těleso jednoznačně deklaruje jako komolý jehlana i vzorec pro objem, který uvádí, tomu odpovídá. (Objem toho hranolu by byl ½(S1 + S2)*v). Spíš bych se klonil k návrhu @slavo, že těch 6 cm je "hloubka", i když to vyjádření šikmé strany bych zase tak jednoznačně neakceptoval. Teď zkusím hádat, což nezvědčí o korektnosti tazatelových formulací, ale nakonec mi to dává největší smysl.

Budu i nadále držet předpoklad, že jde o komolý jehlan, ale asi nebude pravidelný. Jeho základnou by mohl být obdélník S1 o rozměrech 18x9 cm, výška je opět 9cm a horní stěna je obdélník S2 rozměrů 9x? cm ; těch 9 je 18–4,5–4,5. 9 a stranu, kterouy jsem označil otazníkem, možná tazatel právě označuje b. Ta by bak bula spoočítatelná z podobnosti: 18:9 = 9:b a tedy b = 4,5. Ale to je pouze můj odhad a dokud tazatel nenapíše zadání pořádně, s označením, co je co, nehodlám se otázkou dále zabývat.

lmgify

Myslím, že jste to rozloukl. To bude zřejmě ono. Teď už to jde spočítat.

Uznání za ten poměr "18:9 = 9:b". To by mě asi nenapadlo.

lmgify

Oprava: z jiných úloh, které tazatel(ka) momentálně zasílá, se jeví, že jehlan má dolní i horní podstavu čtvercovou (18, resp.9cm) a výšku 9cm.

To je to odfláknuté zadání. Opravdu jenn čekaám na tazatelovo upřesnění, já jen hádal a nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]