Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu se stát fyzikem?

Od: maxwell odpovědí: 4 změna:
Zdravím, možná jde jen o to, aby mi někdo řekl, že na to mám či nemám nebo, že jsem málo nebo velice sebevědomý. Zajímám se o fyziku a astronomii, chodím do 9. třídy a chci být fyzikem. Jenže mi jaksi nejde matika. Celkem z mých 16 pololetních vysvědčeních jsem měl 3 krát za 2 (2. pololetí 4. třídy, 1. pololetí 5. třídy a teď naposled 2. pololetí 8. třídy). Mj. jsem druhým rokem na šestiletém gymplu. No a tak tedy nevím, jak bych zvládl fyziku, bez dobré matiky. Teď, minulý týden jsem dostal 4. Je to také možná tím, že teď už se od nového roku matiku neučím. Zřejmě chybně jsem si myslel, že matika je jen logika bez učení. Takže přemýšlím o jiném přírodovědném oboru, které mi jde lépe než matika. Jenže ony bývají obvykle dosti experimentální a proto mi přijde fyzika jako ta nejlepší. Navíc jsem v životě neviděl populárně naučnou knihu, která se týká jiných přírodních věd, nežli fyziky a astronomie. Ale říkám si, že Einstein neměl nikdy z matematiky za dvě (a ta pověra o tom, že dostal 5 je lež). A v tom je asi ten problém. Mám dvojky z matematiky a v duchu se chci porovnávat s jedním z největších vědců všech dob. Myslíte, že na fyziku mám nebo se mám věnovat něčemu, co nepotřebuje tolik matematiku a jsem v tom na škole ještě lepší? A mám se hlásit na nějaké školní olympiády? Třeba fyzikální, chemická, biologická,... P.S. Z fyziky mám jedničky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

prestik*
hodnocení

0x
Zkuste to, uvidíte, nic lepšího nikdo nevymyslí. Pokud jde o jednoho z největších vědců všech dob...viz milion dolarů pro Milevu Marić. On, proslulá držgrešle. Inu, kdo platí, ten podepisuje vědecké práce, že? ;)
maxwell
hodnocení

Děkuji za radu. Mimochodem Albert Einstein peníze z Nobelovky dal Milevě Marićové kvůli tomu, aby se s ním rozvedla. On věděl, že Nobelovku dostane a protože byl génius na fyziku, ale ne na lidi, tak napsal smlouvu, kde se zmínka o těchto penězech objevila.

figurek*
hodnocení

0x

jj, kousky z teorie relativity měli všichni před nosem už nejméně padesát let, kdy Einstein ještě ani nebyl na světě. Teprve on je dokázal dát dohromady a tím vstoupit do dějin.

No ale co pamatuji fyziku na VŠ, bez matematiky nedáš ani ránu. Co teď na střední počítáš přes vzorečky, to na výšce budeš počítat přes integrály. A některé ty integrály budou mít několik pater a délku přes celý řákek sešitu. No prostě paráda.

Mnoho zdaru. :)

doplněno 12.11.19 07:14:

dám ti příklad. Víš proč svítí obyčejná žárovka? Na gymplu vám možná řekli nebo řeknou něco o proudové hustotě. Každý elektrikář ví, že dráty musí mít jakýsi průřez, jinak se začnou zahřívat. Nadměrně hustý elektrický proud žhaví dráty, tím i vlákno v žárovce a tím způsobem se žárovka rozsvítí. Žádná věda, jasná věc. Ale čím to skutečně je, že příliš hustý proud elektronů zvyšuje teplotu vodiče a začne vyrážet fotony? Zdůvodnění končí v hlubinách atomové fyziky a je takové, že jen zíráš a nerozumíš vůbec ničemu.

Otázka nestojí zda se chytíš nebo ne, ale zda budeš mít dost výdrže, aby ses chytil. Vydržíš, bude z tebe fyzik. Nevydržíš, bude z tebe učitel fyziky.

Mnoho zdaru. :)

.

maxwell
hodnocení

Takže myslíte, že jiný obor (třeba chemie) nebude obsahovat tak pokročilou matematiku a já bych měl změnit svůj budoucí obor? Že bych se tedy jako matematický dvojkař ve fyzice nechytil? Děkuji za Vaši odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]