Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
loni jsem začala studovat Bc. obor na VŠ, po roce studia jsem ale studium ukončila a začala jsem studovat jinou školu, též Bc. obor. Jde mi o to, že jsem někde četla, že maximální doba studia Bc. oborů jsou 4 roky, a já nevím, jestli je to myšleno tak, že se ty 4 roky vztahují jen k tomu danému oboru, co studujete, nebo celkově k jakémukoliv Bc. oboru, který bych potom ještě třeba někdy studovala? Přemýšlela jsem totiž, že bych si příští rok ke své nynější škole přibrala ještě jednu školu, též Bc. obor, jenže ten poslední rok tohoto tříletého studia už by byl v podstatě pátým. Nebo záleží jen na tom, že splním věkovou hranici do 26 let? Mluvím teď o prezenční formě studia.
Předem děkuji za odpověď.
Maximální dobou studia se v tomto ohledu myslí maximální doba studia, kdy je studium plně hrazeno z prostředků MŠMT, tedy státem.
V bakalářské formě studia je skutečně maximální počet let studia 3+1 (3 roky trvá standardní bakalářský obor), jinými slovy - po odstudování 4 let v bakalářském oboru je dále studium zpoplatněno, každá škola si poplatek za tyto roky "nad rámec" běžného studia určuje svým vnitřním předpisem.
Do této celkové doby studia se započítává studium jakéhokoliv bakalářského oboru akreditovaného MŠMT v rámci státních škol.
Co se týče souběžného studia, každý rok, i pokud studuji např. 6 vysokých škol naráz, se započítává jako jeden rok, ale ve Vašem případě, pokud "přešvihnete" druhou VŠ, a tedy půjde o pátý rok, bude nutné studium již hradit.
Zákon: "... do doby studia se započtou též doby všech předchozích studií v bakalářských a magisterských studijních programech, které byly ukončeny jinak než řádně ..."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.