Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rýsování, nárys, hřídel, docela velký problém

Od: kukino odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer, mám do školy udělat nárys této hřídele, ale nějak nevím jak začít. Můžete mi prosím říct co všechno by tam mělo být? Nebo dáte mi nějaké rady od čeho se mám odpíchnou? Děkuji za všechny rady.

Rýsování, nárys, hřídel, docela velký problém

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tady je odkaz na soubor, kde je na první straně příklad výkresu hřídele

files.strojarna.webnode.c/...

Na tom hřídeli na tom Vašem výkrese jsou dva stejné průměry 30mm, takže ty drážky pro pero jsou stejného rozměru, ale přesto by měly být na výkrese tři průřezy, aby bylo možné zakótovat úhel osy té pravé drážky. Asi je to 120 stupňů.

hodnocení

0x

Tady je odkaz na soubor, kde je na straně 40 znázorněný, jak označit průřezy hřídele

sspu-opava.cz/...

Tady je odkaz na soubor, kde je jiný příklad narýsované hřídele

sossoukyjov.cz/...

kukulinek
hodnocení

Myslíte, že to je takhle zatím dobře?

Rýsování, nárys, hřídel, docela velký problém #2

kukulinek: Nemyslíme, není. Nárys je pohled zepředu. Půdorys pak pohled shora. Ani v jednom nemohou být takto vidět všechny drážky současně. Mimochodem půlkružnice na konci drážky musí na její boky navazovat tečně.

Jinak se Vám nemusí kreslit zrovna dobře, poněvadž letmým pohledem tam panu učiteli schází 5 kót (a jedna přebývá).

asd1

Nárys u hřídele je z boku (bokorys je pohled na bok tj. na čelo hřídele)

Blbě tam jsou drážky - jsou navzájem natočené o 90° na nárysu je má stejně... Tj.- ta drážka vpravo má být dole a bude vidět jen v řezu..

Koukni sem:

eluc.kr-olomoucky.cz/...

asd1

Mmch. blbě je i to zadání 1. překótováno 2. chybí hloubky drážek..

hodnocení

0x

Možná by to mohlo být takto. Na první fotce je náčrt toho "uspořádání". Nalevo nárys hřídele, napravo bokorys, na kterém je vyznačen pohled P a někde na výkrese část toho hřídele v tom pohledu P, kde je zakótována ta druhé drážka (včetně poloměru). Na druhém výkrese je, jak by mohlo být zakótování na náryse plus označení průřezů. Ty průřezy je samozřejmě potřeba někde na výkrese umístit nějak "esteticky". Dělal jsem to vy rychlosti, takže to co posílám je potřeba brát jen jako náčrt. Nejsou tam ani všechny kóty. Drážky pro pera bývají tolerovány dle normy. Ale ten učitel asi v tomto výkrese nechce tolerance, ale jen označit kóty rozměrově.

Rýsování, nárys, hřídel, docela velký problém #3
Rýsování, nárys, hřídel, docela velký problém #4

Samozřejmě je potřeba zakótovat i šířky těch drážek v průřezech BB a CC. To jsem zapomněl.

hodnocení

0x

Tu fortku toho uspořádání na výkrese vkládám znova. Předtím jsem to udělal chybně. Ty drážky jsou vzájemně pootočeny o 120 stupňů (dělává se to tak).

Nalevo je okótovaný nárys, napravo je bokorys (ty dvě drážky jsou naznačeny tence čárkovanou čarou, protože to jsou neviditelné hrany) a je tam označen směr pohledu P. Někde na výkrese je pohled P, a ty ty tři průřezy (nějak "esteticky " uspořádány. Na tom náryse jsou ty neviditelné hrany té pravé drážky taky tenkou čárkovanou čarou, přičemž vzdálenost těch vororovných čar je menší než skutečná velikost šířky drážky, protože ta drážka je vidět jakoby "z úhlu".

Rýsování, nárys, hřídel, docela velký problém #5
kukulinek
hodnocení

Mockrát děkuji.

Je hezké, že lopezzovi poděkuješ. Je vidět, že je to člověk s praxí ve strojařině a myslí to dobře. Ale dobře to nenakreslil. Respektive udělal to tak, jak je to správně po strojařské stránce. Nikoliv podle zadání. Úhel mezi drážkami v zadání není 120°, ale jen 90°. Potom je otázka, co chce pan učitel vidět. Pokud výkres, tak s výše uvedenou výjimkou je to lopezzovo OK.

Pokud bude učitel formálně trvat na nárysu, pak já tvrdím, že nárys je pohled zepředu, nikoliv shora (a lopezz udělal celý výkres, nikoliv jen nárys).

A nemůžu si odpustit poznámku na účet zadání. Krom toho, že některé kóty schází, jak jsem už uvedl výše (a ty si je budeš muset domyslet), by kóty měly ležet v rovinách rovnoběžných s rovinami souřadného systému. Což se o těch průměrových říct nedá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]